Πρόκληση τοκετού ή αναμονή πάνω από τις 40 εβδομάδες;

Πρόκληση τοκετού ή αναμονή πάνω από τις 40 εβδομάδες;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Γεια σας γιατρέ. Θα ήθελα να σας θέσω τα εξής ερωτήματα: Σήμερα βρίσκομαι στην 39η εβδομάδα κύησης με ΠΗΤ 2/11. Μέχρι στιγμής και από ότι δείχνει και ο τοκογράφος δεν έχω καθόλου συσπάσεις και οι παλμοί του μωρού μέχρι στιγμής είναι φυσιολογικότατοι.

Την επόμενη Τρίτη και Πέμπτη η γιατρός μου θα με εξετάσει κολπικά για να δει τον τράχηλο μου και πιθανόν να με “σκαλίσει”. Αν μετά και από αυτήν την εξεταση δεν έχω συσπάσεις τότε η γιατρός μου είπε πως θα μου βάλει υπόθετο ούτως ώστε να γεννήσω μέχρι το Σάββατο…

Θεωρείτε ότι είναι ορθόν να περιμένω και μετά την 40η εβδομάδα για τυχόν συσπάσεις ή ρήξη υμένων; μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά με την χρήση υπόθετου; Ποια είναι η γνώμη σας για τα παραπάνω;

Με εκτίμηση
Μαρία, Βόλος

31/10/2013

Αγαπητή φίλη,

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, να συμπληρώνει μια γυναίκα τις 40 εβδομάδες κύησης και να μην ξεκινά ο τοκετός. Στις περιπτώσεις αυτές, η συνηθέστερη αιτία είναι ότι έχει υπολογιστεί λάθος η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες που ο κύκλος τους ήταν ασταθής.

Τα φάρμακα έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Επίσης δεν υπάρχει φάρμακο που να μη μπορεί να κάνει επιπλοκές και παρενέργειες.

Αν υπάρχει ένδειξη, τότε σαφώς και πρέπει να γεννήσετε με πρόκληση τοκετού. Αν δεν υπάρχει ένδειξη, και υπάρχει καλή παρακολούθηση, μπορείτε να περιμένετε τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα.

Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εξετάσεων σας που είναι κυρίως το Doppler και το καρδιοτοκογράφημα.

Με τη σωστή παρακολούθηση, μπορείτε να περιμένετε λίγες ημέρες ακόμα, αν φυσικά το θέλετε και εσείς.

Δεν χρειάζεται πανικός… Χαρείτε την εγκυμοσύνη σας και τον τοκετό σας… !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *