Το μητρικό γάλα διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο

Το μητρικό γάλα διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο

Αλήθεια! Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες χωρίς να χάσει τη διατροφική του αξία ή να δημιουργηθούν βακτήρια, σύμφωνα με έρευνα μικρής κλίμακας.

Οι οδηγίες σχετικά με την ασφαλή διατήρηση του μητρικού γάλατος διαφέρουν. Ωστόσο, γενικά εκτιμάται ότι το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς, για διάστημα μέχρι 5 έως 8 ημέρες, αν και ιδανικά θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Ωστόσο, πολλές έρευνες σχετικά με τη διατήρηση του μητρικού γάλατος έχουν εστιάσει στον κίνδυνο συσσώρευσης βακτηρίων και όχι στη γενική ακεραιότητα του γάλατος, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Richard J. Schanler και την ομάδα του, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore, στη Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές διατήρησαν δείγματα μητρικού γάλατος 36 μητέρων στο ψυγείο μιας εντατικής μονάδας νεογνών.

Το γάλα, που οι μητέρες συνέλεξαν με θήλαστρο περίπου ένα μήνα μετά τον τοκετό, διατηρήθηκε στους 4 βαθμούς C και εξετάστηκε στις 24, 48, 72 και 96 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτή οι ερευνητές ανακάλυψαν είτε καθόλου είτε ελάχιστες αλλαγές στη σύνθεση του γάλατος-όπως επίπεδο βακτηρίων, οξύτητα, πρωτεΐνες ανοσοποιητικού από τη μητέρα και ωφέλιμα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 96 ώρες χωρίς να κινδυνεύσει η ακεραιότητά του, αναφέρουν ο Schanler και η ομάδα του στο περιοδικό ‘Journal of Pediatrics.’

Αν και τα ευρήματα προέκυψαν από μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ταιριάζουν με τις τυπικές συστάσεις για τη διατήρηση στο ψυγείο του σπιτιού του μητρικού γάλατος -ότι καλύτερο είναι να χρησιμοποιηθεί εντός λίγων ημερών, αν και λίγο μακρύτερο διάστημα μπορεί ενδεχομένως να είναι ασφαλές.

Όσον αφορά την αποθήκευση στο σπίτι, ειδικοί συστήνουν γενικά τη χρήση καθαρών, στεγνών γυάλινων ή πλαστικών δοχείων, που δεν περιέχουν τη χημική ουσία βισφενόλη Α.

Κάθε μπουκάλι θα πρέπει να έχει ετικέτα με ημερομηνία και να τοποθετείται στο πίσω μέρος ενός ψυγείου στους 4 βαθμούς C ή περισσότερο. 

Πηγή & Φωτό: www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *