Ονομάζομαι Νίκος και είμαι πατέρας ενός αγοριού 10 ημερών. Έχουμε αποφασίσει με την σύζυγο και μητέρα του παιδιού να θηλάσουμε αποκλειστικά, με εξαίρεση την κλινική όπου θηλάζαμε 6 φορές την ημέρα και στη συνέχεια προφανώς του δίνανε συμπλήρωμα.
Πριν από 1 εβδομάδα βγήκαμε από το μαιευτήριο και ήρθαμε στο σπίτι και από τότε το μωρό θέλει να θηλάζει συνέχεια και να κάθεται στο στήθος της μητέρας. Μόλις το αφήσουμε στο κρεβατάκι / ριλάξ / καλαθούνα κλπ, τότε αρχίζει το κλάμα και θέλει ξανά το στήθος της μητέρας.Σπάνιες είναι οι φορές που κάθεται χωρίς να γκρινιάζει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να κοιμάται ελάχιστα δηλαδή 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και 4 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Θέλω να ρωτήσω αν η συνεχής ανάγκη του μωρού για θηλασμό υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα στο γάλα της μητέρας (π.χ. είναι πολύ αραιό και δεν επαρκεί για τις ανάγκες του μωρού) και αν είναι απαραίτητο να δοθεί και συμπλήρωμα μήπως το βοηθήσει να κοιμηθεί.
Επίσης θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για κολικούς, που μπορεί να οφείλεται το συνεχές κλάμα του μωρού και τί θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω να κοιμηθεί;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Νίκος, Θεσσαλονίκη
Συγχαρητήρια για τη συμπαράσταση που προσφέρετε στη μητέρα του παιδιού σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υποστήριξη της μητέρας από το σύντροφο της είναι απολύτως απαραίτητη για την έναρξη και τη διατήρηση του θηλασμού.
Η συμπεριφορά του μωρού σας είναι φυσιολογική και η απολύτως αναμενόμενη για την ηλικία του.
Ουσιαστικά το πρώτο τρίμηνο ζωής αποτελεί τη συνέχεια της εγκυμοσύνης μια και το βρέφος έχει απόλυτη ανάγκη να είναι συνεχώς με τη μητέρα του, αναζητώντας τροφή για το σώμα και τη ψυχή του.
Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και το μωρό θέλει συνέχεια να τρώει αδιαφορώντας για τα ωράρια και τη δικαιολογημένη κούραση -αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι το γάλα είναι ελαττωματικό, δε φτάνει ή ότι χρειάζεται γάλα άλλης ράτσας!
Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει ποιος είναι ο φυσιολογικός τρόπος σίτισης των μωρών μας και είναι ευκαιρία να βάλετε και εσείς το λιθαράκι στη προσπάθεια υπενθύμισης!
Συνεχίστε ακάθεκτα να προσφέρετε τη πολύτιμη βοήθεια σας και να χτίζετε έτσι ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί σας!
Υ.Γ: Η καλύτερη αντιμετώπιση των κολικών που συνήθως ξεκινάνε μετά τη 10η ημέρα ζωής είναι το στήθος της μαμάς!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό
Είχαμε ακριβώς το ίδιο θέμα. Ευτυχώς είχα υποστήριξη από τον άντρα μου 1000%, επιμονή και υπομονή και τα κατάφερα. Εμάς αυτή η κατάσταση διήρκησε περίπου 50 ημέρες. Πλέον είμαστε 6 μηνών, θηλάζουμε αποκλειστικά και ευχαριστιόμαστε την κάθε φορά όσο τίποτα άλλο. Α! και τώρα μπορεί να ζητάει στήθος κάθε 2 ώρες όχι απαραίτητα για να φάει, αλλά για να παίξει. Υπομονή, επιμονή, απεριόριστη στήριξη και θα τα καταφέρετε.
Έχω ήδη ξεχάσει εκείνες τις δύσκολες ημέρες και τώρα νιώθω πολύ περήφανη που τα κατάφερα!
Μπράβο πατέρα!! Όλα τα βρεφάκια έτσι είναι…Υπομονή να συνηθίσουν στην νέα πραγματικότητα!! Σε 2-3 μήνες το πολύ όλα θα αλλάξουν 🙂 Καλούς θηλασμούς κ να σας ζήσει!!