Προκαταβολικά δεν υπάρχει λόγος να πάρετε κάποιο αφού μπορεί είτε να σας φανεί άχρηστο, είτε να είναι ακατάλληλο!
Θήλαστρα υπάρχουν πολλά…
Από τη στιγμή λοιπόν που θα χρειαστείτε θήλαστρο, πρώτο κριτήριο για την επιλογή σας θα είναι το πόσα γεύματα θα πρέπει να εξασφαλίζετε στο μωρό σας μέσα στην ημέρα. Θα κάνετε ευκαιριακή ή συστηματική χρήση;
Για κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα ανάλογα θήλαστρα! Και ναι, δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά! Μπορεί όλα να έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την άντληση του γάλακτος αλλά ο τρόπος και ο χρόνος που απαιτείται διαφέρει και είναι σημαντική η διαφορά αυτή… άλλο πράγμα να πηγαίνεις με πατίνι στη δουλειά και άλλο με αυτοκίνητο!!
Υπάρχουν θήλαστρα νοσοκομειακά και εμπορίου. Φτηνά και ακριβά, μικρά και μεγάλα, χειροκίνητα και ηλεκτρικά, μονής φάσης ή δύο φάσεων άντλησης… Άλλα τα αγοράζετε και άλλα μπορείτε να τα νοικιάσετε! (Σχετικά με τα θήλαστρα και τις συγκρίσεις δείτε εδώ)
…Κατάλληλο όμως ένα!
Για να διαπιστώσετε αν ένα θήλαστρο είναι κατάλληλο για σας, κανονικά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές και μάλιστα σε διαφορετικές ώρες ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Δυστυχώς όμως, ο μόνος τρόπος για να το δοκιμάσετε, θα ήταν να το δανειστείτε από κάποια γνωστή σας. (Στην περίπτωση που νοικιάσετε κάποιο για λίγες μέρες, τα μπουκαλάκια θα τα αγοράσετε έτσι κι αλλιώς!). Αν και πρακτικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει (να δοκιμάσετε κάποιο δανεικό) ιατρικά, λόγω HIV απαγορεύεται!
Διαφορετικά απαντώντας στην ερώτηση “θα κάνετε ευκαιριακή ή συστηματική χρήση;” και με τη βοήθεια των ανθρώπων που τα πουλάνε ή τα ενοικιάζουν θα επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς.
Γενικά, για ευκαιριακή χρήση μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο χειροκίνητο ή ένα μικρό ηλεκτρικό ενώ για συστηματική χρήση τα δύο φάσεων είναι πολύ βολικά! Οι περισσότερες μαμάδες φαίνεται να προτιμούν τα νοσοκομειακά (ενοικιάζονται) και μάλιστα τα δύο φάσεων άντλησης!
Αντλώ για να δω πόσο γάλα έχω!
Λάθος! το θήλαστρο δεν αποτελεί μέσω ένδειξης παραγωγής γάλακτος. Δείχνει μόνο την ποσότητα γάλακτος που μπορεί να αντλήσει τη δεδομένη στιγμή -το συγκεκριμένο μάλιστα- και όχι την ποσότητα που έχει ή παράγει το στήθος!
Υπάρχουν μαμάδες που ενώ θηλάζουν για καιρό τα παιδιά τους και μάλιστα αποκλειστικά δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν σταγόνα γάλα! Κάποιες με μια μόνο άντληση συλλέγουν πλήρες γεύμα και άλλες χρειάζεται να αντλούν και να αντλούν μέχρι να το συμπληρώσουν και ας χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο θήλαστρο! Υπάρχουν κι αυτές που τα καταφέρνουν μια χαρά με τα θήλαστρα!!
Και πώς το φροντίζω;
Πρέπει να πλένετε και να αποστειρώνετε ότι έρχεται σε επαφή με το γάλα (μπουκαλάκι, χωάνη, βαλβίδα). Τα λάστιχα αφού δεν έρχονται σε επαφή με το γάλα δεν χρειάζεται να τα φροντίζετε! αν τυχόν λερωθούν τότε τα καθαρίζετε με λίγο οινόπνευμα.
Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια φορά το 24ωρο αποστείρωση (πιο συχνά δεν χρειάζεται). Η αποστείρωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την καλή διατήρηση του γάλακτος, αλλά και για τη διασφάλιση της υγιεινής (ότι δεν θα μεταφερθούν παθογόνα από τα εξαρτήματα στο γάλα) κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμη και για τα υγιή τελειόμηνα, πόσο μάλλον για όλα τα υπόλοιπα βρέφη.Για να το πλύνετε χρησιμοποιείτε ελάχιστο απορρυπαντικό (κατά προτίμηση βιολογικό, έτσι ώστε σε περίπτωση που μείνουν τυχόν υπολείμματα να μην είναι βλαβερά για το μωρό!), το σαπουνίζετε απαλά, ξεβγάζετε με χλιαρό νερό και αφήνετε να στεγνώσει.
Μέντορας Θηλασμού,
NLP Coach Εγκυμοσύνης & Μητρότητας
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★