Θηλάζω υπό την “απειλή” του ξένου γάλακτος

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Έχω έναν μπέμπη 3,5 μηνών, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά, αλλά σύμφωνα με την παιδίατρο δεν παίρνει αρκετό βάρος, γιατί το γάλα μου δεν είναι θερμιδικό!

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αναπτύσσεται σωστά, γιατί εδώ και δύο μήνες με έχει κάνει να ζω υπό την ‘απειλή’ του ξένου, διότι θα ‘κάνω κακό΄στο παιδί μου.

Να σημειώσω ότι όταν βγήκαμε από το νοσοκομείο μας είχαν πει να δίνουμε συμπλήρωμα λόγω ίκτερου, το οποίο με μεγάλη δυσκολία έκοψα το 2ο μήνα.

Έχω αρχίσει να νιώθω ανεπαρκής και κάθε επίσκεψη στην παιδίατρο καταλήγει σε έντονη συζήτηση με εμένα να υπερασπίζομαι το θηλασμό και εκείνη να μου λέει πάντα ”μα τόσα παιδιά μεγαλώσανε με ξένο, πού το κακό;”.

Είναι δυνατόν να μην είναι θερμιδικό το γάλα; Να σημειώσω ότι το παιδί είναι πολύ ψηλό και αδύνατο, όπως και εγώ και ο πατέρας του.
ΕλένηΦέρες Έβρου

02/10/2013

Αγαπητή Ελένη
να χαίρεσαι το μπέμπη σου!

Η πρόσληψη βάρους του είναι φυσιολογική χωρίς να έχει σημαντική πτώση στις καμπύλες του.

Όσο για το αν το γάλα σου είναι αρκετά θερμιδικό, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν η δίαιτα της μητέρας δεν είναι πλήρης θρεπτικών συστατικών, το γάλα που παράγει είναι ικανό για να μεγαλώσει το μωρό της.

Οι διαφορές στο γάλα μιας υγιούς και υποσιτισμένης μητέρας είναι ελάχιστες.  Αν για παράδειγμα η διατροφή της υπολείπεται σε θερμίδες, τότε το σώμα της θα τραβήξει θερμίδες από τις αποθήκες λίπους που δημιουργήθηκαν στην εγκυμοσύνη ή πριν από αυτήν.

Συνέχισε το θηλασμό χωρίς συμπλήρωμα, όποτε δείχνει τα πρώτα σημάδια πείνας του, ώστε να διατηρήσεις την παραγωγή σου.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *