Αυξάνονται δραματικά οι παλίνδρομες εγκυμοσύνες

Αυξάνονται δραματικά οι παλίνδρομες εγκυμοσύνες

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παλίνδρομες κυήσεις στη χώρα μας, αυτές δηλαδή που σταματούν στο πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό αγγίζει το 50% σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Ως παλίνδρομες εγκυμοσύνες χαρακτηρίζονται εκείνες που τερματίζονται εντός του α’ τριμήνου κυοφορίας λόγω θανάτου του εμβρύου. Η συγκριτική ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2010 – Φεβρουαρίου του 2011 και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011-2012, έδειξε ότι από 13-15 περιστατικά, έχουν ήδη καταγραφεί 40 περιστατικά.

Ο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς -διευθυντής της Β΄Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο- τονίζοντας την αξία του προγεννητικού ελέγχου, την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ημερίδα με θέμα “Υγεία της Γυναίκας-Πρόληψη“, που διοργάνωσαν χθες Τρίτη, 6 Μαρτίου, η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των παλίνδρομων κυήσεων.

«Ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να εξηγούν αυτή την αύξηση. Ίσως ευθύνεται το άγχος λόγω της γενικότερης κατάστασης, που βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι, η ελλιπής φροντίδα υγείας, αλλά και το ότι οι γυναίκες καθυστερούν αρκετά να μείνουν έγκυες». Τόνισε ο καθηγητής.

Η μελέτη παρατήρησης (η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) γίνεται σε συνεργασία και με άλλες κλινικές. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η έκταση του φαινομένου καθώς και οι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η ειδικευόμενη στην Γυναικολογία Μαρία Θάνου που προΐσταται της καταγραφής των στατιστικών δεδομένων, εξηγεί ότι «μια παλίνδρομη κύηση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το άγχος, οι συνήθειες της γυναίκας (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή), η κληρονομικότητα, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο παράγοντας οικονομική κρίση, υπό την έννοια ότι πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στα δημόσια μαιευτήρια για έλεγχο αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.»

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αρχικά αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, θα προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή των περιστατικών παλίνδρομης κύησης, με στόχο την σαφέστερη αιτιολόγηση του φαινομένου.


Πηγή: amna.grImage: neopharmaasia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *