Το μητρικό γάλα έγινε πια συμπλήρωμα στο ξένο

Το μητρικό γάλα έγινε πια συμπλήρωμα στο ξένο

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
pediatriki on line 

Αγαπητή Αναστασία,
Ενημερώνομαι εδώ και λίγο καιρό από αυτήν την ιστοσελίδα και μπορώ να πω ότι κάνετε θαυμάσια δουλειά εσείς και οι συνεργάτες σας. Αποτελείται σημαντικό στήριγμα για εμάς ειδικά τις νέες μαμάδες.

Το μωράκι μου είναι 2,5 μηνών και κάτι. Όταν γεννήθηκε εκτός από την πρώτη ημέρα που δεν είχα κατεβάσει γάλα μετά τη δεύτερη ημέρα το έβαλα αποκλειστικά στήθος. Ο αποκλειστικός θηλασμός διήρκεσε περίπου 1,5 μήνα και κάτι. Μετά παρατήρησα μια μικρή μείωση στο γάλα και ζήτησα από τον παιδίατρο να προτείνει κάποιο συμπλήρωμα για να χορταίνει εντελώς το παιδάκι.

Τελικά μέχρι τους δύο μήνες συνέχισα με θηλασμό, αντλήσεις με θήλαστρο και συμπλήρωμα από 30 έως 50 μλ σε κάθε γεύμα. Θα ήθελα να αναφέρω ότι ειδικά στην αρχή είχα πάρα πολύ γάλα δηλαδή άνετα γέμιζα ένα με δύο δοχεία φύλαξης σε κάθε άντληση.

Αυτή τη στιγμή σε κάθε άντληση βγάζω μόλις 50 μλ με πολύ επιμονή και πραγματικά σκέφτομαι τι έκανα τόσο λάθος και μειώθηκε τόσο πολύ το γάλα μου. Το μωράκι μου αυτή τη στιγμή τρώει 180 με 200μλ σε κάθε γεύμα και στην ουσία το μητρικό είναι συμπλήρωμα στο ξένο. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε 2 εβδομάδες.

Υπάρχει τρόπος να επανέρθει το γάλα μου και εάν ναι μπορείτε να με καθοδηγήσετε; Πιστεύω ότι με την εισαγωγή του ξένου επαναπαύτηκα και δεν επέμενα πολύ στο θηλασμό.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν το πολύ άγχος είναι σε θέση να μειώσει το γάλα γιατί από τη γέννηση του μωρού ειδικά τον πρώτο μήνα ήμουν πολύ στρεσαρισμένη και αγχωμένη.

Επίσης η άντληση με θήλαστρο μπορεί να ενεργοποιήσει το στήθος; Τέλος θα ήθελα να μου πείτε εάν η ποσότητα γάλακτος που συλλέγεται με μία άντληση με θήλαστρο είναι περίπου η ποσότητα που θα έπαιρνε το μωρό εάν το θηλάζα απευθείας.

Περιμένω ανυπόμονα τις απαντήσεις σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Βασιλική ., Καλαμάτα

14/09/2011

Αγαπητή φίλη

θα ήθελα να σε βοηθήσω όσο μπορώ, αλλά είναι δύσκολο μέσω υπολογιστή.

Η περίπτωση σου είναι πολύ συχνή αλλά θέλει συστηματική δουλειά, καλή κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς ιστορικού από σύμβουλο θηλασμού.

Μπορώ να σου πω να κάνεις πιο συστηματικές αντλήσεις και να έχεις σε επαφή δέρμα με δέρμα το μωράκι σου για αρκετές ώρες την ημέρα.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *