Μήπως το γάλα μου δεν είναι αρκετά παχύ όπως πριν;

Μήπως το γάλα μου δεν είναι αρκετά παχύ όπως πριν;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα σας.
Το αγοράκι μου έκλεισε τον 5ο μήνα και μέχρι τώρα τον έτρεφα αποκλειστικά με δικό μου γάλα (είτε θηλάζοντας, είτε αντλώντας το κάποιες φορές με ηλεκτρονικό θήλαστρο).

Γεννήθηκε 3.150 gr. Κάθε μήνα που τον ζύγιζε ο παιδίατρος, το βάρος του κυμαινόταν πάντα από 900 έως 1.100 gr. Δυστυχώς, 1η Μαρτίου που τον ζύγισε, διαπιστώσαμε ότι είχε πάρει μόνο 200 gr όλο το Φεβρουάριο. Έμεινα έκπληκτη, καθώς το μωρό δεν μου έδειχνε σημάδια ότι πεινάει ή ότι δεν έχει χορτάσει. Εκτός του ότι δεν γκρινιάζει, ώστε να καταλάβω κάτι τέτοιο, κοιμάται αρκετές ώρες (το βράδυ μπορεί να φτάσει και τις 10 ώρες συνεχόμενου ύπνου).

Ο παιδίατρος, με συμβούλεψε να μη διακόψω το θηλασμό σε καμία περίπτωση, αλλά να δοκιμάσω να του δίνω μετά από κάθε θηλασμό, συμπλήρωμα έτοιμου γάλακτος (60 – 90 ml) ανάλογα με την όρεξη του μωρού.

Εγώ παρ’ όλα αυτά, δεν ακολούθησα πιστά τη συμβουλή του, γιατί φοβήθηκα ότι με αυτό τον τρόπο το μωρό θα χορταίνει περισσότερο με το έτοιμο γάλα και θα αργεί να φάει από εμένα, οπότε έτσι θα μειωθεί και η παραγωγή μου.

Έχω ξεκινήσει να του δίνω συμπλήρωμα μόνο μία φορά τη μέρα και του δίνω 100 – 150 ml δικό μου (το οποίο βγάζω με το θήλαστρο τη νύκτα που κοιμάται αρκετά), λίγο πριν κοιμηθεί το βράδυ. Ο παιδίατρος επίσης μου συνέστησε να τον ξυπνάω το βράδυ στις 7 ώρες, δεδομένου ότι αυτή τη φορά πήρε πολύ λιγότερο βάρος, σε σχέση με τις προηγούμενες.

Έχω φοβερές τύψεις ότι ίσως τελικά κάνω κακό στο μωρό μου, στην προσπάθειά μου να τον θηλάσω αποκλειστικά. Το γεγονός ότι τον γέννησα με καισαρική, χωρίς να έχω τη χαρά να αισθανθώ όσα νιώθουν οι περισσότερες μητέρες μέσω του φυσιολογικού τοκετού, συνέβαλε στο να θέσω σαν στόχο να τον θηλάσω όσο περισσότερο μπορώ (τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψω στη δουλειά). Από την αρχή όμως, δεν ήθελα να του δώσω συμπλήρωμα, φοβούμενη ότι έτσι θα επηρεαστεί η παραγωγή μου.

Στη φάση αυτή που βρισκόμαστε πλέον, έχω αρχίσει να σκέφτομαι (γεγονός στο οποίο συμφωνεί και το οικογενειακό μου περιβάλλον), μήπως δεν έχω αρκετό γάλα ή μήπως το γάλα μου δεν είναι αρκετά παχύ όπως πριν. Παρ’ όλα αυτά, τα βράδια που ξυπνάω βγάζω με το θήλαστρο πάντα 150 ml.

Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μου απαντούσατε άμεσα, γιατί νιώθω ότι κάθε μέρα που περνάει, απομακρυνόμαστε από το θηλασμό, τόσο εγώ, όσο και το μωράκι μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Θεοδοσία Ε., Χίος

12/03/2013

Αγαπητή φίλη,
δεν υπάρχει κανένας λόγος να κόψετε το θηλασμό, αντίθετα θα πρότεινα να τον ενισχύσετε και άλλο!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Απλούστατα, θηλάζοντας το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε, συμπληρώντας εφόσον είναι απαραίτητο με δικό σας γάλα και φυσικά κόβοντας άμεσα τη χορήγηση του ξένου γάλακτος.

Τοποθετώντας το βάρος του μωρού σας στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι οι μοναδικές κατάλληλες για τα θηλάζοντα (και μη) βρέφη, διαπιστώνεται όντως μια πτώση.

Εφόσον όμως το μωρό κατά τα άλλα αναπτύσσεται φυσιολογικά, η αντικειμενική εξέταση από το παιδίατρό σας ήταν φυσιολογική και δε χρειάστηκαν κατά τη κρίση του συναδέλφου εξετάσεις, συστήνω να κάνετε εντατικά “θεραπεία θηλασμού” και θα δείτε τα θετικά αποτελέσματα στην επόμενη παιδιατρική επίσκεψη.

Καλή επιτυχία!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *