Πόνος στη θηλή πριν και μετά το θηλασμό

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας.
Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα και αφορά τον θηλασμό του μικρού μου.

Το παιδάκι μου είναι τώρα 4 μηνών και τον θήλαζα αποκλειστικά μέχρι και 2 μηνών. Μετά επειδή επέστρεψα στη δουλεία μου, αντλούσα το γάλα με το θήλαστρο και του το έδιναν τις ώρες που έλειπα και όταν βρισκόμουν στο σπίτι τον θήλαζα κανονικά.

Τις τελευταίες βέβαια 2 με 3 εβδομάδες του δίνω κάποια γεύματα ξένου γάλακτος ή το θηλάζω και του δίνω συμπλήρωμα ξένου, αυτό γιατί βλέπω το μωρό και δυσανασχετεί ή κλαίει μετά από λίγη ώρα που το έχω θηλάσει και δείχνει σαν να πεινάει αλλά εκτός αυτού τον τελευταίο αυτό μήνα έχω στο ένα στήθος (συγκεκριμένα στη θηλή) οξύ πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και μετά.

Το νιώθω σαν κάψιμο, άλλες φορές σαν να με τρυπάνε βελόνες και πάνω στην θηλή βλέπω ένα μικρο άσπρο ή κίτρινο σημαδάκι σαν κεφάλι καρφίτσας στο μέγεθος. Αυτός ο πόνος πολλές φορές με αποτρέπει στο να θηλάσω το παιδί μου, κάτι που με πονάει βέβαια ακόμα περισσότερο.

Να αναφέρω επίσης ότι χρησιμοποιώ επιθέματα του εμπορίου και κάποιες φορές βάζω και μια αλοιφή με λανολίνη για επούλωση.

Τι νομίζετε ότι είναι αυτό; Μπορεί να είναι απλά μια πληγή που δεν κλείνει λόγω επιθεμάτων ή και κάτι πιο σοβαρό όπως μια μόλυνση; Τι μου προτείνεται να κάνω ώστε να το ξεπεράσω και να συνεχίσω τον θηλασμό χωρίς προβλήματα;

Γεωργία Π., Κερατσίνι

04/08/2011

Αγαπητή Γεωργία,

Αυτό που περιγράφεις ίσως είναι μύκητες ή πόρος που κλείνει με μία μεμβράνη. Ίσως χρειαστεί να σε δει κάποιος σύμβουλος θηλασμού.

Πολύ συχνά τρυπώντας τη φουσκάλα με αποστειρωμένη βελόνα και χρησιμοποιώντας τοπικά αλοιφή για μύκητες θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις.

Τα επιθέματα πρέπει να αλλάζονται συχνά για να μην κρατάνε υγρασία

Κανένα από τα πιο πάνω δεν είναι λόγος για να σταματήσεις να θηλάζεις

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *