Βενεζουέλα: Πρόταση για απαγόρευση του μπιμπερό

Βενεζουέλα: Πρόταση για απαγόρευση του μπιμπερό

Στη Βενεζουέλα, το μέλλον των μπιμπερό δείχνει ζοφερό, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης! Ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο θέλει -μεταξύ άλλων- την απαγόρευση όλων των διαφημίσεων και την προώθηση αυτού του φθαρμένου συμβόλου της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας- καθώς και τη χρήση μπιμπερό στα κέντρα υγείας για τα παιδιά κάτω από την ηλικία των έξι μηνών.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 27,1% των μητέρων που έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν το κάνουν. Στόχος όμως των αρχών είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το 2019 !

Για τον λόγο αυτό, στην Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας τέθηκε πρόταση για απαγόρευση της χρήσης μπιμπερό στη χώρα, προκειμένου έτσι να ενθαρρυνθεί ο μητρικός θηλασμός.

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας εξετάζει το νομοσχέδιο που θα μεταβάλει ουσιαστικά το νόμο του 2007 για την προώθηση και την προστασία του θηλασμού, αποσκοπώντας στην προώθηση του θηλασμού ενάντια στο βρεφικό γάλα και άλλα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για χρήση κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Η Odalis Monzón -μέλος του κυβερνώντος κόμματος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειών και “ηθικός αυτουργός” αυτής της μεταρρύθμισης -παρομοίωσε την προτεινόμενη απαγόρευση με εκείνη της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και υποστήριξε ότι τέτοιοι περιορισμοί πρέπει επίσης να αφορούν και τη διαφήμιση της φόρμουλας (τροποποιημένο γάλα για βρέφη) και των μπουκαλιών. Εξηγεί ότι οι πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν φόρμουλες, θέτουν σε κίνδυνο τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

«Κάθε μωρό έχει το δικαίωμα στο θηλασμό»

«Κάθε μωρό έχει το δικαίωμα στο θηλασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής Odalis Monzón σε τηλεοπτική της συνέντευξη ενώ πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό είναι η αγάπη, ο σύνδεσμος ανάμεσα στη μαμά και το παιδί, που μερικές φορές χάνεται γιατί δεν μοιράζονται τη ζεστασιά που παρέχει ο θηλασμός».

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του νόμου για την προώθηση και την προστασία του θηλασμού περιλαμβάνει και προτάσεις για τιμωρία όσων διαφημίζουν βρεφικό γάλα.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προτείνει την πλήρη απαγόρευση για την προώθηση και διαφήμιση τροποποιημένου γάλακτος για βρέφη (φόρμουλα), καθώς και μπιμπερό, θηλές, πιπίλες και άλλα προϊόντα, σε όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης και άλλες ευκαιρίες δημοσιότητας σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνει, επίσης, περαιτέρω μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση δώρων και διαφημιστικών δειγμάτων αυτών των προϊόντων.

«Τα μπιμπερό θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, ακριβώς όπως είναι τώρα, αλλά χωρίς πρόσθετη διαφήμιση», λέει η Monzón.

Επιβολή οικονομικών κυρώσεων

Το μέτρο έχει προκαλέσει έντονη κριτική από κάποιους βουλευτές που λένε πως η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό χωρίς να απαγορεύσει τίποτα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Nicolas Maduro, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προβλέπει οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, που κυμαίνονται από 2.140 μπολιβάρες (περίπου 670 δολάρια) σε 321.000 μπολιβάρες (κάτι λιγότερο από 51,000 δολάρια). Αυτή η πτυχή του νομοσχεδίου φαίνεται όμως αμφιλεγόμενη, καθώς η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να προωθείται με τη χρήση οικονομικών κυρώσεων.

«Είναι απαράδεκτο», σχολίασε ο βουλευτής Eduardo Marin ενώ τόνισε: «Ο νόμος του 2007 του οποίου η τροποποίηση επιχειρείται, είχε στόχο να ενθαρρύνει το μητρικό θηλασμό χωρίς να «στιγματίζει ή να αντιμετωπίζει ως εγκληματίες εκείνες που επιλέγουν άλλες μεθόδους διατροφής του μωρού τους».

Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση περιλαμβάνει εξαιρέσεις για μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν λόγω ασθένειας. Επίσης μεριμνά για τη δημιουργία περισσότερων τραπεζών μητρικού γάλακτος.

Το νομοσχέδιο επίσης θα απαγορεύει ρητά στα κέντρα υγείας το να δίνουν σε θηλάζοντα βρέφη κάτω των έξι μηνών οποιαδήποτε τροφή ή ποτό εκτός από το γάλα της μητέρας τους, εκτός και αν αυτό συνιστάται από κάποιον επαγγελματία υγείας.

Επιπλέον, το κείμενο διαθέτει μια τροποποίηση στον Εργασιακό Νόμο- που πλέον θα υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν στις νέες μητέρες ένα ειδικό χώρο όπου θα μπορούν να θηλάσουν και μάλιστα να τους δίνουν και τον ανάλογο χρόνο για να το πράξουν!

Δημοσίευση: 26/06/2013, Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα ΜΘ
Πηγές: worldcrunchnewsbeast

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *