Η εμβρυϊκή έκθεση στο καπνό του τσιγάρου επιδεινώνει το παιδικό άσθμα

Η εμβρυϊκή έκθεση στο καπνό του τσιγάρου επιδεινώνει το παιδικό άσθμα

Το προγεννητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική πνευμονική υγεία του παιδιού

Αν οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενδέχεται τα παιδιά τους να δυσκολεύονται περισσότερο συγκριτικά με άλλα παιδιά-ασθενείς να ελέγξουν το άσθμα τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν σχεδόν 2.500 παιδιά και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική πνευμονική υγεία του ανθρώπου.

«Ήδη υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να μην καπνίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά πριν απ’ αυτή», σημειώνει ο ερευνητής Σαμ Ο, που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας.

«Η μελέτη έρχεται να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στις γυναίκες αλλά και στους γιατρούς να ρωτούν τις μέλλουσες μητέρες για τη σχέση τους με το τσιγάρο. Η εγκυμοσύνη πάντως είναι μια καλή ευκαιρία για να απαλλαγούν απ’ την κακή αυτή συνήθεια», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Όσο δε για το άσθμα, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία του παιδικού άσθματος ή και να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονικής νόσου ευθύς εξαρχής. Το ίδιο ισχύει και για το προγεννητικό μητρικό κάπνισμα.

Η ομάδα του Δρ Ο ωστόσο, θέλησε να αποσαφηνίσει την επίπτωση του προγεννητικού καπνίσματος στην συμπτωματολογία του άσθματος μετέπειτα στη ζωή του παιδιού, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου.

Για την μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 2.481 παιδιά ισπανικής και αφρικανικής φυλετικής καταγωγής, ηλικίας 8-17 ετών που όλα έπασχαν από άσθμα και προέρχονταν κυρίως από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Στις ΗΠΑ, τα παιδιά των μειονοτήτων και φτωχών οικογενειών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος. Περίπου το 16% των παιδιών αφρικανικής καταγωγής με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα έχουν άσθμα, έναντι του 9% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της χώρας.

Στην παρούσα μελέτη, σχεδόν το 19% των παιδιών που είχαν μαμά Αφρο-αμερικανή κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και το 5,5% των Ισπανίδων μαμάδων. Συνολικά, τα παιδιά τους διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κακού ελέγχου του άσθματος μετέπειτα στη ζωή τους, ακόμη κι όταν ελήφθη υπόψη η έκθεση στο δευτεροπαθές κάπνισμα, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού και η χρήση αντι-ασθματικών φαρμάκων.

Περίπου το 30% των παιδιών ισπανικής καταγωγής και το 38% αυτών της αφρικανικής φυλής είχαν κακώς ελεγχόμενο άσθμα και ο κίνδυνος ήταν 50% για εκείνα που είχαν εκτεθεί ενδομητρίως στο μητρικό κάπνισμα.

Τα παραπάνω στοιχεία ωστόσο δεν αποδεικνύουν ότι από μόνο του το προγεννητικό κάπνισμα προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος μετέπειτα στη ζωή του ανθρώπου. Αλλά ζωικές μελέτες και πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει και άμεση σχέση.

Η εμβρυϊκή έκθεση στο καπνό του τσιγάρου μπορεί για παράδειγμα να εξασθενεί την πρώιμη πνευμονική ανάπτυξη ή να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων.

Το τελικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι γυναίκες σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν δυσκολεύονται να απαλλαγούν από την βλαβερή αυτή συνήθεια θα πρέπει να αναζητούν κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια.

Πηγή: myhnews, Image: cigarettesflavours

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *