Θηλασμός μόνο με άντληση γίνεται;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Ονομάζομαι Σοφία και έχω μια κορούλα 11 ημερών. Το πρόβλημα με το θηλασμό ξεκίνησε από το μαιευτήριο. Λόγω του ότι έχω επίπεδες θηλές και χρησιμοποίησα ψευδοθηλές το μωρό στην αρχή δυσκολευόταν να πιάσει το στήθος και την έπαιρνε ο ύπνος. Επιπλέον επειδή στην εγκυμοσύνη είχα παρουσιάσει διαβήτη, η νεογνολόγος συνέστησε να της δίνω ανα 3 ώρες στήθος και συμπλήρωμα για να μετράνε τα επίπεδα σακχάρου του μωρού μην τυχόν και παρουσιάσει υπογλυκαιμία.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με θηλασμό και συμπλήρωμα και έτσι συνεχίσαμε όταν ήρθαμε σπίτι. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι καλώς ή κακώς έχω ένα πολύ ήσυχο μωρό το οποίο αν δεν το ξυπνήσεις να φάει δεν ξυπνάει. Πραγματικά δεν ξυπνάει! Τις πρώτες μέρες προσπαθούσα πολλές φορές και δυο ώρες να την ξυπνήσω και να τη θηλάσω. Μόλις την έβαζα στο στήθος την ξαναέπαιρνε ο ύπνος. Μετά από τον πολύωρο θηλασμό της έδινα συμπλήρωμα και μπορούσε να φάει και 90 ml. Είχε μείνει νηστική έως και 7 ώρες και να μην μπορώ να την ξυπνήσω.

Η παιδίατρος την βρήκε πολύ καλή στην ανάπτυξη και στην αύξηση του βάρους της. Μας είπε όμως ότι είναι πολύ μικρή ακόμα για να μένει τόσες ώρες νηστική και να κάνει τόσο μεγάλα γεύματα. Μας συνέστησε λοιπόν να μειώσω την ποσότητα του κάθε γεύματος στα 80ml συνολικά, στήθος και συμπλήρωμα. Μάλιστα μου είπε να αντλώ τις πρώτες μέρες το γάλα μου για να δούμε πόσο πίνει.

Ξεκίνησα τις αντλήσεις και ανά 3ωρο αντλώ 40-50ml και δίνω και συμπλήρωμα 30-40ml αναλόγως. Όντως με τον τρόπο αυτό η μικρή ξυπνάει στο 3ωρο πολύ εύκολα και πίνει το γάλα το δικό μου σε μπιμπερό. Αν όμως την βάλω στο στήθος κοιμάται αμέσως. Όσο πεινασμένη και αν είναι. Και δεν ξυπνάει. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό αλλά πραγματικά ότι κι αν της κάνω δεν ξυπνάει.

Το ερώτημα μου είναι αν το να αντλώ το γάλα και να το δίνω στη μικρή, δηλαδή να μην τη βάζω στο στήθος καθόλου, θα μειώσει την παραγωγή και στο τέλος θα σταματήσει; Και πώς θα μπορούσα να αυξήσω το γάλα μου έτσι ώστε να σταματήσω το συμπλήρωμα και να της δίνω μόνο δικό μου γάλα;

Ευχαριστώ εκ των προταίρω για την απάντηση σας.

Σοφία Μ., Κρήτη

Αγαπητή Σοφία,

το μωρό σας έχει μπερδευτεί με τα μπιμπερό.

Εάν θέλετε άμεσο αποκλειστικό θηλασμό πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό δείτε εδώ: Πώς να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω αποκλειστικά: Πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού.

Στην προσπάθειά σας αυτή χρειάζεστε απαραίτητα σωστή καθοδήγηση, την οποία μπορείτε να βρείτε από σύμβουλο γαλουχίας IBCLC στο Ηράκλειο.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

3 Σχόλια

  1. Έχω δίδυμα που τα θήλασα από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα που είναι 10 μηνών. Από το μαιευτήριο τρώνε και συμπλήρωμα, γιατί το δικό μου δεν ήταν αρκετό για 2 παιδιά. Τους πρώτους 3 μήνες αντλούσα με νοσοκομειακό θήλαστρο και δεν τους έβαζα στο στήθος λόγω περιορισμένου χρόνου. Το γάλα δε μειωνόταν με το διπλό θήλαστρο. Είχα γύρω στα 600-700 ml καθημερινά.

  2. Κοριτσια προσοχη!Ειναι επικινδυνο να κανουν τοσο αραια γευματα.Μπορει να παθουν αφυδατωση. Καλυτερα απευθυνθειτε σε ειδικο θηλασμου.

  3. Αγαπητη Σοφια, εγω σε πιστευω! Μεχρι σημερα που η κορη μου ειναι 3 μηνων ακομα κοιμαται στο στηθος και δεν ξυναει, ή οταν ξυπναει ξανααποκοιμιεται με το που τη βαλω! Επισης μεχρι και σημερα χρησιμοποιω, ευτυχως με επιτυχια, ψευδοθηλες. Τη θηλαζω ομως αποκλειστικα, εστω και ετσι. Καμια φορα επειδη κοιμαται και ξαναξυπναει μπορει να φτασουμε και τη μιαμισι ωρα μεχρι να ολοκληρωσει το γευμα! Το ξερω οτι ειναι δυσκολο αλλα τι να κανεις; Κουραγιο και καλη επιτυχια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *