Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου και αντιμετώπιση

Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου και αντιμετώπιση

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Η κορούλα μου είναι δύο μηνών και από την ημέρα που φτάσαμε σπίτι βγάζω το γάλα με θήλαστρο ηλεκτρικό  και της το δίνω με μπουκάλι γιατί οι θηλές μου είναι επίπεδες και η μικρή δεν μπορούσε να τις πιάσει (ούτε και με ψευδοθηλές σιλικόνης).

Η παραγωγή μου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη: 1200-1450ml ημερησίως ενώ εκείνη τώρα πια πίνει 800-900ml ημερησίως. Επομένως συντηρώ το πλεόνασμα στην κατάψυξη.Τα τελευταία δύο 24ωρα στην περιοχή άνω και έξω του στήθους μου (προς τη μασχάλη) παρατήρησα κοκκινίλα, πρήξιμο και σκλήρυνση σαν σγρομπαλάκια, που συνοδευόταν από πόνο. Ωστόσο πυρετό δεν έχω κάνει.

Μετά από επικοινωνία με το γιατρό μου, κάνω ζεστές κομπρέσες χαμομηλιού πριν από κάθε άντληση (η οποία τώρα είναι αυστηρά στο 3ωρο) και μαλάξεις ενδιάμεσα και κατάφερα να νιώσω λίγο καλύτερα.

Η ερώτησή μου είναι εάν οι ζεστές κομπρέσες μειώνουν την παραγωγή γάλατος διότι έχει μειωθεί σημαντικά από τότε (σχεδόν στο μισό) και τί θα μπορούσα να κάνω για να επανέλθει.

Ο γιατρός συνέστησε διακοπή γάλατος με φάρμακα (dostinex) εάν επιμείνουν τα συμπτώματα, εγώ όμως θέλω να συνεχίσει το μωρό μου να τρέφεται με το δικό μου γάλα, όσο κουραστικό κι αν έχει γίνει πλέον το θέμα της άντλησης…

Μαρίνα Ν., Αθήνα

31/03/2012
Αγαπητή φίλη,χαίρομαι πάρα πολύ που παρά τις εμφανώς λανθασμένες οδηγίες που λάβατε ήδη από την αρχή του ταξιδιού της μητρότητας (οι επίπεδες θηλές είναι ένα πρόβλημα που λύνεται!) δεν παραιτηθήκατε από το αναφαίρετο  δικαίωμα και των δυο σας (μητέρα-βρέφος) στο θηλασμό.

Σας εύχομαι να θηλάσετε για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε και ο θηλασμός να αποτελεί μια ευχάριστη-και όχι επώδυνη- όπως τώρα εμπειρία.

Φυσικά και δε θα χρειαστεί να διακόψετε το θηλασμό παίρνοντας φάρμακα -μια εύκολη λύση που δυστυχώς προτείνουν κάποιοι λίγοι συνάδελφοι.

Η κατάσταση που παρουσιάζετε είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ονομάζεται απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου και εκδηλώνεται με τα συμπτώματα που περιγράφετε (εντοπισμένη διόγκωση και πόνος, ερυθρότητα, σκλήρυνση σαν σβόλοι, μειωμένη παραγωγή).

Η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου δημιουργείται όταν το στήθος δεν αδειάζει αρκετά. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό δεν έχει αποτελεσματική πρόσφυση στο στήθος, όταν έχει κοντό χαλινό, όταν είναι πρόωρο ή χαμηλού βάρους ή είναι “κοιμισμένο” (sleepy baby).

Για τον ίδιο λόγο η απόφραξη μπορεί να συμβεί όταν η μητέρα παραλείπει γεύματα, ταΐζει το μωρό με πρόγραμμα (και όχι όπως συστήνεται  κατά απαίτηση-on demand-του μωρού), φοράει στενά ρούχα που πιέζουν το στήθος της, έχει υπερπαραγωγή ή μια κατάσταση που ονομάζεται ινοκυστική μαστοπάθεια.

Στη περίπτωση σας θεωρώ ότι η υπερπαραγωγή σε συνδυασμό με τις όχι συχνές αντλήσεις έπαιξαν μεγάλο ρόλο.

Για να αποφύγετε την εξέλιξη στη πολύ πιο επώδυνη μαστίτιδα και να επανέλθει η παραγωγή θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο είναι να αδειάζετε εντελώς το στήθος και φυσικά να μη σταματήσετε το θηλασμό!

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Αυξήσετε τις αντλήσεις ανά δίωρο, είτε με τη χρήση νοσοκομειακού θήλαστρου διπλής άντλησης είτε με το χέρι.

Για περισσότερη βοήθεια δείτε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο ΕΔΩ

Επίσης στο παρακάτω βίντεο θα μάθετε για τους σωστούς και τους λανθασμένους τρόπους άντλησης με το χέρι:

2. Πριν την άντληση τοποθετήστε ζεστά επιθέματα πάνω στο στήθος που πονάει -προσέξτε μη πάθετε εγκαύματα! Μετά την άντληση μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο στήθος για 20 λεπτά παγωμένα επιθέματα ώστε να ανακουφιστείτε.

3. Ξεκινήστε την άντληση από το στήθος που πονάει (για 2- 3 συνεχόμενες φορές) -μη παραλείπετε να εκθλίψετε γάλα και από το άλλο στήθος ώστε να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα. Για να αυξήσετε τη ποσότητα που αντλείτε αγκαλιάστε το πλασματάκι σας!

4. Πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάντε μασάζ με ήπιες κινήσεις ξεκινώντας από τη πίσω πλευρά της διόγκωσης και προχωρώντας προς τη θηλή.

5. Χαλαρά ρούχα, άφθονα υγρά, ξεκούραση και θετική ενίσχυση από τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

6. Ενδεχομένως θα χρειαστείτε αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του πόνου.

7. Άμεση επικοινωνία με πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας ibclc για περισσότερες οδηγίες καθώς και για επαγγελματική βοήθεια στην επάνοδο του αποτελεσματικότερου και γλυκύτερου θήλαστρου, δηλαδή του μωρού σας, στο στήθος.

Δικαιούστε να ζήσετε την πλήρη εμπειρία του θηλασμού!

Περαστικά και αν χρειαστείτε περαιτέρω βοήθεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *