Ο δρόμος προς τα εμπρός… |
Στην πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2013 νόμος για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Στον νόμο ΣΒ402 προστέθηκε η παράγραφος 123367 η οποία καθορίζει πλέον την λειτουργία των νοσοκομείων που έχουν μαιευτικά τμήματα στην πολιτεία.
Ήδη σε προϋπάρχοντα νόμο καθορίζεται η άδεια και οι κανόνες λειτουργίας όλων των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, όπου αναφέρεται ρητά ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2014, όλα τα γενικά και ειδικά νοσοκομεία που έχουν μονάδα περιγεννητικής φροντίδας θα πρέπει να έχουν ρητή πολιτική βρεφικής διατροφής.
Ο νέος νόμος απαιτεί όλα τα γενικά και ειδικά νοσοκομεία της πολιτείας, δημόσια και ιδιωτικά, που διαθέτουν μονάδα περιγεννητικής φροντίδας, να υιοθετήσουν πλήρως τα Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, όπως αναφέρονται στην πρωτοβουλία για Φιλικά προς τα Βρέφη ιδρύματα του ΠΟΥ.
Συγκεκριμένα, για την συνέχιση λειτουργίας όλων των μαιευτικών μονάδων της πολιτείας απαιτείται, έως την 1η Ιανουαρίου 2020, να έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα ώστε να είναι πλήρως πιστοποιημένα ιδρύματα ως Φιλικά προς τα Βρέφη, παρέχοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ποιότητα φροντίδας στην βρεφική διατροφή.
Για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2020, θα πρέπει μέχρι τότε να εφαρμόζουν πλήρως τα Δέκα Βήματα, ή να υιοθετήσουν μια αντίστοιχη διαδικασία πιστοποίησης ποιότητας στην προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού που να αναγνωρίζεται επίσημα από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της πολιτείας.
Αυτός φαίνεται να είναι διεθνώς ο δρόμος για την επιτάχυνση των αναγκαίων θετικών αλλαγών στην υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η υποχρεωτική πιστοποίηση των ιδρυμάτων ως φιλικών προς τα βρέφη έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Καιρός να αποφασιστεί και στην χώρα μας; Επιτρέπουμε σε καρδιολογικά τμήματα στην χώρα να λειτουργούν μακριά από την τελευταία επιστημονική πρακτική και τεκμηρίωση, καλώντας τα «εθελοντικά» να αποφασίσουν να συμβαδίσουν με σύγχρονες κλινικές πρακτικές που προάγουν και δεν βλάπτουν την υγεία των ασθενών τους; Φυσικά όχι.
Έτσι και στο θέμα της βρεφικής διατροφής, τα μαιευτήρια και νοσοκομεία που φροντίζουν λεχώνες και νεογέννητα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζουν τα καλύτερα δυνατά κλινικά πρωτόκολλα, και να μην έχουν την «επιλογή» να διατηρούνται σε παρωχημένες πρακτικές που δυνητικά βλάπτουν την υγεία των καταναλωτών υγείας που φροντίζουν.
Σχετικά άρθρα:
- Η Πρωτοβουλία «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ» (BFHI)
- 10 Βήματα για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Μωρά
- Πιστοποιήθηκαν τα πρώτα ελληνικά “Φιλικά για τα Βρέφη” Νοσοκομεία
- Νέα στάνταρ για τα Φιλικά προς τα Βρέφη ιδρύματα από την UNICEF UK
- Healthy People 2020: Η προώθηση του μητρικού θηλασμού στους στόχους δημόσιας υγείας των ΗΠΑ
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com