Το μωρό ξυπνάει και πάλι τα βράδια

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας για ακόμη μία φορά.Έχω μια κορούλα 5 μηνών (στις 15/3 κλείσαμε τον πέμπτο). Μέχρι τώρα θήλαζε αποκλειστικά ενώ από αρχές του 5ου μας είχε εισάγει η παιδίατρος και κρέμα βανίλια γιατί δεν χόρταινε μόνο με το γάλα και τα κιλά της το επέτρεπαν.

Εδώ και 1 εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει  φρουτόκρεμα την οποία δεν τρώμε και με πάθος. Έτσι έχουμε πρωί φρουτόκρεμα και απόγευμα κρέμα βανίλια. Επίσης έχω αρχίσει και συμπλήρωμα ξένο καθώς το δικό μου μειώνεται σταδιακά. Να σημειώσω ότι έχει η οδοντοφυΐα. Έχουμε 6 δόντια πολύ φουσκωμένα και το στόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής :

  1. ενώ στην αρχή τη φρουτόκρεμα την τρώγαμε αρκετά καλά, έχει 2 μέρες που τρώει ελάχιστα. Υπάρχει περίπτωση να φταίνε τα δόντια;
  2. επίσης έχει εδώ και μερικά βράδια, που ενώ τρώμε το βράδυ (τελευταίο γεύμα) όπως τρώγαμε δηλαδή, καλά, άρχισε να ξυπνάει 2 φορές το βράδυ και να ζητάει να φάει.

Σε αυτή την περίπτωση ,τι κάνω; της δίνω ή όχι; της βάζω πιπίλα μέχρι να ξανακοιμηθεί; μήπως θα χαλάσουμε τον καλό βραδινό ρυθμό που είχαμε δημιουργήσει ως τώρα; δηλαδή όχι ξυπνήματα ή μήπως φταίνε και εδώ τα δόντια; να κάνω υπομονή; είμαι σε απόγνωση, παρακαλώ βοηθήστε!

Παυλίνα Π., Θεσσαλονίκη

Τις έχετε ξεκινήσει στερεές τροφές υπερβολικά νωρίς. Αυτό έχει επίπτωση στον υπερπολύτιμο θηλασμό της.

Ακολουθήστε τις ανάγκες του μωρού και θηλάστε όποτε θέλει όσο συχνά θέλει, μέρα ή νύχτα. Διαφορετικά θα αποθηλάσετε.

Είναι φυσιολογικό για τα βρέφη κάποιες ημέρες να τρώνε λιγότερο ή καθόλου στερεές τροφές. Δεν θέλει πίεση, πόσο μάλλον για ένα μωρό που μόλις έκλεισε τους 5 μήνες…


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *