Αντιμετώπιση υπερπαραγωγής και αυξημένης ροής

Αντιμετώπιση υπερπαραγωγής και αυξημένης ροής

Μαία, Καθηγήτρια εφαρμογών
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Ο ένας μαστός τρέχει συνεχώς γάλα και κάθε φορά που θηλάζει το μωράκι πνίγεται συχνά.Σκέφτηκα να θηλάζω περισσότερο από τον άλλο μαστό και λιγότερο από αυτόν που τρέχει ώστε να μειώσω τη ζήτηση
άρα και παραγωγή αλλά φοβάμαι μήπως πετρώσει ήκαι δημιουργηθεί υπερπαραγωγή και στον άλλο μαστό εξαιτίας του περισσότερου θηλασμού!

Τί προτείνετε;
Κατερίνα Χ., Αθήνα

22/06/2012
Αγαπητή Κατερίνα,
Με αυτά που περιγράφεις είναι πιθανό να έχεις αυξημένο αντανακλαστικό καθόδου και ίσως και υπερπαραγωγή από τον έναν μαστό, γεγονός που αρχίζει να ταλαιπωρεί και το μωρό σου κατά το θηλασμό.Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει γιατί πολλές φορές ο ένας μαστός για διάφορους λόγους είναι προτιμητέος από τον άλλο από το μωρό ή πιο συχνά επειδή είναι μεγαλύτερος και η μαμά τελικά τείνει να τον επιλέγει συχνότερα για τους θηλασμούς τους μωρού της. Θεωρεί λανθασμένα. ότι θα έχει περισσότερο γάλα, με αποτέλεσμα ο μαστός υπακούοντας στη αυξημένη ζήτηση προσφέρει περισσότερο γάλα.

Είναι καλό να τονισθεί είναι ότι όταν υπάρχει υπερπαραγωγή ή αυξημένο αντανακλαστικό καθόδου (let down) και το μωρό πνίγεται και δυσανασχετεί στο στήθος θα πρέπει να το βοηθήσουμε θηλάζωντάς το σε στάσεις που να εξαλείφουν το νόμο της βαρύτητας για το βοηθήσουν να μην πνίγεται. Έτσι συστήνεται ο θηλασμός σε πιο όρθια στάση, το κράτημα του ποδοσφαιριστή, ο θηλασμός σε ξαπλωμένη πλάγια θέση, ο θηλασμός με τη μαμά ανάσκελα και το μωρό επάνω της να θηλάζει.

Γενικότερα αποφεύγονται οι πιο κλασσικές στάσεις στάσεις που το μωρό είναι κάτω από το στήθος. Όταν αυτό πνίγεται καλό είναι να δοκιμάζεις να απομακρύνεις το μωρό και να περιμένεις να μειωθεί λίγο η ροή ή να δοκιμάσεις να βγάλεις λίγο γάλα -συνήθως 15 με 30 ml -με το χέρι ή με το θήλαστρο και να συνεχίσεις το θηλασμό του μωρού σου από αυτό το μαστό αμέσως μετά.

Καλό θα είναι επίσης να ενθαρρύνεις το θηλασμό από το μαστό που δεν έχεις πρόβλημα, χωρίς να σταματήσεις να προσφέρεις και τον άλλο μαστό στο παιδί.

Αν έχεις διαπιστωμένα υπερπαραγωγή και νιώθεις συμφόρηση στο μαστό θα μπορούσες να προσπαθήσεις για λίγες ώρες – τρεις περίπου αρχικά αν αντέχεις αλλιώς νωρίτερα- να μη προσφέρεις το στήθος με την υπερπαραγωγή στο μωρό σου, όσο μπορεί βέβαια να γίνει αυτό ανεκτό και το μωρό να θηλάζει για αυτές τις ώρες από τον άλλο μαστό.

Κατόπιν μετά από ένα ή δυο θηλασμούς από τον μαστό με την υπερπαραγωγή, να προσπαθήσεις να αυξήσεις το χρονικό διάστημα που θα προσφέρεις στο μωρό το άλλο στήθος. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσεις το ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος από το μαστό που έχει υπερπαραγωγή και να αυξήσεις αντίστοιχα το ερέθισμα από τον άλλο, μέχρι να έλθει η ισορροπία και να θηλάζεις με την ίδια συχνότητα και από τους δύο μαστούς ή να κάνεις ένα γεύμα από τον κάθε μαστό εναλλάξ.

Όσον αφορά το μεσοδιάστημα που είναι καλό να θηλάζεις από το μαστό που δεν έχεις το πρόβλημα, θα πρέπει ταυτόχρονα να έχεις υπομονή και να προσέχεις ιδιαίτερα τη συμφόρηση από τον άλλο μαστό με την υπερπαραγωγή και να παρεμβαίνεις έγκαιρα να τον αποσυμφορείς γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για φραγμένους πόρους και μαστίτιδα.

Να κοιτάς να τον αποσυμφορείς τόσο, όσο για να ανακουφιστείς και όχι να έχεις το νου σου να τον αδειάζεις τελείως. Πρόσεξε τις αντλήσεις του γάλακτος να μην είναι συστηματικές και με μεγάλη διάρκεια γιατί αυτό θα αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Το μωρό σε περίπτωση υπερπαραγωγής  θα πρέπει να παρακολουθείται για τη συμπεριφορά του κατά το θηλασμό, για το βάρος που βάζει, αν κάνει κολικούς κ.α.

Σημειώνω ότι είναι αναγκαίο στις περιπτώσεις αυτές που παρουσιάζεται πρόβλημα να συμβουλευτούμε ειδικό επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας μητέρας και βρέφους από κοντά για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα και να μην προχωρούμε σε παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται ή δεν είναι οι κατάλληλες για κάθε περίπτωση.

Κατερίνα μου μπράβο για την εξαιρετική σου επιλογή να θηλάζεις το μωρό σου και την τόσο καλή προσπάθεια. Η κατάσταση  αυτή συνήθως θέλει λίγο υπομονή για να αντιμετωπισθεί αλλά πολλές μανούλες τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά! Το ίδιο εύχομαι και σε εσένα! Συμβουλεύσου από κοντά ειδικό και συνέχισε την καλή δουλειά!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *