Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθεια σας.
Έχω ένα μωράκι 58 ημερών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά -ήπιε ξένο γάλα μόνο 3-4 φορές τις πρώτες μέρες.
Τις τελευταίες μέρες αντιμετώπισα το πρόβλημα φραγμένου γαλακτοφόρου αδένα. Με συμβούλεψαν σύμβουλοι θηλασμού να ξεκινώ κάθε θηλασμό από αυτό το στήθος για μια μέρα τουλάχιστον και να κάνω και μαλάξεις.
Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε σχεδόν και λέω σχεδόν γιατί ενώ υποχώρησε ο αφόρητος πόνος και το πολύ πρήξιμο έκτοτε και τα 2 μου στήθη πρήζονται από πάνω ενδιάμεσα των θηλασμών. Ειδικά το δεξί με το αρχικό πρόβλημα.
Πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα εκτός από την αρχή που κατέβασα περισσότερο γάλα δεν είχα ξανά τέτοιο πρόβλημα. Τώρα μέχρι να την ταΐσω έχει πρηστεί το στήθος μου σε συγκεκριμένα σημεία (επάνω) και πονάει. Θα ήθελα να μάθω γιατί μπορεί να μου συμβαίνει αυτό και τί μπορώ να κάνω για να μην συνεχίσει το πρόβλημα -γιατί φοβάμαι ότι θα φράξει κάποιος αδένας πάλι.
Το παιδί στην αρχή θήλαζε κάθε 1,5-2 ώρες και τώρα όταν κοιμάται -κυρίως τα βράδια- κάνει και 4 ώρες να θηλάσει. Μέσα στην μέρα όπου είναι πολλές ώρες ξύπνια -ανησυχώ και γι αυτό πολύ- μπαίνει πιο συχνά στο στήθος. Για την ακρίβεια όποτε και για όσο θέλει.
Τέλος να σας πω ότι το δεξί στήθος που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που πονάει πάνω στη θηλή πολύ περισσότερο εξαρχής. Ακόμα και τώρα 2 μήνες μετά σε αυτό το στήθος πονώ πολύ σε κάθε θηλασμό και είναι πολύ ευαίσθητο. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και μάλιστα τόσο καιρό μετά και σε τέτοιο βαθμό; στο αριστερό μου στήθος συνήθως δεν πονώ καθόλου όταν θηλάζει το μωρό… Έχει κάποιο πρόβλημα το δεξί στήθος;
Τέλος έχω πάρει πρόσφατα θήλαστρο με το οποίο προσπαθώ να αντλώ εντελώς περιστασιακά σε περιπτώσεις ανάγκης και έχω δει ότι το δεξί στήθος -με το πρόβλημα- αφενός είναι λιγότερο παραγωγικό από το αριστερό -κάποιες φορές (2,3) δεν έβγαλα καθόλου γάλα- αφετέρου κι έτσι πονάει πάλι η θηλή. Τί κάνω λάθος; με το θήλαστρο πόσο και κάθε πότε να αντλώ;
Αγωνιώ για την απάντηση σας και ζήτω συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα μου!Κατερίνα Λ., Μύκονος
Υποθέτω ότι έχετε κάποια ελαφριά υπερπαραγωγή. Αν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε να προσφέρετε τον ίδιο μαστό για 3 ώρες, όσες φορές και να ζητήσει το μωρό. Τις τρεις ώρες μπορείτε να τις αυξήσετε αν νομίζετε ότι είναι απαραίτητο. Αν νομίζετε ότι η υπερπαραγωγή είναι τόση που δεν μπορεί να ρυθμιστεί με αυτό τον τρόπο, τότε ίσως χρειάζεται να πιείτε φασκόμηλο για λίγες μέρες. Τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά για την ώρα (υπολογίστε ένα κουταλάκι φασκόμηλο για κάθε φλιτζάνι νερού).
Οι κενώσεις του μωρού τι χρώμα έχουν;
Για τον πόνο στο στήθος, από τα συμπτώματα που περιγράφετε, δεν μπορώ να καταλάβω από τι προέρχεται. Μάλλον θα πρέπει να αξιολογηθεί από κοντά ο θηλασμός από κάποιον ειδικό.
Όταν το πρόβλημα των φραγμένων πόρων επαναλαμβάνεται, καλό είναι να προσέξετε τα λιπαρά στη διατροφή σας: να μειώσετε στο ελάχιστο ή να αποφύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά (όλα τα μαγειρεμένα λάδια και τις μαργαρίνες) και να περιορίσετε τα ζωικά λιπαρά. Η λεκιθίνη ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει όμως το πιο σημαντικό είναι οι αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
Υπάρχουν πολλά θήλαστρα, κάποια εντελώς αναποτελεσματικά, τα περισσότερα περιορισμένης αποτελεσματικότητας και μερικά πολύ αποτελεσματικά. Κανένα θήλαστρο δεν είναι αποτελεσματικό για όλες τις μητέρες και όλα χρειάζονται αρκετή εξάσκηση μέχρι να εξοικειωθείτε. Χρειάζονται περίπου 10-15 αντλήσεις σε διαφορετικές μέρες και διαφορετικές ώρες της μέρας για να καταλάβετε την αποτελεσματικότητα ενός θήλαστρου.
Αν θέλετε γράψτε τον τύπο του θήλαστρου που χρησιμοποιείτε.
Καλή συνέχεια
Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com