![]() |
Oι βιομηχανίες γαλάτων βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που υπάρχουν σε κάθε χώρα |
Ερευνητές από το Κέντρο Πρωτοβουλιών Υγείας στην Αυστραλία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι ρυθμίσεις και περιορισμοί στην διαφήμιση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος αλλάζουν τις τακτικές των εταιριών.
Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος σκοπεύει να προστατεύσει τις μητέρες και τα βρέφη τους από την διαφήμιση των υποκατάστατων (βρεφικό γάλα πριν τους έξι μήνες ζωής, βρεφικό γάλα μετά τους 6 μήνες ζωής, πιπίλες και μπιμπερό), διαφήμιση που υποσκάπτει την επιτυχία και διάρκεια του μητρικού θηλασμού.
Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες ανά τον κόσμο έχουν υιοθετήσει περιορισμούς και απαγορεύσεις στην διαφήμιση αυτών των προϊόντων άλλοτε άλλου βαθμού: κάποιες, όπως η Αυστραλία, διαθέτουν εθνική νομοθεσία που περιορίζει το μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων που απευθύνονται σε βρέφη έως και ενός έτους, ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν χαλαρότερες ρυθμίσεις ακόμα και για τα βρεφικά γάλατα από τη γέννηση.
Η έρευνα από την Αυστραλία συνέκρινε τις διαφημιστικές καταχωρήσεις των εταιριών γαλάτων σε δημοφιλή περιοδικά για γονείς κατά το έτος 2007 σε Αυστραλία/ Βρετανία, χώρες με ισχυρότερη νομοθεσία, και ΗΠΑ/ Καναδά, χώρες με χαλαρότερη σχετική νομοθεσία.
Σε όλες τις χώρες και με την ίδια μεγάλη συχνότητα υπήρχαν διαφημιστικές καταχωρήσεις των εταιριών γαλάτων στα περιοδικά για γονείς. Εκείνο που διέφερε ήταν ο τύπος του προϊόντος που διαφημιζόταν:
- Στην Αυστραλία όπου απαγορεύεται η διαφήμιση των γαλάτων πρώτης (0 με 6 μήνες) αλλά και δεύτερης (6 με 12 μήνες) ηλικίας, οι εταιρίες έβγαζαν διαφημίσεις για τα νηπιακά γάλατα της μάρκας τους.
- Στη Βρετανία όπου απαγορεύεται η διαφήμιση των γαλάτων 1ης βρεφικής ηλικίας, η διαφήμιση των εταιριών εστίαζε στα προϊόντα τους για 2η βρεφική ηλικία, ενώ στις ΗΠΑ, όπου η διαφήμιση είναι γενικώς ανεξέλεγκτη, υπήρχαν και συχνές καταχωρήσεις για γάλατα από τη γέννηση.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι βιομηχανίες γαλάτων βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Οι διαφημιστικές τους καταχωρήσεις είναι πολυπληθείς και εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το αυστηρότερο ή χαλαρότερο επίπεδο απαγόρευσης.
Οι εταιρίες αυτές βασίζουν την στρατηγική διαφήμισής τους στο line extension – δηλαδή στην επέκταση της γραμμής των προϊόντων τους, εστιάζοντας σε γάλα της ίδιας ονομασίας για μεγαλύτερα βρέφη και νήπια όσο πιο αυστηροί οι εθνικοί περιορισμοί.
Το αποτέλεσμα είναι να επενδύουν στην διαφήμιση του brand name τους, δηλαδή να αυξάνουν την έκθεση του κοινού στο όνομα του προϊόντος τους και στο λογότυπό τους κλπ, με συνέπεια η διαφήμιση του παρόμοιου προϊόντος για παιδιά άνω του έτους για παράδειγμα να βοηθάει τις πωλήσεις του ίδιου γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας.
Οι τακτικές αυτές μειώνουν την αποτελεσματικότητα των όποιων περιορισμών που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο για την διαφήμιση των προϊόντων βρεφικής διατροφής.
Πηγή: Berry NJ et al. Circumventing the WHO Code? An observational study. Arch Dis Child 2012;97:320 – 325.
Image: inetgiant
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com