9 στα 10 βρέφη θηλάζουν… στις Φιλιππίνες!

9 στα 10 βρέφη θηλάζουν… στις Φιλιππίνες!

Μετάφραση: Μαρία Στολάκη
Σχολιασμός:  Συντακτική ομάδα
mitrikosthilasmos.com

9 στα 10 βρέφη στις Φιλιππίνες θηλάζουν! Αυτό αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Διατροφής (ΕΙΤΔ) όπως αναφέρει η Ένωση Βρεφικής και Παιδικής Διατροφής των Φιλιππίνων η οποία διέψευσε μείωση στα ποσοστά θηλασμού της χώρας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΙΤΔ Αλεξ Κάστρο ΙΙΙ, επισήμανε ότι τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι 1 στα 3 βρέφη θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών και ότι τα ίδια αποτελέσματα έφεραν και οι Εθνικές Δημογραφικές και περί Υγείας Έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όνειρο θερινής νυκτός για την Ελλάδα αυτά τα ποσοστά, όταν σύμφωνα τόσο με την Εθνική Μελέτη (Ιουν. 2009) όσο και με την διαδικτυακή έρευνα του mitrikosthilasmos.com που διεξήγαγε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας Ελλάδος IBCLC “Γαλαξίας” (Μαρ. 2011), οι Ελληνίδες θηλάζουν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο σε ποσοστό 88% αλλά κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκαταλείπουν πολύ πριν τους 6 πρώτους μήνες…

Ο κ. Κάστρο ανέφερε σε διάφορα δημοσιεύματα στις 3 του περασμένου Νοέμβρη ότι μία έρευνα του 2006 κατέδειξε υποτιθέμενη μείωση θηλασμού όπως προέκυψε από έρευνα σε νοικοκυριά που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλη μέχρι και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, με έμφαση στους μήνες Απρίλη και Μάη οπότε και σημειώθηκε η παραπάνω μείωση. 
Ο κ. Κάστρο τόνισε παρ’όλα αυτά, ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν την πλήρη εφαρμογή των Κανονισμών περί Μητρικού Γάλακτος καθώς και ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν σχετικά μικρός.

“Συγκεκριμένα, από το 2007 που έχει εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος Κανονισμός περί Μητρικού Γάλακτος, οι βιομηχανίες έχουν μείνει πιστές σε αυτόν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν τον Κανονισμό”, αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΙΤΔ. 
Περισσότερο περιεκτικές έρευνες, όπως η Περί Υγείας Εθνική Έρευνα, έδειξαν ότι το ποσοστό θηλασμού (89,6%) στις Φιλιππίνες έχει παραμείνει σταθερό από το 2003. 
Ο κ. Κάστρο συμπληρώνει ότι το ποσοστό των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών έχει αυξηθεί από 29,7% σε 35,9% από το 2003. 
Η ΕΙΤΔ προωθεί τη σωστή βρεφική διατροφή και τηρεί τον Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί προώθησης του θηλασμού, καταπολέμησης του βρεφικού υποσιτισμού και μείωσης των ποσοστών βρεφικού θανάτου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Φιλιππίνες δέχτηκαν επαίνους το 2006 ως μία από τις 32 χώρες που έχουν εισαγάγει νόμο για την εφαρμογή του Κανονισμού περί Μητρικού Γάλακτος! 
Ας ελπίσουμε πως η χώρα μας μετά από την αρχή που έγινε με την πιστοποίηση 2 φιλικών για τα βρέφη νοσοκομείων θα ξεκινήσει ένα ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας και προώθησης του μητρικού θηλασμού ώστε κάποια μέρα να συγκαταλεγεί σε αυτή τη λίστα!
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μελέτη του έδειξε ότι οι Φιλιππινέζες που επηρεάστηκαν από διαφημίσεις ή από τους γιατρούς τους ώστε να χρησιμοποιήσουν την βρεφική φόρμουλα γάλακτος είχαν 2 με 4 φορές την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν την βρεφική φόρμουλα για τα βρέφη τους. 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω πρακτικές μάρκετινγκ δεν έχουν αναφερθεί καθόλου ως συντελεστές της παύσης θηλασμού από τις μητέρες στην έρευνα του 2006. Απεναντίας, οι λόγοι παύσης θηλασμού που δόθηκαν, ήταν ανεπαρκής ροή γάλακτος, εργασία της μητέρας, επόμενη εγκυμοσύνη, άρνηση του βρέφους να θηλάσει, ασθένεια της μητέρας, μαστίτιδα, ασθένεια του βρέφους, απομάκρυνση του βρέφους από τη μητέρα, συμβουλές συγγενών και φίλων, και την ανικανότητα του βρέφους να πάρει βάρος.

Παγκοσμίως, περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από μη αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και όπως επιστημονικά αποδεικνύεται από τις Αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα βρέφη που τρέφονται με βρεφική φόρμουλα γάλακτος αρρωσταίνουν και πεθαίνουν περισσότερο σε αναλογία με αυτά που θηλάζουν.
Ο ΠΟΥ συνιστά 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού, τονίζοντας ότι το μητρικό γάλα παραμένει η ιδανικότερη τροφή για τα νεογέννητα, περιλαμβάνοντας ειδικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *