Το μωρό έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας.
Το μωράκι θηλάζει αποκλειστικά. Από την γέννα, όταν ήταν 20 ημερών, άρχισαν τα πονάκια στην κοιλιά του. Τότε η παιδίατρος μου είπε ότι ευθύνονται τα γαλακτοκομικά και τα σταμάτησα από τη διατροφή μου έως τα μέσα του 3ου μήνα (τα πονάκια συνέχισαν έως τον 3ο μήνα).

Εδώ και ένα μήνα, δειλά, άρχησα να προσθέτω στη διατροφή μου πότε γάλα, πότε τυρί. Δεν έχω δει διαφορά, ούτε στις κενώσεις ούτε στην συμπεριφορά του μωρού. Οι κενώσεις του μωρού μέχρι τα μέσα του 2ου μήνα ήταν καθημερινές κι έπειτα έχουν ελαττωθεί σε 2 έως 4 φορές την εβδομάδα.

Η γιατρός μου δεν συμφωνεί που επανέφερα στη διατροφή μου τα γαλακτοκομικά, αλλά εγώ δεν βλέπω καμιά διαφορά στο μωρό μου.

Παρακαλώ, θέλω τη βοήθειά σας.

Ευχαριστώ,
Βάγια Π. Καστοριά

Αγαπητή Βάγια,

έχετε δίκιο. Το μωρό σας δεν είχε ποτέ σαφή σημάδια αλλεργίας παρά μόνο κολικούς.

Δεν πρέπει να περιορίζουμε τη διατροφή και τη ζωή της θηλάζουσας μητέρας χωρίς λόγο και δεν πρέπει να δίνουμε οδηγίες στις μισές μητέρες που θηλάζουν και έχουν μωρό με κολικούς να σταματούν τα γαλακτοκομικά.

Οι κολικοί από ό,τι καταλαβαίνω πέρασαν, οι κενώσεις και η ανάπτυξη του μωρού είναι φυσιολογικά, άρα πρέπει να επανέρθετε στη φυσιολογική διατροφή, πράγμα που ήδη κάνατε χωρίς αλλαγές στα σημάδια του μωρού.

Συνεχίστε έτσι.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *