Άσπροι πόροι πάνω στην θηλαία άλω και πόνος

Άσπροι πόροι πάνω στην θηλαία άλω και πόνος

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Θηλάζω αποκλειστικά 30 ημέρες. Πριν μια εβδομάδα παρατήρησα ένα σπυράκι με άσπρο υγρό, σαν γάλα, στη βάση της θηλής πάνω στην θηλαία άλω. Με πόναγε πολύ όταν έβαζα το μωρό στο στήθος. Με το θηλασμό αυτό μειώθηκε κατά πολύ, πονάει όμως λίγο ακόμα όταν με πιάνει το μωρό και μετά τον θηλασμό, λες και μαζεύει γάλα. Επίσης, παρατήρησα ότι έβγαλα και άλλα μικρά τέτοια σπυράκια γύρω από την θηλαία άλω.

Τι μου προτείνετε να κάνω; Υπάρχει ο κίνδυνος για καμία μαστίτιδα; Να επιμένω πιο πολύ σε αυτό το στήθος, γιατί με τον πόνο που σας ανέφερα αρχικά έβαζα το μωρό πιο πολύ στο άλλο λόγω του πόνου.

Σας ευχαριστώ
Σοφία Κ., Νέα Σμύρνη

01/11/2012

Αγαπητή Σοφία,
Αν αυτό το άσπρο είναι πάνω στη θηλή, κάποιες φορές είναι σαν μεμβράνη μπροστά από ένα κλειστό πόρο. Αν όμως όπως καταλαβαίνω είναι στη θηλαία άλω τότε μάλλον είναι μικροί πόροι που παράγουν σμήγμα το οποίο προστατεύει τη θηλή (αδένες του Montgomery). Αυτοί οι αδένες μπορεί κάποιες φορές να κλείσουν ή να μολυνθούν.

Αν δεν πονά και δεν είναι ερεθισμένο δεν χρειάζεται να γίνει κάτι. Αν όμως είναι επίπονο και πολύ φουσκωμένο ίσως να βοηθήσει να πιεστεί για να βγει το σμήγμα και ίσως τότε χρειαστεί να βάλεις και τοπική αντιβίωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *