Η τηλεόραση βλάπτει το σπέρμα

Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς επαγγελματίας αθλητής για να έχει μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά το να σηκωθεί από τον καναπέ και να κινείται περισσότερο μπορεί να βοηθήσει!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine τον περασμένο Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή υστερούν σε σπέρμα σε σχέση με τους πιο δραστήριους και αθλητικούς.

Η έρευνα

Ο Δρ Jorge Chavarro, βοηθός καθηγητής της διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που υπογράφει τη μελέτη και η ομάδα του θέλησαν να μάθουν πώς τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας επηρεάζουν τους μη-αθλητές καθώς όπως αναφέρουν υπήρξαν μερικές αναφορές που συνδέουν πολύ υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, αλλά αυτές οι μελέτες είχαν συνδεθεί με επαγγελματίες αθλητές και επαγγελματίες ποδηλάτες που έφθασαν σε επίπεδα σωματικής δραστηριότητας υψηλότερα από κάθε άλλον.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από προηγούμενη μελέτη (Rochester Young Men’s Study), στην οποία συμμετείχαν 189 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 18-22 ετών, οι οποίοι είχαν εγγραφεί το 2009 και το 2010. Η μελέτη εξέτασε κυρίως πώς επηρεάζουν το θέμα οι περιβαλλοντικοί ρύποι, αλλά επίσης εξέτασε και μια μεγάλη ποικιλία από άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή και το να βλέπει κανείς τηλεόραση.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που είχαν υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας για 15 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 73% περισσότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι άνδρες που έβλεπαν περισσότερες από 20 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα είχαν 44% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων συγκριτικά με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση στο ελάχιστο, δλδ λιγότερο από τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

Τί φταίει τελικά;

Παρά το γεγονός ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, εκείνες συνήθως εξέταζαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες του οσχέου ή το να κάθεται κανείς μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή όλη την ημέρα -δεν είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, επεσήμανε ο Δρ Chavarro.

Ο καθηγητής είπε ότι πιστεύει πως ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες που παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων είναι λόγω του οξειδωτικού στρες τους.

Όπως εξήγησε, μια ευρεία ποικιλία από χημικές αντιδράσεις που περνάει το σώμα παράγουν οξυγόνο. Αυτά τα επίπεδα οξυγόνου μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, όπως τα κύτταρα σπέρματος σαν τα σπερματοζωάρια, τα οποία εξελίσσονται σε σπέρμα.

«Γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο οξειδωτικό στρες και η καθιστική ζωή συνδέεται με υψηλό οξειδωτικό στρες», είπε.

Απόψεις ειδικών

Ο Δρ Pravin Kumar Rao, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας και διευθυντής της αναπαραγωγικής ιατρικής και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι μεν πιστευτά, αλλά είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πως ευθύνεται η παρακολούθηση τηλεόρασης, προσθέτοντας πως παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

“Η άσκηση και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι πιο πιθανό να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε το πόσο αυτό οφείλεται στον έναν παράγοντα σε σχέση με έναν άλλο», είπε.

Ο Δρ Chavarro είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κανείς επαγγελματίας αθλητής για να έχει μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά το να σηκωθεί από τον καναπέ και να κινείται περισσότερο μπορεί να βοηθήσει! “Περισσότερη σωματική άσκηση είναι το καλύτερο για την παραγωγή σπέρματος” κατέληξε.

Δημοσίευση: 26/06/2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *