O μοναχικός ύπνος μικρών παιδιών παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία

O μοναχικός ύπνος μικρών παιδιών παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία

Γράφει ο: Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας | pediatros-thes.gr
Τα μωρά είναι προγραμματισμένα να ξυπνούν τη νύχτα και να βρίσκονται σε εγγύτητα με την μητέρα τους

Γονείς που αφήνουν τα μικρά τους παιδιά στο κρεβάτι μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο του παιδιού τους για εμφάνιση παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Δανία. 


Σε πρώτη ανάγνωση, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με αυτό που θα αναμενόταν, γιατί αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με κακή ποιότητα ύπνου, και τα παιδιά που έρχονται στο κρεβάτι των γονιών την νύχτα σίγουρα ξυπνούν κατά την διάρκειά της.

Photo via: ehow

Ωστόσο, οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά στο κρεβάτι τους μπορεί να προσφέρουν μια μεγαλύτερη αίσθηση συναισθηματικής υποστήριξης, η οποία μπορεί να τα προστατεύει από παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε αντίθεση, κάποια παιδιά που δεν αφήνονται να διεισδύσουν στο κρεβάτι των γονιών τη νύχτα μπορεί να νιώθουν απόρριψη και τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, προσθέτουν.

Η Δρ Νanna Olsen, του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Κοπεγχάγης, μαζί με τους συναδέλφους της ανέλυσαν πληροφορίες από 645 παιδιά ηλικίας 2 με 6 ετών με προδιάθεση σε παχυσαρκία γιατί είχαν υψηλό βάρος γέννησης, γιατί οι μητέρες τους ήταν παχύσαρκες προ εγκυμοσύνης ή γιατί ανήκαν σε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα.

Για περίπου 500 παιδιά υπήρχαν πληροφορίες για το αν τα παιδιά έρχονταν στο κρεβάτι των γονιών τη νύχτα και πόσο συχνά. Επιπλέον μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος όλων των παιδιών (BMI, δείκτης παχυσαρκίας).

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Λυών, Γαλλία.

Η έρευνα αφορά προσχολική ηλικία μετά την βρεφική

Για τον ύπνο των βρεφών (0 με 18 μηνών) πολλές έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα βρέφη έχουν βραχείς κύκλους ύπνους φυσιολογικά, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να το περνούν σε ανήσυχο ύπνο REM και ελάχιστο χρόνο στον βαθύ ύπνο nonREM.

Photo via: m.inmagine

Τα βρέφη φυσιολογικά ξυπνούν από τον κύκλο ύπνου κάθε 1 με 3 ώρες, ξύπνημα που τα φέρνει σε επανασύνδεση και εγγύτητα με τη μητέρα και τους γονείς τους.

Τα ανθρώπινα μωρά είναι προγραμματισμένα να ξυπνούν τη νύχτα και να βρίσκονται σε εγγύτητα με την μητέρα τους, εγγύτητα που προσφέρει περαιτέρω ψυχολογική ασφάλεια, ανάπτυξη και ωρίμανση.

Ο ασφαλής ύπνος των βρεφών κοντά στους γονείς είναι η συνιστώμενη πρακτική από επιστημονικές εταιρίες σήμερα.

Είμαι σίγουρος ότι μια σειρά νέων ερευνών θα έρθουν να φωτίσουν περαιτέρω το τι είναι φυσιολογικό στον ύπνο των μικρών παιδιών και θα αποκρυσταλλώσουν τον βαθύ, μοναχικό ύπνο πρώιμα στα μικρά παιδιά ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για άμεσες και απώτερες ψυχικές και σωματικές καταστάσεις.

Πηγή: ΜyHealthNewsDaily, Image: askamum

Διαβάστε ακόμη:

2 Σχόλια

 1. Ούτε εσύ όμως Σοφία μας λες πού στηρίζεις τα λεγόμενά σου περί ψυχολογικών προβλημάτων των παιδιών που δεν "ξεκολλάνε" από τους γονείς, ή για τη σχέση του ζευγαριού που "καταστρέφεται"… Αλήθεια, υπάρχουν έρευνες αντίστοιχες που τα αναλύουν ή είναι απλά η προσωπική σου ένσταση για να μην πω εμπειρία;

  Ξέρεις όπως σε πολλά πράγματα έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα το πράγμα είναι κατά πόσο κανείς βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο!

  Αν για σένα αυτή η τακτική είναι λάθος θα βρεις πολλά αρνητικά και προφανώς από νωρίς θα έχεις απομονώσει το/τα παιδιά σου στο δωμάτιό τους για να μην "κακομάθουν" εκείνα και για να μην σας τη "χαλάσουν" σαν ζευγάρι…

  Υπάρχουν όμως και γονείς που όχι μόνο πιστεύουν πως έτσι προσφέρουν στα παιδιά τους ανεμπόδιστη συναισθηματική κάλυψη και μια μόνιμη ανοιχτή αγκαλιά με σεβασμό και κατανόηση στις ανάγκες των παιδιών (κάθε ηλικίας) αλλά βλέπουν καθημερινά και θετικά αποτελέσματα αυτής της τακτικής…

  Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά θα μεγαλώσουν… το πώς διαφέρει 🙂
  Όλα σε αυτή τη ζωή… είναι δούναι και λαβείν!

 2. Δεν μας λέει όμως η έρευνα τι ψυχολογικά προβλήματα αποκτούν τα παιδιά που δεν ξεκόλλανε από τους γονείς τους ούτε το βράδυ και τι χαρακτήρες αναπτύσσουν…ούτε μας για τη σχέση του ζευγαριού που καταστρέφεται με ένα παιδί να κοιμάται ανάμεσα τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *