Απώλεια βάρους νεογνού

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Χαίρετε!
Το ιστορικό μας είναι το εξής. Γεννήσαμε αγοράκι τελειόμηνο (40 εβδομάδες) και μας έδωσαν βάρος 3350. Γεννήσαμε στο ΙΑΣΩ και είπαμε ότι θα ακολουθήσουμε αποκλειστικό θηλασμό, το οποίο νομίζουμε ότι σεβάστηκαν οι βρεφοκόμοι του μαιευτηρίου.
Το μωρό έχασε 200 γραμμάρια και την 4η μέρα που φύγαμε μας σημείωσαν βάρος εξόδου 3290.

Νοικιάσαμε ζυγαριά. Το βράδυ της μέρας που φύγαμε ζυγίσαμε το παιδί γυμνό στην ζυγαριά μας και έδειξε 3190. Διαπιστώσαμε ωστόσο ότι αν τοποθετούσαμε σε άλλη θέση την ψηφιακή ζυγαριά έδειχνε και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Την 8η ημέρα ήρθε παιδίατρος. Τοποθετήσαμε την ζυγαριά στο τραπέζι και μετρήσαμε 3020 γραμμάρια. Μας είπε να το ζυγίζουμε κάθε 4 ημέρες, οπότε θα πρέπει να αυξάνεται το βάρος του κατά 80-100 γραμμάρια. Εγώ το ζύγισα σήμερα από περιέργεια (10η ημέρα, 2 ημέρες μετά) και η ζυγαριά (τοποθετημένη ακριβώς στο ίδιο σημείο όπως και κατά την ζύγιση του παιδιάτρου) έδειξε 2980.

Το μωρό θηλάζει πολλές φορές την ημέρα (πάνω από 10) για όσο θέλει, μέχρι να αφήσει μόνο του τη θηλή. Πάνες βρεγμένες με ούρα δεν έχουμε μετρήσει, αλλά λερωμένες πάνες έχει κάθε μέρα 3-4. Το στήθος σκληραίνει και κάθε φορά που θηλάζει το παιδί μαλακώνει.

Έχουμε ανησυχήσει με την απώλεια βάρους που δείχνει η ζυγαριά μας. Σας παρακαλούμε πείτε μας την γνώμη σας, γιατί θα ήταν κρίμα να είναι φυσιολογικά τα πράγματα και εμείς να προχωρήσουμε σε χορήγηση ξένου γάλακτος κ.λπ. κ.λπ.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Ματίνα Τ., Αθήνα

07/03/2012

Αγαπητή Ματίνα

Το βρέφος σου έπρεπε να είχε αρχίσει να βάζει βάρος μέχρι τώρα, και σίγουρα έπρεπε να είχε σταματήσει να χάνει.

Δοκίμασε μαλάξεις στο στήθος ενώ τρώει το μωρό για να αυξήσεις την ποσότητα γάλακτος που πίνει και ξεκίνησε να κάνεις αντλήσεις μετά το θηλασμό και να δίνεις στο μωρό συμπλήρωμα από το δικό σου γάλα.

Καλό θα ήταν να δεις κάποιο σύμβουλο για να δει τον τρόπο που θηλάζετε και να σε βοηθήσει.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *