Έχω κάνει λάθη και τώρα το μωρό δεν δέχεται να θηλάσει

Έχω κάνει λάθη και τώρα το μωρό δεν δέχεται να θηλάσει

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Έχω ένα αγοράκι 53 ημερών. Γενικά είναι ένα καλό μωρό, αρκετά βολικό με μέτρια επεισόδια κολικών από την 10η μέρα έως και σήμερα όπου είναι ανήσυχος κάποιες ώρες της μέρας αλλά αρκετά ήρεμος στον βραδινό του ύπνο.

Μόλις χθες και σήμερα συνειδητοποίησα ότι κάποια λάθη έχουν μειώσει την παραγωγή γάλακτός μου και ο μικρός μου από χθες δεν δέχεται να θηλάσει.

Πρώτο λάθος είναι ότι χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα ψευδοθηλές (έχω επίπεδες θηλές οι οποίες έχουν βελτιωθεί βέβαια μέχρι σήμερα). Τις πήρα στο νοσοκομείο, με βόλεψαν, ο μικρός με τους κολικούς και από την απειρία μου και την ανασφάλειά μου, δεν είχα το κουράγιο και φοβόμουν να τις διακόψω.

Μέχρι και πριν από 10 μέρες είχα πολύ μα πάρα πολύ γάλα (έβγαζα με το θήλαστρο κάθε μέρα και αποθήκευα στην κατάψυξη) οπότε όπως φαντάζομαι ο θηλασμός με ψευδοθηλή και αρκετό γάλα από εμένα δεν ήταν κόπος για τον μικρό ακόμα και όταν ήταν ανήσυχος.

Δεύτερο αναπόφευκτο λάθος είναι ότι επειδή ήδη από την τρίτη εβδομάδα λείπω λόγω δουλειάς από το σπίτι, μερικές μέρες και μερικές ώρες μόνο ο μικρός μου 2 το πολύ 3 γεύματα τα κάνει με μπιμπερό και δικό μου γάλα.

Τρίτο λάθος είναι ότι αυτές τις γνωστές σταγόνες που του δίνω για να ανακουφιστεί από τους κολικούς (το αν έχουν αποτέλεσμα είναι άλλο θέμα, νομίζω όμως ότι κάτι κάνουν) τις έδινα διαλυμένες σε ελάχιστο γάλα αλλά με μπιμπερό και αυτές.

Και τέλος, ο μικρός χωρίς να είναι φανατικός έχει πιπίλα την οποία την χρησιμοποιεί ελάχιστα το βράδυ και όχι πάντα για να κοιμηθεί.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τις δύο τελευταίες μέρες δεν τρώει από το δεξί μου στήθος, η παραγωγή του οποίου έχει μειωθεί και σήμερα το απόγευμα δεν δέχτηκε να ολοκληρώσει το γεύμα του ούτε από το αριστερό μου στήθος. Θήλασε για λίγο, είχα γάλα (γεμάτο στοματάκι, κατάποση) αλλά δεν συνέχισε για περισσότερο από 5 -10 λεπτά, έκλαιγε, προσπάθησα και τελικά του έδωσα από γάλα που είχα αντλήσει.

Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα μέχρι στιγμής το βράδυ όπου θηλάζει και από τα δύο στήθη συνήθως.

Στο μεταξύ διαβάζοντας στο site σας, κατάλαβα πως πρέπει να αντλώ τα γεύματα που χάνω με το θήλαστρο. Από 15 με 20 λεπτά το κάθε στήθος, όπου το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα 120 με 130ml.

Τι μπορώ να κάνω εδώ που έχω φτάσει; Είναι αδύνατον να μην λείπω τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα από κάποιες ώρες και αυτές όχι απόλυτα σταθερές (άλλες πρωί άλλες απόγευμα).

Έχω προσπαθήσει ελάχιστες φορές, γιατί έχουμε και τους κολικούς που δυσκολεύουν την προσπάθειά μου, να κόψω τις ψευδοθηλές. Λίγες φορές το ομολογώ. Δεν ήξερα ότι μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα.

Δεν θέλω να κόψω το θηλασμό που με τόσο χαρά είδα ότι μπορώ να το κάνω.
Παρακαλώ για την βοήθειά σας!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΔήμητραΆργος

10/09/2013

Αγαπητή Δήμητρα
Μπράβο για την υπομονή και επιμονή. Προφανώς διαβάζεις πολύ και έχεις από μόνη σου επισημάνει τα λάθη που ανέφερες.

Πρώτο βήμα είναι να τρώει το μωρό και να συνεχιστεί η γαλουχία. Οι απεργίες θηλασμού θέλουν υπομονή και όχι πίεση. Να αντλείς σε κάθε γεύμα και αν είναι δυνατό και για μερικά λεπτά αφού σταματήσει η ροή για να διεγείρεις την παραγωγή.

Να προσπαθήσεις χωρίς θηλή αν μπορείς όταν δεν είναι πολύ πεινασμένο το μωρό και ιδιαίτερα τα βράδια. Αν χρειαστεί και πάλι η θηλή τότε να κάνεις μαλάξεις στο μαστό όση ώρα θηλάζει.

Μπόλικο skin to skin και αν χρειαστεί όσο είσαι μαζί με το μωρό έστω και λίγο πιπίλισμα μετά το μπιμπερό από το στήθος και όχι πιπίλα.

Απέφυγε τα ίδια λάθη!

Καλή επιτυχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *