Είχε συνέπειες στο μωρό μου που δεν το φρόντισα το δεύτερο βράδυ για να ξεκουραστώ;

Είχε συνέπειες στο μωρό μου που δεν το φρόντισα το δεύτερο βράδυ για να ξεκουραστώ;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Γεια σας,
Έχω ένα κοριτσάκι 3½ μηνών που θηλάζω αποκλειστικά. Προσπαθώ να ανταποκρίνομαι άμεσα σε όλες τις ανάγκες της γιατί αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ψυχολογία της.

Όμως το δεύτερο βράδυ της γέννησης της την κράτησε η αδερφή μου (μέσα στο ίδιο δωμάτιο) προκειμένου εγώ να κοιμηθώ (αφού ήμουνα άυπνη) και για να ξεκουραστούν οι θηλές μου της έδωσε και 20 ml ξένο γάλα. Μέσα στη νύχτα την άκουσα να γκρινιάζει λίγο αλλά έπρεπε να ξεκουραστώ. Κάποια στιγμή από ότι μου είπε η αδερφή μου αποκοιμήθηκε.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν το γεγονός αυτό είχε κάποιες συνέπειες στο μωράκι μου γιατί είναι κάτι που όταν το θυμάμαι στεναχωριέμαι. Αυτό τον καιρό διαβάζω για τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών (bowlby) και ανησυχώ μήπως έκανα κάποιο λάθος επάνω σε αυτό το σημαντικό για το μωράκι μου θέμα. Να σημειώσω ότι όλες τις ημέρες στο μαιευτήριο την είχα στο δωμάτιο μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μαρία, Πάτρα
05/09/2014
Καλημέρα.
Πολλές φορές συμβαίνει μέσα στη ροή της καθημερινότητας ως γονείς να δυσκολευτούμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας. Ο καθένας μας είναι φορέας της προσωπικής του ιστορίας με τα τραύματά του που τον καθορίζουν.

Είναι σημαντικό να αντέχουμε να αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μας με κατανόηση προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε, να τις λυάνουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την επίδρασή τους στη σχέση μας με τα παιδιά μας γιατί είμαστε οι ενήλικες στη σχέση!!

Σίγουρα δεν βοηθάει να αυτομαστιγωνόμαστε! Κάθε σχέση είναι ζωντανή και εξελίσσεται και εμείς ωριμάζουμε μέσα σ’ αυτή!

Το μωράκι σας σας χρειαζόταν και σίγουρα θα ήταν καλύτερο να βρίσκεται δίπλα σας σε επαφή με το σώμα σας κατακλισμένο από την μυρωδιά σας. Το γεγονός ότι οι θηλές σας ήταν ερεθισμένες δηλώνει πως κάτι χρειαζόταν να αλλάξει στον τρόπο που θηλάζατε που οδηγούσε στον ερεθισμό των θηλών.

Παρ’ όλα αυτά το ότι κοιμήθηκε δίπλα στην αδερφή σας, που υποθέτω είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο σε εσάς ελαχιστοποίησε την δυσφορία του καθώς το σημαντικότερο από όλα σε αυτή την περίοδο είναι η άμεση επαφή με ένα άτομο που αγαπάει και νοιάζεται ακόμη κι αν αυτό δεν είναι η μαμά.

Είμαι σίγουρη πως έχει αναπτύξει μαζί της ένα τρυφερό δεσμό! Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι συνδεδεμένο μαζί σας! Η σχέση με εσάς συνεχίζεται και εξελίσσεται.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *