Επικίνδυνη η παχυσαρκία της εγκύου σε σχέση με τον αυτισμό

Επικίνδυνη η παχυσαρκία της εγκύου σε σχέση με τον αυτισμό

H παχυσαρκία της εγκύου αποτελεί έναν αυξημένο παράγοντα κινδύνου γέννησης παιδιών με αυτισμό ή προβλήματα λόγου

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες ή πολύ υπέρβαρες γυναίκες, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή άλλων αναπτυξιακών διαταραχών, όπως στον προφορικό και γραπτό λόγο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδικό στη βιοστατιστική Πάουλα Κρακόβιακ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής “Pediatrics”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά.

Βρήκαν ότι όσα είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες, είχαν εξαιρετικά αυξημένο (κατά 67%) κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά μητέρων με φυσιολογικό βάρος, ενώ υπερδιπλάσιος ήταν και ο κίνδυνος για άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως τα προβλήματα λόγου.

Ο αυτισμός είναι μία πολύπλοκη διαταραχή, στην οποία συνυπάρχουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Πολλοί γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν απόλυτα κανονικό βάρος, ενώ αντίθετα πολλοί παχύσαρκοι γονείς δεν έχουν αυτιστικά παιδιά.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν αυξημένο παράγοντα κινδύνου, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση. Μια πιθανότητα είναι ότι η παχυσαρκία απελευθερώνει πρωτεΐνες που διευκολύνουν την εκδήλωση φλεγμονής και μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες είναι πιθανό να εισέρχονται μέσω του πλακούντα από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, κάνοντας ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ανακάλυψη της σχέσης ανάμεσα στη μητρική παχυσαρκία και στον παιδικό αυτισμό δεν υποδηλώνει κατ’ ανάγκη ότι η πρώτη ευθύνεται άμεσα για τον δεύτερο. Όπως είπε η Κρακόβιακ, η σχέση ανάμεσα στα δύο μπορεί να είναι έμμεση.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου μία στις τέσσερις μητέρες (ποσοστό 24%) που είχαν παιδί με αυτισμό ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή (λόγου κ.ά.), ήσαν παχύσαρκες. Περίπου μία στις πέντε μητέρες (ποσοστό 21,5%) που είχαν παιδί μόνο με αυτισμό, ήσαν παχύσαρκες. Το 14% των μητέρων με κανονικά αναπτυσσόμενο παιδί ήσαν παχύσαρκες.


Πηγή: sigmalive, Image: howtogotosleepat

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *