Ημερίδα “Υγεία της Γυναίκας – Πρόληψη”| 06/03/12

Ημερίδα “Υγεία της Γυναίκας – Πρόληψη”| 06/03/12

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας διοργανώνουν την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 (12:00 – 19:00) στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Ημερίδα με θέμα «Υγεία της Γυναίκας – Πρόληψη» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οδηγίες που διασφαλίζουν την υγεία των γυναικών και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας χωρίς κόστος, ένα από τα βασικά ζητούμενα της εποχής μας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς -διευθυντής της κλινικής  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας που χρειάζονται», τόνισε ο κ.Κρεατσάς.

Oι επισκέψεις στα εξωτερικά γυναικολογικά ιατρεία, ο προγεννητικός έλεγχος, η ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, οι εμβολιασμοί στην εφηβική και την αναπαραγωγική ηλικία καθώς και η αντισύλληψη είναι μερικά από τα θέματα όπου κάθε γυναίκα, αλλά και συνολικά η κάθε οικογένεια, θα μπορεί να ενημερωθεί με απλό τρόπο.

Ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στην ζωή τους.

Ωστόσο με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως: η εξέταση κατά Παπανικολάου, η ψηφιακή μαστογραφία, κ.λπ. Επιπλέον με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.

«Η πρόληψη αποτρέπει την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων», δήλωσε ο Διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς. 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ θα απαντηθούν με απλό τρόπο ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:

 • Πόσο συχνά μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της;
 • Υπάρχει προληπτική εξέταση για διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο) στην εγκυμοσύνη;
 • Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Κοινοί μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη.
 • Πρέπει να γίνεται εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap), γυναικολογική εξέταση για κονδυλώματα (HPV), ή εξέταση για ταυτοποίηση ιών των κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας; Μήπως να γίνονται όλες οι παραπάνω εξετάσεις;
 • Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 • Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;
 • Πως μπορούν να προληφθούν τα κατάγματα σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση;
 • Οι διαγνωστικές επεμβάσεις της κύησης στο …μικροσκόπιο: εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση ή άλλες επιλογές;
 • Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Υποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.
 • Ενδοοικογενειακή βία: συμβουλευτική και παραπομπή.
 • Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες υγείας των γυναικών και να βοηθά στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας. Αναλυτικότερα ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται οι εξής διαδραστικές παρουσιάσεις:

 • Για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κύηση και τοκετός.
 • Εφηβεία – αντισύλληψη – προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου.
 • Υπογονιμότητα- εξωσωματική γονιμοποίηση.
 • Διαγνωστικές επεμβατικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη για έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας και όχι μόνο…
 • Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση.

Επίσης θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Κλινικής να προστατέψει την υγεία της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

Παράλληλα, στα πλαίσια της Ημερίδας, την Τετάρτη και Πέμπτη 7- 8 Μαρτίου και ώρα 08.30-15.00 η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών θα προσφέρει στο Αρεταίειο Νοσοκομείο δωρεάν εξέταση μαστού (ψηλάφιση) και τεστ Παπανικολάου σε όλες τις Ελληνίδες, που επιθυμούν να εξεταστούν.

Περισσότερα για τη δράση δείτε ΕΔΩ

Image: bblmedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *