Μάθε πώς διατηρείται το μητρικό γάλα

Θηλάζεις, αλλά πρέπει να αφήσεις το γαλατάκι σου για το μωρό σου επειδή χρειάζεται να λείψεις για λίγη ώρα ή για περισσότερες; Σύντομα επιστρέφεις στη δουλειά και δεν θέλεις να σταματήσεις το θηλασμό; Κανένα πρόβλημα! Το μητρικό γάλα διατηρείτε τόσο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όσο και στο ψυγείο, ακόμη και στην κατάψυξη!

Όμως, επειδή το μητρικό γάλα είναι πολύ ευπαθές, πρέπει να φροντίσεις να παραμένει αναλλοίωτο μέχρι την ώρα που θα το πιεί το μωρό σου, χωρίς να χρειαστεί να το πετάξεις! Είναι τόσο πολύτιμο και θέλει και το χρόνο του για το συλλέξεις… άρα; Δεν πρέπει ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη!!

Αρχικά θα πρέπει να αντλήσεις το γάλα σου! Προσπάθησε με το χέρι ή αν αυτό δεν σε εξυπηρετεί, χρησιμοποίησε ένα θήλαστρο (ψάξε το καταλληλότερο ανάλογα με τη χρήση και τη συχνότητα που θα το χρειαστείς). Έπειτα, ανάλογα με την περίπτωση, διάλεξε πώς θα το φυλάξεις:

  • Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (18-22°C) το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί 3-6 ώρες ίσως και περισσότερο.
  • Στο ψυγείο (+1 έως +4°C) μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο 24ωρα, ανάλογα με τις συνθήκες όμως μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και έως 8 ή πιθανόν και παραπάνω ημέρες!
  • Στην κατάψυξη, (αν έχεις μονόπορτο ψυγείο με εσωτερική κατάψυξη) στους -15
    °C, διατηρείται για 2 εβδομάδες. Αν έχεις δίπορτο ψυγείο, στους -18 °C διατηρείται για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ τους -20 °C έως -32 °C διατηρείται 6 μήνες  (ίσως και παραπάνω).

Να ξέρεις πως:

  • Και το μητρικό γάλα μπορεί να ξινίσει! Πάντα να το μυρίζεις πριν το πιεί το μωρό.
  • Δεν αναμιγνύουμε γάλα διαφορετικής θερμοκρασίας! Άντλησες γάλα το πρωί και ξανά το μεσημέρι; Φύλαξέ το σε διαφορετικά δοχεία και μόλις έρθουν στην ίδια θερμοκρασία (στο ψυγείο) τα ενώνεις!

Τώρα για το πώς και πού να συλλέξεις το γαλατάκι σου, για περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύλαξή του εκτός ή εντός ψυγείου/κατάψυξης, για το πώς να το ξεπαγώσεις, πώς να το ζεστάνεις ή και πώς να το μεταφέρεις αν χρειαστεί, διάβασε το άρθρο: Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος. Πρακτικές συμβουλές και βασικοί κανόνες θα σε βοηθήσει πολύ!

Και… θυμήσου:
Σε περιμένουμε στις “Απανταχού θηλάζουσες“, τη μεγαλύτερη υποστηρικτική ομάδα θηλασμού όπου πρώην, νυν ή μέλλουσες θηλάζουσες συζητάνε, ρωτάνε, απαντούν & μοιράζονται εμπειρίες θηλασμού!

Παπαποστόλου Μαρία

Δημοσίευση: 11/01/2012

Image: 
malaysiansupermummy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *