Μητρικός θηλασμός: Το αυτονόητο που έγινε επιστήμη

Μητρικός θηλασμός: Το αυτονόητο που έγινε επιστήμη

Έρευνες επί ερευνών το αποδεικνύουν σταθερά: το μητρικό γάλα δεν είναι απλώς τροφή για το νεογέννητο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδιά του για μια ζωή γεμάτη υγεία. Γι’ αυτό κάθε μητέρα πρέπει να ενημερώνεται σωστά γι’ αυτό το πολύτιμο καθήκον της. Τι πρέπει να ξέρει, λοιπόν;

Γράφει η Καλλιόπη Μάλφα 
Μαία, Συντονίστρια Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί στους αιώνες βασιζόμενος στο αξίωμα ότι, όταν η φύση μας δίνει ένα παιδί, μας δίνει και τα βιολογικά προσόντα να το βοηθήσουμε να επιβιώσει.

Είναι γνωστό σε όλους ότι από τη δεκαετία του ’70 για ποικίλους λόγους -κοινωνικούς, οικονομικούς, άγνοιας, κ.ά.- το δρόμο της φύσης αντικατέστησε η «κουλτούρα του μπιμπερό». Τότε οι γυναίκες πείστηκαν ότι το κατεργασμένο γάλα της αγελάδας είναι καλύτερος τρόπος σίτισης του νεογέννητου παιδιού τους! Και, πιστεύοντας ότι κάνουν το καλύτερο γι’ αυτό, το έβγαλαν από τον κόρφο τους και του έδωσαν το υποκατάστατο.

Έγιναν έρευνες επί ερευνών, αναλύσεις επί αναλύσεων, για να καταφέρουν οι εταιρείες να παρασκευάσουν γάλα παρόμοιο με το μητρικό. Πάντα κάτι καινούργιο ανακάλυπταν που τους έλειπε, κάποια καινούργια ουσία που έβρισκαν στο μητρικό και έσπευδαν να την αναπαράγουν τεχνητά στα εργαστήρια. Και εκεί που έλεγαν ότι τα κατάφεραν, ερχόταν στο προσκήνιο κι άλλη νέα ουσία ή ιδιότητα του μητρικού γάλακτος…

Μοναδικές ιδιότητες

Μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να παρασκευάσει γάλα αντάξιο του μητρικού. Όμως, η προσπάθειά του αυτή μας πρόσφερε άπειρες γνώσεις που δεν διαθέταμε και που πιθανόν δεν θα ανακαλύπταμε ποτέ.

Τι ανακαλύψαμε; Ανακαλύψαμε ότι το γάλα κάθε μητέρας είναι μοναδικό και προορίζεται για να καλύψει 100% το δικό της παιδί. Αλλάζει από την ώρα της γέννησης, από το πρωτόγαλα ή πύαρ, σε ώριμο γάλα, και στη συνέχεια αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, με την ηλικία του βρέφους και με τις ανάγκες του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που γίνεται ο θηλασμός. Με απλά λόγια άλλη η σύστασή του το πρωί, άλλη το μεσημέρι, άλλη το βράδυ και άλλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανακαλύψαμε επίσης ένα σωρό οφέλη για το βρέφος και για τη μητέρα, τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους. Αξίζει όμως να αναφερθούμε στα κυριότερα που κατά τη γνώμη μας είναι η βοήθεια από το μητρικό γάλα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογέννητου, η αύξηση του δείκτη ευφυΐας του, η προφύλαξή του από ασθένειες στην παιδική του ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή του (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης , καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.). Η ίδια η μητέρα ωφελείται γιατί χάνει εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης της, κινδυνεύει λιγότερο από Ca μαστού, από οστεοπόρωση κ.ά.

Οι απαραίτητες γνώσεις

Είναι όμως ο θηλασμός εύκολη διαδικασία; Θα λέγαμε ναι, για τις περισσότερες γυναίκες. Όχι όμως για όλες. Για κάποιες γυναίκες χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Το βέβαιο είναι ότι περίπου το 95% των γυναικών έχει τη δυνατότητα να θηλάσει επαρκώς.

«Δεν είχα γάλα». Αυτή είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά. Είναι η αλήθεια της γυναίκας που τη λέει, αλλά δεν είναι η αλήθεια. Αυτό που καταλαβαίνουμε όταν το ακούμε, είναι ότι η γυναίκα που το λέει δεν βοηθήθηκε σωστά από τους ειδικούς ή από το περιβάλλον της, ακόμη και από τη δική της μητέρα, που την προτρέπει στη χρήση του μπιμπερό, γιατί αυτό τη διδάξαμε όταν η ίδια γέννησε τα δικά της παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο μητρικός θηλασμός υπακούει στο νόμο ζήτησης και παραγωγής. Όσο ζητά το νεογέννητο, τόσο η μητέρα παράγει. Έτσι μια γυναίκα μπορεί να θηλάσει επαρκώς δίδυμα, ακόμη και τρίδυμα.

Τι χρειάζεται για να επιτύχει ο θηλασμός; Ενημέρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απόφαση, διαθεσιμότητα, αυτοπεποίθηση, υπομονή, μπόλικη αγάπη και βοήθεια από τους ειδικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *