Δίνουμε πιπίλα μετά από 2½ μήνες θηλασμού;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα,

Θηλάζω το μωρό μου από τη γέννησή του και αποκλειστικά από την έξοδο μας από το μαιευτήριο. Συμπλήρωμα έλαβε μόνο τις πρώτες μόνο ημέρες καθώς την 1η ημέρα παρέμεινε στη θερμοκοιτίδα λόγω δευτεροπαθούς άπνοιας στον τοκετό και έπειτα λόγω ίκτερου. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετρώσει το στήθος, όμως μετά από μαλάξεις και προσπάθεια κατάφερα να επαναφέρω το στήθος και να θηλάζω με επιτυχία έως σήμερα χωρίς να χρειαστεί ποτέ να καταφύγω σε συμπλήρωμα.

Σε όλο αυτό το διάστημα το μωράκι μου είναι υγιές και μεγαλώνει φυσιολογικά όμως τις τελευταίες 3 εβδομάδες είναι αρκετά νευρική και κάθε βράδυ γύρω στις 12 εμφανίζει υπερδιέγερση και νευρικότητα με πολλές αναγωγές και δεν κοιμάται πριν από τις 3-4 το πρωί με αποτέλεσμα να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις ώρες αυτές την απασχολώ στην αγκαλιά, στο μάρσιπο αγκαλιάς και στο στήθος και μέχρι τώρα δεν της έχω δώσει πιπίλα. Να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι και την θηλάζω εκεί περίπου 2 φορές που ξυπνάει το βράδυ.

Η ερώτησή μου είναι εάν μετά από 2 1/2 σχεδόν μήνες θεωρείται ότι έχει εδραιωθεί ο θηλασμός και θα μπορούσα να δώσω στο μωρό πιπίλα; Παρατηρώ ότι έχει τάση να βάζει τα χέρια στο στόμα, κάτι το οποίο δεν επιθυμώ γιατί φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει αργότερα τόσο ορθοδοντικά προβλήματα, όσο και προβλήματα διακοπής της συνήθειας αυτής.

Επίσης, όπως θα δείτε και από τις μετρήσεις του βάρους της, την τελευταία εβδομάδα παρατηρώ μια επιβράδυνση στην πρόσληψη βάρους. Θεωρείτε ότι είναι κάτι ανησυχητικό;

Και τέλος, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να την μεταφέρω στην κούνια της; Μήπως είναι ήδη αρκετά μεγάλη και όσο το καθυστερώ θα της είναι πιο δύσκολο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αντωνία Φ. Βέλγιο

Αγαπητή Αντωνία,

ο θηλασμός σας είναι εδραιωμένος. Μπορείτε να κάνετε προσεκτική, περιορισμένη χρήση της πιπίλας σε στιγμές εκνευρισμού ή πριν τον ύπνο.

Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε με το θηλασμό παρά τα προβλήματα.

Η μικρή ξεκίνησε με βάρος γέννησης στο 25% της καμπύλης. Κατά τον πρώτο μήνα άργησε να ανακτήσει το βάρος γέννησης και στο τέλος του μήνα έπεσε στο 9%. Έκτοτε παραμένει στο 9%, δηλαδή ακολουθεί μια χαρά τη γραμμή της. Ζυγίσματα ανά εβδομάδα σε αυτήν τη φάση δεν είναι αξιόπιστα, ζυγίστε την πάλι μετά από ένα μήνα.

Συνεχίστε να θηλάζετε κατά απαίτηση του μωρού και η παραγωγή σας θα διατηρηθεί προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.

Ο θηλασμός στο κρεβάτι βοηθάει την συνέχισή του. Εάν θέλετε κάποια στιγμή να την βάλετε στο κρεβάτι της, η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ 5-6 μηνών. Αργότερα μπορεί να δυσκολευτείτε περισσότερο, νωρίτερα δεν είναι θεμιτό για το θηλασμό.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *