Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.grΚαλημέρα σας!
Ονομάζομαι Μαριάνθη, έχω μια κορούλα τεσσεράμισι μηνών την οποία θηλάζω αποκλειστικά. Είναι η τρίτη φορά που υποβάλλω ερώτημα και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας.Το ερώτημά μου αυτή τη φορά αφορά το στήθος και τους γαλακτικούς πόρους των θηλών που σε σύντομα χρονικά διαστήματα φράσσουν με αποτέλεσμα να πετρώνει το στήθος κάποιες φορές.
Προσπαθώ κάθε φορά να το αντιμετωπίσω ρίχνοντας ζεστό νερό στο στήθος για αρκετή ώρα, κάνω μασάζ και τοποθετώ το μωράκι σε διάφορες στάσεις προς θηλασμό. Να προσθέσω πως όταν δημιουργείται πρόβλημα παίρνω 2 κάψουλες λεκιθίνης – μεσημέρι και βράδυ έως ότου υποχωρήσει το πέτρωμα.Έχω δυστυχώς αρχίσει να απογοητεύομαι κάπως. Έχω ήδη ακολουθήσει θεραπεία τους πρώτους μήνες με αντιβίωση CECLOR – πήρα τρία κουτιά – έπειτα από συνταγή του γυναικολόγου και του παιδιάτρου (είχα και τις τρεις φορές πυρετό, το στήθος ήταν κόκκινο με σκληρά γρομπαλάκια). Το ξεπέρασα για κάποιο διάστημα, θα έλεγα όμως πως εξακολουθώ να έχω προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζω με ζεστό νερό, μασάζ κ.τ.λ.
Θηλάζω συνήθως ανά 2 με τρεις ώρες – μερικές φορές και νωρίτερα – ειδικά τους προηγούμενους μήνες – τα βράδια κοιμάται κατά τις 11 και θα ξυπνήσει στις 4.30 ή στις 5.30 ή στις 6.30. Καταλαβαίνω πως ορισμένες φορές μεσολαβούν πολλές ώρες το βράδυ και αυτό δεν είναι καλό για το στήθος.
Δεν ξέρω τί άλλο θα μπορούσα να κάνω. Φοβάμαι μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα στο στήθος. Συνδέονται περιπτώσεις σαν τη δική μου με κύστες στο μέλλον ή αδυναμία στο να θηλάσω σε επόμενη εγκυμοσύνη; Γιατί μου συμβαίνει τόσο συχνά; Η λεκιθίνη ενδείκνυται για μένα;
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω έαν θεωρείται “φυσιολογικό” το βάρος του μωρού και οι κενώσεις του. Ισχύει ότι από κάποιους μήνες και έπειτα το μωρό θα παίρνει βάρος πιο αργά απ’ ότι στους προηγούμενους μήνες; Βρίσκετε κάτι ανησυχητικό στην περιγραφή που έχω παραθέσει στα συμπληρωματικά στοιχεία;
Λυπάμαι πολύ εάν σας κούρασα. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ εκ των προτέρων και περιμένω με πολλή αγωνία τη γνώμη σας.
Μαριάνθη Ζ. Κόρινθος
Αγαπητή Μαριάνθη,
οι κενώσεις που περιγράφετε είναι φυσιολογικές.
Το βάρος της είναι στο 25% της καμπύλης για θηλάζοντα βρέφη από 27/7 κι έπειτα, δηλαδή είναι φυσιολογικό. Στη γέννα ξεκίνησε ψηλότερα αλλά από ό,τι βλέπω στον πρώτο μήνα δεν τα πήγατε καλά και έχασε βάρος. Πέρα από αυτόν τον πρώτο μήνα, τα πηγαίνει μια χαρά.
Η αντιμετώπιση όπως την περιγράφετε στις αποφράξεις είναι σωστή.
Δυστυχώς υπάρχουν γυναίκες που έχουν την τάση να παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα σε σχέση με άλλες. Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν σχέση αυτών των προβλημάτων με προβλήματα του στήθους απώτερα. Αντίθετα υπάρχουν στοιχεία ότι αν θηλάσετε για πολύ καιρό θα έχετε μειωμένη πιθανότητα για καρκίνο μαστού.
Σε αυτά που ήδη σωστά κάνετε να προσθέσω να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό θήλαστρο. Να προσέχετε τις ημέρες που το μωρό τρώει λιγότερο ή παραλείπει γεύμα, εάν αρχίζει να γεμίζει υπερβολικά το στήθος να βγάζετε γάλα με το χέρι ή με χειροκίνητο θήλαστρο και μασάζ στο σημείο.
Να μην παίρνετε μαγιά μπίρας κλπ. Να μην αλλάζετε στήθος συχνά. Να μην φοράτε στενούς στηθόδεσμους ή ρούχα. Να εξοικειωθείτε με διάφορες θέσεις στο θηλασμό ώστε να απομακρύνεται γάλα από όλα τα σημεία του στήθους. Το μωρό να κοιμηθεί όσο θέλει το βράδυ, αν όμως νοιώθουμε το στήθος να πρήζεται, να βγάζουμε με το χέρι.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com