Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός. Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα

Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός. Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που μας δίνετε.
Έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών και θηλάζουμε αποκλειστικά, από την αρχή, on demand, με αποτέλεσμα κάθε 1 ώρα να θέλει στήθος και το βράδυ να ξυπνά ακόμα. Το θέμα είναι ότι σε 1-2 μήνες θα χρειαστεί να δουλέψω, δεν θέλω να σταματήσω να την θηλάζω και από την άλλη δεν ξέρω πως να οργανωθώ.

Πρέπει να αφήνω γάλα με το θήλαστρο αλλά αυτές τις 8 ώρες που θα εργάζομαι δεν θα σταματήσει η παραγωγή μιας και δεν θα μπορώ να την βάλω στο στήθος; και από την άλλη πως να υπολογίσω πόσο γάλα θα πρέπει να πίνει την φόρα 8 με 9 μηνών που θα αρχίσω την δουλειά;

έχω αγχωθεί πολύ μην σταματήσει η παραγωγή γάλακτος που θα πρέπει να λείπω τόσες ώρες θέλω τόσο να θηλάσουμε μέχρι να αποφασίσει μόνη της πότε θέλει να σταματήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ
Ειρήνη Π. Αθήνα

24/01/2013

Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να θηλάσετε το παιδί σας και φαίνεται πως τα καταφέρνετε πολύ καλά αν κρίνω από την πρόσληψη βάρους του.

Το γεγονός ότι το παιδί σας ξυπνάει τη νύχτα είναι κάτι αναμενόμενο για την ηλικία του και δε θα έπρεπε να σας ανησυχεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο ο ύπνος του να γίνει πιο ανήσυχος στη φάση που ετοιμάζεται να μπουσουλίσει ή να περπατήσει. Δώστε του χρόνο και όσες αγκαλιές θέλει, σε λίγο καιρό τα νυχτερινά χάδια θα είναι παρελθόν και μπορεί να σας λείπουν!

Μπορείτε σιγά σιγά να ξεκινήσετε τη δημιουργία μιας ατομικής τράπεζας γάλακτος χωρίς άγχος αφού έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας!

Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός:

Πως θα φτιάξω τη δική μου τράπεζα γάλακτος;

Για να φτιάξετε την τράπεζα γάλακτος θα χρειαστείτε:

 • Ένα θήλαστρο, κατά προτίμηση ηλεκτρικό (τα χειροκίνητα είναι αργά και κουραστικά). Ένα μικρό ηλεκτρικό θήλαστρο εξυπηρετεί για 1-2 αντλήσεις την ημέρα.
 • Πολλά μπουκαλάκια κατά προτίμηση πλαστικά ή ειδικά σακουλάκια συλλογής γάλακτος. Οι αποστειρωμένοι ουροσυλλέκτες δεν ενδείκνυνται για τη συντήρηση τροφίμων.
 • Αυτοκόλλητες ετικέτες για την αναγραφή της ημερομηνίας άντλησης.

Φροντίστε να έχετε αρκετό χώρο στο βάθος του ψυγείου και του καταψύκτη σας. Ποτέ μην αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στην πόρτα της συντήρησης. Η θερμοκρασία στο σημείο αυτό είναι ασταθής και μπορεί το γάλα σας να αλλοιωθεί.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω να αντλώ γάλα;

Ένας μήνας πριν από την επιστροφή στην εργασία σας είναι αρκετός.

Προγραμματίστε 1-2 αντλήσεις/24ωρο. Εάν καταφέρετε να προγραμματίσετε αυτές τις αντλήσεις σε συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα τότε θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Θυμηθείτε πως η παραγωγή γάλακτος είναι μεγαλύτερη τις πρωινές και όχι τις βραδυνές ώρες οπότε μια πρωινή άντληση 1 ώρα μετά το γεύμα του μωρού θα ήταν ιδανική.

Ποια είναι η διαδικασία άντλησης και πόσο πρέπει να διαρκεί; Πόσο γάλα πρέπει να αντλώ;

Όλα τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με το γάλα σας θα πρέπει να είναι πλυμένα με νερό και σαπούνι. Εφόσον θα αποθηκεύετε γάλα για μεγάλο διάστημα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα σκεύη. Τα χέρια σας θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά!

Εφόσον όλα είναι έτοιμα καθίστε αναπαυτικά σε έναν ήρεμο χώρο και ξεκινήστε την άντληση. Έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό. Η ψυχολογία σας παίζει μεγάλο ρόλο στην ποσότητα γάλακτος που θα καταφέρετε να αντλήσετε. Οι μητέρες αναφέρουν πως η ροή του γάλακτος αυξάνεται όταν είναι ήρεμες και σκέφτονται το μωρό τους ή κοιτάζουν μία φωτογραφία του!

Όταν ολοκληρώσετε την άντληση τοποθετήστε το γάλα στο μπουκαλάκι αποθήκευσης κλείστε το με το καπάκι του καλά και όχι με την πιπίλα αν πρόκειται για μπουκαλάκι από μπιμπερό. Κολλήστε επάνω του την ετικέτα με την ημερομηνία άντλησης. Προσφέρετε στο μωρό κάθε φορά το γάλα με την παλαιότερη ημερομηνία.

Λίγα λεπτά άντλησης για κάθε στήθος -περίπου 10-15 λεπτά- είναι αρκετά. Εάν το στήθος παύει να βγάζει γάλα μόλις περάσουν πολύ λίγα λεπτά μην αγχώνεστε και μην απελπίζεστε. Δοκιμάστε να αντλήσετε αργότερα. Όταν σταματάει η ροή γάλακτος διακόψτε την άντληση. Εάν επιθυμείτε να αυξήσετε την παραγωγή σας επιμείνετε άλλα 5 λεπτά για κάθε μαστό ακόμη κι αν δε βγαίνει γάλα.

Συνήθως μπουκαλάκια των 100-120ml καλύπτουν τις ανάγκες των μωρών για ένα γεύμα. Έχετε πάντα στο ψυγείο μπουκαλάκια με 30-40ml για συμπλήρωμα καθώς τα μωρά έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο από το ποτηράκι.

Αν βγάζετε λίγο γάλα σε κάθε άντληση μπορείτε να αποθηκεύσετε γάλα από διαφορετικές αντλήσεις στο ίδιο δοχείο. Γάλα που προέρχεται από διαφορετικές αντλήσεις μπορεί να αναμιχθεί με παλαιότερο, αρκεί αμέσως μετά την άντληση να παραμείνει στη συντήρηση για 1 ώρα και κατόπιν να αναμειχθεί με παλαιότερο κατεψυγμένο γάλα-στο δοχείο αυτό αναγράφεται πάντα η ημερομηνία της πρώτης άντλησης.

Στη δική σας περίπτωση που το μωρό θηλάζει πολύ συχνά ενδεχομένως να πρέπει να φτιάξετε μπουκαλάκια με λιγότερο γάλα. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά πίνουν κατά μέσο όρο 500 ml/ 24ωρο. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο. Διαιρέστε το 500 με τα γεύματα που κάνει ανά 24ωρο για να καταλήξετε στην ποσότητα που καταναλώνει ανά γεύμα. Το σίγουρο είναι ότι το μωρό σας θα σας δείξει πόσο θέλει να τρώει κάθε φορά. Μπορεί να θέλει μεγάλη ποσότητα για ένα πρωινό γεύμα αλλά μόνο λίγα ml μετά το μεσημεριανό του φαγητό.

Φροντίστε να φεύγετε πάντα από το σπίτι αφού έχετε θηλάσει ή αντλήσει το γάλα σας. Ζητήστε από το άτομο που θα προσέχει το μωρό σας να αποφεύγει να το ταΐζει την τελευταία ώρα πριν επιστρέψετε από τη δουλειά ώστε μόλις βρεθείτε με το μωρό σας να του προσφέρετε το στήθος σας- κάτι που θα σας ανακουφίσει σωματικά και συναισθηματικά.

Τι θα κάνω τις ώρες που εργάζομαι;

Καλό θα ήταν να αντλείτε γάλα 2-3 φορές στο 8ωρο που εργάζεστε για να μη μειωθεί η παραγωγή σας.

Για να αντλήσετε γάλα στη δουλειά θα χρειαστείτε έναν καθαρό ήρεμο χώρο που να διαθέτει πρίζα (αν και υπάρχουν θήλαστρα που λειτουργούν και με μπαταρία) κι ένα ψυγείο. Το γάλα που συλλέγετε το διατηρείτε στο ψυγείο και μετά το μεταφέρετε στο σπίτι. Για τη μεταφορά χρησιμοποιήστε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες. Το μητρικό γάλα δεν αναπτύσσει εύκολα βακτήρια οπότε το γάλα σας θα φτάσει στο σπίτι ασφαλές και κατάλληλο για το παιδί σας.

Εάν στην εργασία σας δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για άντληση και το κλίμα είναι αρνητικό προς το θηλασμό, υποστηρίξτε τη σοφή σας επιλογή και ζητήστε κατανόηση. Αν παρά τις προσπάθειες σας τα πράγματα δεν αλλάζουν φροντίστε να αδειάζετε όποτε μπορείτε το στήθος σας με μαλάξεις στο μπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση προγραμματίστε αρκετές αντλήσεις στο σπίτι ώστε να έχετε απόθεμα για το μωρό σας.

Οδηγίες για διατήρηση μητρικού γάλακτος
θερμοκρασία
Χρόνος διατήρησης
Φρέσκο γάλα που μόλις αντλήθηκε
Σε θερμοκρασία δωματίου
 18-22°C
3-4 ώρες
Σε τσάντα μεταφοράς με παγοκύστες
max 15°C
24 ώρες
Στη συντήρηση του ψυγείου (τοποθετούμε στο βάθος και όχι στην πόρτα)
Στη συντήρηση (φρέσκο γάλα)
0-4°C
3 ημέρες
Στη συντήρηση (γάλα που αποψύχθηκε)
0-4°C
24 ώρες
Στην κατάψυξη ( τοποθετούμε στο βάθος και όχι στην πόρτα)
Καταψύκτης εντός του ψυγείου (παλαιού τύπου)
ασταθής
2 εβδομάδες
Καταψύκτης δίπορτου ψυγείου
-18°C
3-6 μήνες
Μεμονωμένη συσκευή βαθιάς κατάψυξης
-19°C έως -30°C
6-12 μήνες
Για να αποψύξετε το γάλα:
 • Αποψύχετε το γάλα τοποθετώντας το στο ψυγείο (αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί 12 ώρες). Καλό είναι να μην αφήνετε το γάλα να ξεπαγώνει σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Για ταχύτερη απόψυξη, κρατήστε το δοχείο κάτω από τρεχούμενο νερό – ξεκινήστε με κρύο νερό και σταδιακά ανεβάζετε τη θερμοκρασία του νερού. Εναλλακτικά βυθίστε το καλά κλεισμένο δοχείο του γάλακτος σε κρύο και μετά σε ζεστό νερό.
Το γάλα που αποψύχθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες. Το γάλα που αποψύχθηκε δεν μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη.
Για να ζεστάνετε το γάλα:
 • Βυθίζετε το δοχείο που περιέχει μητρικό γάλα μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο με ζεστό νερό(μπεν μαρί).
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό θερμαντήρα.
 • Ποτέ μην ζεσταίνετε το μητρικό γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων!
Όταν το γάλα ψύχεται η κρέμα του ανεβαίνει στην επιφάνεια. Αναδεύστε απαλά το γάλα για να γίνει ομοιογενές και ελέγξτε τη θερμοκρασία του πριν το χορηγήσετε. Μην ανακινείτε το μητρικό γάλα!

Κι αν το μωρό μου δεν πίνει το γάλα όσο λείπω;

Υπάρχουν μωρά που δε θέλουν να πιουν αντλημένο γάλα με κανέναν τρόπο! Αν το μωρό σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία μην ανησυχείτε απλά φροντίστε να του προσφέρουν αρκετό νερό όσο λείπετε για να μη διψάει.

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά τη δουλειά θηλάστε το μωρό όποτε θέλει. Λογικά θα θέλει πολύ συχνά για να αναπληρώσει τα χαμένα γεύματα στο στήθος. Για το πρώτο διάστημα μπορείτε να παραλείψετε το απογευματινό γεύμα ώστε να αποσυμφορείται καλύτερα ο μαστός, ο οποίος λογικά θα είναι γεμάτος όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, ειδικά αν δεν προλαβαίνετε να αντλείτε συχνά όσο λείπετε.

Όταν έρχεται το σαββατοκύριακο ή το ρεπό σας προσφέρετε το στήθος στο παιδί σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν το παιδί σας ξυπνάει συχνότερα τη νύχτα όταν επιστρέψετε στη δουλειά είναι γιατί προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο μαζί σας. Μη διστάσετε να μοιραστείτε το κρεβάτι σας μαζί του. Εκείνο θα είναι πιο ήρεμο κι εσείς θα κοιμάστε περισσότερο. Οι μητέρες που κοιμούνται με τα μωρά τους δεν θυμούνται αν και πόσες φορές ξύπνησαν το βράδυ για να θηλάσουν!

Ακόμη κι αν η επιστροφή στην εργασία σας φαίνεται τώρα πολύ δύσκολη σύντομα θα δείτε ότι και εσείς όπως τόσες άλλες μαμάδες θα τα καταφέρετε. Είμαι σίγουρη πως θα θηλάζετε για πολύ καιρό ακόμη το τυχερό κοριτσάκι σας!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

 1. Καλησπέρα σε όλους σας!
  Γράφω μόνο για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνετε τόσο καιρό που θηλάζω την μπουμπού μου.Έγινε κιόλας ενός και συνεχίζουμε να θηλάζουμε και να απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές μαζί.Σε ένα μήνα γυρίζω στην δουλειά.Αγχώνομαι, εννοείται, αλλά πάλι θα βρούμε την λύση και θα τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρη.
  Και πάλι σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *