Η κολπική εξέταση μπορεί να προκαλέσει τοκετό;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Καλησπέρα σας,
διανύω την 39η εβδομάδα κύησης (38w+1d) του πρώτου μου παιδιού και το μωρό στην τελευταία εξέταση (37w+ 2d) δεν είχε εμπεδωθεί στην πύελο.

Η γιατρός μου, μου είπε πως θα περιμένουμε να φτάσουμε στην ΠΗΤ ή πολύ κοντά σε αυτήν προκειμένου να προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού αν δεν έχει συμβεί το γεγονός από μόνο του.

Επίσης, μου είπε πως στην επόμενη εξέταση (38w+3d) θα μου κάνει και κολπική εξέταση. Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί τοκετός από την εξέταση αυτή;
Κατερίνα, Μαρούσι

19/06/2013

Αγαπητή φίλη,
Για να καταφύγει μια γυναίκα σε πρόκληση τοκετού πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι ιατρικοί λόγοι ή να επιθυμούμε να τερματίσουμε την εγκυμοσύνη για κάποιο λόγο. Τα συχνότερα αίτια είναι η εμβρυική δυσφορία, η ανεπάρκεια του πλακούντα με κακή αιμάτωση και θρέψη του εμβρύου, οι λοιμώξεις, η παράταση κύησης και πολλά άλλα.

Η κολπική εξέταση μπορεί να προκαλέσει τοκετό. Κάθε ερεθισμός του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει την παράγωγη κάποιων ουσιών, που συμμετέχουν ενεργά στην έναρξη του τοκετού. Για το λόγο αυτό, η κολπική εξέταση αποφεύγεται σε όλες τις περιπτώσεις που θέλουμε να αποφύγουμε ένα πρόωρο τοκετό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *