Δεν ξυπνάει το βράδυ! Θα μειωθεί το γάλα μου;

Δεν ξυπνάει το βράδυ! Θα μειωθεί το γάλα μου;

Απαντά η Δέσποινα Τσακίρη
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.despoinatsakiri.gr

Καλημέρα σας
απευθύνομαι σε σας για δεύτερη φορά, την πρώτη φορά με βοηθήσατε πολύ και κατάφερα να ξεπεράσω με επιτυχία μία επέμβαση που έκανα (ολική νάρκωση) χωρίς να έχει καμία επίπτωση στο θηλασμό του μωρού.

Το μωράκι μου είναι σχεδόν 4 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Εδώ και 2 βράδια κοιμάται παραπάνω το βράδυ και με ανησυχεί. Θηλάζει γύρω στις 11-12 τη νύχτα και ξυπνάει στις 6. Θηλάζει και κοιμάται ξανά μέχρι τις 8.

Φυσικά αυτό είναι πολύ ευχάριστο για τον ύπνο μου (επιτέλους! – είναι το τρίτο μου παιδί και είμαι ΠΟΛΥ κουρασμένη) αλλά ανησυχώ μήπως μειωθεί έτσι η παραγωγή του γάλακτος. Πρέπει να ξυπνάω ενδιάμεσα για να βάζω θήλαστρο ή να ακολουθήσω το ρυθμό του μωρού;

Η ανησυχία μου είναι έντονη, διότι εδώ και 20 μέρες έχω αρχίσει να πηγαίνω στη δουλειά μου παίρνοντας μαζί το θήλαστρο. Κατά την απουσία μου (5-6 ώρες συνολικά) κάνω 1 άντληση γιατί δεν προλαβαίνω πιο συχνά. Το μωρό εκείνες τις ώρες πίνει 2 γεύματα με μπιμπερό (αντλώ γάλα κάθε πρωί με το θήλαστρο και συμπληρώνουμε 1 μερίδα από την “τράπεζα” του καταψύκτη μας).

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με το βράδυ θέτει σε κίνδυνο το θηλασμό;

Με συγχωρείτε αν σας μπέρδεψα πολύ, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες πείτε μου!

Ευχαριστώ θερμά

Μαριέττα Χ., Πειραιάς
22/06/2012

Γεια σου! Τα συγχαρητήρια μου που θηλάζεις!
Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να κοιμάται περισσότερες ώρες τη νύχτα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που ποικίλλει από μωρό σε μωρό! Επειδή αρχίζει – επιτέλους! – η παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Άρα συμβουλή πρώτη: να ευχαριστηθείς ύπνο!

Δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα με την παραγωγή γάλακτός σου: το μάξιμουμ της παραγωγικότητας γάλακτος καθορίζεται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, άρα τώρα πλέον έχει εδραιωθεί η γαλουχία σου! Το στήθος ρυθμίζει την προσφορά ανάλογα με τη ζήτηση.

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην σου… τελειώσουν τα αποθέματα της τράπεζας γάλακτος που έχεις κάνει! Ίσως χρειαστεί δηλαδή να βγάζεις μια έξτρα “μερίδα” γάλακτος την ημέρα, πχ το πρωί που η προλακτίνη σου είναι αυξημένη.

Ξανά συγχαρητήρια λοιπόν: είναι απίστευτα ενθαρρυντικό να βλέπεις μια εργαζόμενη μητέρα να επιλέγει το θηλασμό. Με το καλό να χρονίσεις τις μέρες του θηλασμού!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *