Μη θηλασμός και διαβήτης τύπου 1

Μη θηλασμός και διαβήτης τύπου 1

Μετάφραση/Σχολιασμός:

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος, MRCPCH, DCH Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC www.pediatros-thes.gr
Μία από τις σημαντικές λειτουργίες του παγκρέατος είναι η έκκριση στην κυκλοφορία του αίματος ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον μεταβολισμό μεταφέροντας την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα του οργανισμού. 

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ο ίδιος ο οργανισμός καταπολεμάει τα κύτταρα που εκκρίνουν την ινσουλίνη (αυτοάνοσο νόσημα). Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερη ινσουλίνη, να αθροίζεται η γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος (υπεργλυκαιμία).

Ποια είναι τα αίτια που ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στα κύτταρα του παγκρέατος; Οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία μου δείχνουν ότι η διατροφή κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού και η πρώιμη έκθεση στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε κάποια παιδιά.

Ερευνητές από την Βραζιλία εντόπισαν οικογένειες με παιδιά που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 και είχαν υγιή αδερφάκια. Οι μητέρες των παιδιών ρωτήθηκαν αναλυτικά για το ιστορικό της γέννησης, την διατροφή των παιδιών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, το βάρος γέννησης, την προωρότητα, τους εμβολιασμούς.

Βρέθηκε ότι ο ομάδα των παιδιών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 είχαν θηλάσει για λιγότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα υγιή αδερφάκια τους (κατά μέσο όρο 3.3 μήνες τα παιδάκια με διαβήτη, σε σύγκριση με 4.6 μήνες τα αδερφάκια τους.

Επιπλέον,  η ομάδα των παιδιών που έπασχαν από διαβήτη είχαν εκτεθεί νωρίτερα στο γάλα αγελάδας, σε σύγκριση με τα υγιή αδερφάκια τους. Μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού συσχετίστηκε με προστατευτική επίδραση ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η έρευνά τους υποστηρίζει την θεωρία ότι ο μη θηλασμός ή η βραχεία διάρκεια μητρικού θηλασμού είναι παράγοντας κινδύνου και μπορεί να συμβάλλει στα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κατά την παιδική ηλικία.

Πηγή: Alves JG et al. Breastfeeding Protects Against Type 1 Diabetes Mellitus: A Case-Sibling Study. Breastfeed Med. 2011 Aug 5. [Epub ahead of print]

Ρhoto: onmybaby

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *