Γιατί δε πρέπει να δίνουμε ζάχαρη στα παιδιά;

Γιατί δε πρέπει να δίνουμε ζάχαρη στα παιδιά;

Γράφει η: Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιοτεχνολόγος τροφίμων M.Sc,  

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχ. Παν. Θεσσαλίας | http://katsogridaki.gr
H ζάχαρη μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην υγεία των παιδιών

Η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν «υπερκινητικά» συμπτώματα όπως σε ένα πάρτι γενεθλίων ή μετά από μεγάλη κατανάλωση γλυκών. 

Μετά τη δραματική άνοδο, ακολουθεί μία δραματική πτώση που προκαλεί διάφορα συμπτώματα όπως δάκρυα, κόπωση, νευράκια και έλλειψη συγκέντρωσης… Αυτή η άνοδος και η πτώση μπορεί να κάνουν θραύση στην οικογένεια και δεν είναι καθόλου καλό τα παιδιά να είναι έρμαια αυτών των συναισθημάτων!

Οι πιο συνηθισμένες τροφές –ιδίως εκείνες που απευθύνονται κατευθείαν στα παιδιά– περιέχουν μία σημαντική ποσότητα ζάχαρης, που μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην υγεία τους και αυτό γιατί η ζάχαρη επιφέρει δυνατή κατάπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με μία μελέτη του 1997, 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα μπορούν να μειώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά 25%!

Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης περιέχουν πολύ υψηλά κορεσμένα λίπη (μπισκότα, γκοφρέτες, κέικ, γλυκά), τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά, προκαλώντας καρδιοπάθεια ή και διαβήτη.

Ένας από τους λόγους που η ζάχαρη προσθέτει κιλά είναι το γεγονός ότι οι υπερβολικές ποσότητες μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Οι διατροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, περιέχουν και πολλά λιπαρά, αλλά ελάχιστες ίνες.

Η ζάχαρη εκτός από θερμίδες δεν προσφέρει τίποτε άλλο, με αποτέλεσμα να καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και αυτά να σαπίζουν.

Αν το παιδί σας καταναλώνει πολλή ζάχαρη, κινδυνεύει να έχει έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα με το βάρος του.

Image: eatocracy.cnn

6 Σχόλια

  1. Αγαπητή αναγνώστρια,

    το κείμενο, τονίζει σε πολλά σημεία τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικής ζάχαρης, και δεν "αφορίζει" γενικώς τη ζάχαρη, αλλά την υπερκατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και των τροφίμων που την περιέχουν, και ιδιαίτερως των τυποποιημένων προιοντων. Ως εκ τουτου, δεν αφορίζονται τρόφιμα ουτε κατηγοριοποιουνται σε καλά και κακά.
    Σε κάθε παραγραφο τονίζεται οτι η "πολλή ζαχαρη κτλ κτλ".

    Όσον αφορά τον τίτλο, είναι πολλές φορές δόκιμο να επιλέγονται σύντομοι τίτλοι, για σύντομα άρθρα.

    Αρθρο σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση της ζάχαρης θα απευφευγα να γράψω, διότι το "μετρο" προσαρμόζεται εξατομικευμένα ανάλογα με το ιστορικό και τις απαιτήσεις του κάθε παιδιού.

    Το διαδίκτυο προσφέρει πληθώρα άρθρων, τα οποία εκφράζουν την προσωπική κριση του συγγραφέα. Κάνοντας την δική σας έρευνα μπορείτε να υιοθετήσετε αυτό που σας φαινεται πιο εμπεριστατωμένο.

    Φιλικά

    Γ.Κ.

  2. Μου κάνει εντύπωση το αφοριστικό ύφος του κειμένου. Γιατί είναι κακή η ζάχαρη, τα μπισκότα, τα κέικ και όλα τα καλούδια όταν τρώγονται με μέτρο; Ειλικρινά σας ρωτάω γιατί δεν το καταλαβαίνω. Όλα αυτά που λέτε αφορούν την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, αλλά διαλέξατε να το παραλήψετε αυτό και να αφορίσετε τελείως τη ζάχαρη. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα και πιο σωστό και επιστημονικά και ηθικά να βάζατε για τίτλο "γιατί δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική ζάχαρη στα παιδια;" Γιατί συμβάλλετε στην κατηγοριοποίηση των τροφών σε καλές και κακές;

  3. Θα σύμφωνήσω απόλυτα με τα παραπάνω εύστοχα σχόλια σας. Ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα θα πρέπει να είναι πολύπλευρος, όπως πολύ σωστά τονίσατε και δε θα πρεπει να αφορίζουμε τις λεγόμενες "κακές" τροφές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παραθέσατε τις συγκεκριμένες έρευνες, για όποιον έχει διάθεση να ψάξει περισσότερο το θέμα. Νομίζω δε, ότι θέσατε μια πολύ ωραία ιδέα για επόμενο άρθρο στο οποιο θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ορισμένες ΄"κακές" τροφές κ οφέλη τους.

  4. Αρχικά σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.

    Ή ένσταση μου αναφερόταν στην θετική συσχέτιση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε έρευνες γίνονται κάθε μέρα. Κάποιες έχουν σχεδιαστεί σωστά και κάποιες όχι.

    Η δεξαμενή από όπου αντλώ τις πληροφορίες μου είναι κατά βάση το pubmed με εξαίρεση τις έρευνες όπου δεν μπορώ να έχω πλήρη πρόσβαση σε αυτές και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ελέγξω τον επιστημονικό σχεδιασμό. Σε αυτή την περίπτωση εμπιστεύομαι την κριτική ματιά ερευνητών όπως ο Stephan Guyenet .

    Προς διευκόλυνση των αναγνωστών μας παραθέτω απευθείας μερικές έρευνες από το pubmed (αρκετές από αυτές τις παραθέτω και στο άρθρο στο οποίο είχα παραπέμψει αρχικά) οι οποίες προσωπικά με κάνουν περισσότερο σκεπτικό για την θετική συσχέτιση λίπους με καρδιαγγειακά και αντίστασης στην ινσουλίνη.

    Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4573412

    http://www.ajcn.org/content/26/5/524.full.pdf

    http://www.ajcn.org/content/early/2010/08/04/ajcn.2009.29146.abstract

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648?dopt=AbstractPlusSaturated%20fat%20in%20the%20diet%20and%20serum%20cholesterol

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12097663

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/623054

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/998550

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8688759

    http://atvb.ahajournals.org/content/9/1/129.abstract

    http://rawfoodsos.com/2011/12/22/the-truth-about-ancel-keys-weve-all-got-it-wrong/

    Ο τελευταίος σύνδεσμος δεν προέρχεται από το Homo αλλά αν έχετε κάποια ένσταση στην κριτική που ασκεί η Denise Minger στο ερευνητικό έργο το Ancel Keys με πολύ ενδιαφέρον θα ήθελα να τη μοιραστείτε μαζί μου (μας).

    Όσον αφορά την επίδραση του κορεσμένου λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394213

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20938439

    http://wholehealthsource.blogspot.com/search?q=saturated+fat+and+insulin

    Επίσης ο τελευταίος σύνδεσμος δεν προέρχεται από το pubmed άλλα από το blog του Stephan Guyenet ο οποίος παραθέτει το σύνολο των ερευνών σχετικά με την επίδραση του κορεσμένου λίπους στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Θα χαρώ πολύ για άλλη μια φορά να παραθέσετε την όποια ένσταση σας σχετικά με την κριτική του Stephan Guyenet.

    Σας αναφέρω για άλλη μια φορά ότι βρίσκω το άρθρο σας πολύ ουσιαστικό και κατανοητό όσον αφορά τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης στην υγεία του ανθρώπου.

    Με αυτό το σχόλιο δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να προτρέψω το έλληνα γονιό να παρέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος στο διαιτολόγιο των παιδιών του. Προσπαθώ να αναδείξω το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της υγείας και της ευρωστίας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετείτε από τους αφορισμούς μερικών ανεξάρτητων μεταβλητών(δεν θεωρώ ότι πράξατε κάτι τέτοιο σε καμία περάτωση).

  5. κ. Γεωργά χαίρομαι ιδιαίτερα που το άρθρο μου πυροδότησε σχόλια, και έναυσμα για περαιτέρω διερεύνιση. Οι μελέτες είναι αρκετές και αντικρουόμενες και θα συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό. Ενδεχομένως οι περισσότερες καταλήγουν στο ότι όλα είναι "εν δυνάμει" πιθανό να συμβουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να τηρούμε είναι το μέτρο σε όλες τις περιπτώσεις. Οφείλω να σας επισημάνω δε ότι όσον αφορά τις έρευνες, διεξάγονται καθημερινά πάρα πολλές και σε διάφορα θέματα. Η δεξαμενή όμως από όπου αντλούμε επίσημες και τεκμηριωμένες πληροφορίες που έχουν υποστεί κάποια "κρίση" ή "κριτική" είναι το pubmed. Οι γενικεύσεις από μεμονωμένες έρευνες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν δίνουμε συστάσεις στο ευρύ κοινό, και εγώ στο άρθρο μου έθεσα εν συντομία, παγιωμένες γνώσεις γύρω από το θέμα.

    Φιλικά

    Γεωργία

  6. Η σχέση της ζάχαρης με το ανοσοποιητικό έχει διερευνηθεί και το 1973.

    http://www.ajcn.org/content/26/11/1180.abstract

    http://www.second-opinions.co.uk/leucocytic_index.html

    Το άρθρο σας είναι απλό και ουσιαστικό.

    Θα ήθελα να παραθέσω και μια ένσταση όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση της επίδρασης του κορεσμένου λίπους στην αύξηση του σωματικού βάρους και την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη όταν πλέων υπάρχουν έρευνες όπως αυτές που παραθέτω εδώ:

    http://personaltrainingconsultant.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *