Τί μπορεί να μου προκαλεί καθυστέρηση περιόδου;

Τί μπορεί να μου προκαλεί καθυστέρηση περιόδου;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Είχα τελευταία περίοδο στης 24 Φεβρουαρίου. Έκανα ένα τεστ εγκυμοσύνης στις 8 ημέρες, έδειξε αρνητικό. Συνεχίζω να έχω συμπτώματα σαν να μου ρθει περίοδος, όμως τίποτα, έχω πρήξιμο σαν να σκάσω.

Να σημειώσω ότι είμαι μητέρα 3 παιδιών, δεν έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης και η ηλικία μου είναι 41 ετών.

Μου είπαν πάρω πριμολουτ χάπια. Σας παρακαλώ δώστε μια απάντηση, τα οικονομικά μου είναι άθλια δεν μπορώ να επισκεφτώ γυναικολόγο…
Εύα Κ. Πάτρα

09/04/2013

Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να αναπτύξουμε όλες τις πιθανές αιτίες σε λίγες γραμμές… Καλό είναι όμως να δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν καθυστέρηση:

  • Σαφέστατα, μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, και για αυτό πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα.
  • Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η σωματική καταπόνηση ή η ψυχολογική πίεση. Οι καταστάσεις αυτές διαταράσσουν τον κύκλο πολύ συχνά. Είναι σχετικά αθώες καταστάσεις και ο κύκλος επανέρχεται στο φυσιολογικό, μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία.
  • Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον κύκλο είναι παθήσεις του θυρεοειδή ή πολυκυστικές ωοθήκες. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, η εμφάνιση της διαταραχής είναι πιο σταδιακή.

Χρειάζεται όμως διερεύνηση, όταν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (για κάποιους μήνες).

  • Τέλος, συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον κύκλο είναι οι κύστες στις ωοθήκες. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται για καιρό, ή/και αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, τότε χρειάζεται διερεύνηση.

Σε γενικές γραμμές, την λύση μπορεί και πρέπει να δώσει ο Γυναικολόγος, που θα εξετάσει τη γυναίκα, θα μάθει λεπτομέρειες για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της και θα ακούσει με όλες τις λεπτομέρειες το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *