Ο θηλασμός και το μητρικό γάλα

Ο θηλασμός και το μητρικό γάλα


γράφει ο
Γεώργιος Γεωργάς
personal training consultant

Αν τα θεμέλια καθορίζουν το πόσο γερή θα είναι μια κατασκευή, τι καθορίζει το πόσο γερός θα είναι ένας άνθρωπος;  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή.

Φυσικά οι γερές βάσεις της υγείας ενός ανθρώπου αρχίζουν να χτίζονται με την σύλληψη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σταματούν εκεί.

Για να καταλάβει κάποιος για ποιό λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό, αρκεί  να λάβει υπόψη του ότι όλα τα ανθρώπινα κύτταρα ανανεώνονται πλήρως κάθε επτά χρόνια. Δηλαδή όλοι μας κάθε επτά χρόνια είμαστε καινούργιοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Άρα η υγεία και η ευρωστία κάθε ζωντανού οργανισμού έχει δυναμική μορφή και σταθερή εξάρτηση από τα υλικά που τον απαρτίζουν.

Η ποιότητα των γονιδίων που κληρονομούνται από τους γονείς, αποτελούν σίγουρα τον αρχιτέκτονα της νέας ζωής. Καλά γονίδια καλές προδιαγραφές, αλλά πιστέψτε με, δεν αρκούν μόνο τα καλά σχέδια και οι καλές προθέσεις. Για να υλοποιείς χρειάζεσαι πρώτες ύλες. Κατά συνέπεια η τροφή της μητέρας πριν και μετά τη σύλληψη θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τον ερχομό ενός υγιέστατου μωρού.

Το έργο της μητέρας όμως δεν σταματά εδώ. Το μωρό μπορεί να αναπνέει μόνο το, άλλα για όλα τα υπόλοιπα εξαρτάται από τους δημιουργούς του. Ο θηλασμός αποτελεί το μέσο ικανοποίηση μιας εκ των σημαντικότερων αναγκών του βρέφους. Την θρέψη. Δηλαδή την παροχή πρώτων υλών προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή και να αναπτυχθεί τα πρώτα χρόνια τις ζωής του.

Πόσο πρέπει να θηλάζει το μωρό ενός ανθρώπου;
Πρόκειται για μια απάντηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαντήσουν εταιρίες που παρασκευάζουν παιδικές τροφές.

Αντίθετα οι κοντινότεροι συγγενείς του ανθρώπου, τα πρωτεύοντα (όπως μαϊμούδες, πίθηκοι κλπ) δείχνουν να γνωρίζουν την απάντηση χωρίς να χρειάζονται τη συμβουλή του παιδιάτρου της ζούγκλας. Για παράδειγμα:

  • Έρευνα σε γκρουπ εικοσιένα ειδών πιθήκων και μαϊμούδων βρέθηκε ότι θήλαζαν τα μωρά τους μέχρι την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων γομφίων. Για τα μωρά των ανθρώπων κάτι τέτοιο συνεπάγεται με διάρκεια θηλασμού 5,5-6 έτη.  
  • Μεγάλα θηλαστικά θηλάζουν μέχρι το μωρό τους να τετραπλασιάσει το βάρος του. Για τα μωρά των ανθρώπων αυτό σημαίνει 2,5 -3,5 έτη.
  • Έρευνες σε θηλαστικά έδειξαν ότι θηλάζουν τα μωρά τους μέχρι να αποκτήσουν το 1/3 του βάρους ενηλικίωσης. Για τα μωρά των ανθρώπων αυτό μεταφράζεται σε 5-7 έτη.
  • Σύγκριση της διάρκειας θηλασμού σε σχέση με την σεξουαλική ωρίμανση σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα προτείνει σαν ιδανική διάρκεια θηλασμού για τα μωρά των ανθρώπων τα 5-7 έτη. Χρονική διάρκεια που μεταφράζεται στο μισό του χρόνου που απαιτείται για την σεξουαλική ωρίμανση του ανθρώπου.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι όσο μεγαλύτερο το θηλαστικό τόσο περισσότερο θηλάζει. Ο τύπος υπολογισμού που προκύπτει είναι ο εξής: 6 x τους μήνες εγκυμοσύνης. Για τα ανθρώπινα μωρά σημαίνει 6 x 9= 4,5 έτη. Για τους κοντινότερους συγγενείς μας όπως οι  γορίλες το αποτέλεσμα είναι  6,4 έτη ενώ για τους χιμπατζήδες 6,1 έτη θηλασμού.

Επίσης:

  • 64 κλασικές έρευνες που έγιναν πριν το 1940 στη Αμερική έδειξαν μέση διάρκεια θηλασμού 2,8 έτη.
  • Έρευνες δείχνουν ότι το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν ωριμάζει πλήρως μέχρι τα 6 έτη. Η παροχή μητρικού γάλακτος μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχει βρεθεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ωρίμανση του.
  • Τέλος, καλό είναι να ρωτάμε και τα ίδια μας τα μωρά για το πόσο θα ήθελαν να θηλάζουν. Η απάντηση τους  σε αυτό το ερώτημα με έμπρακτη εκδήλωση επιθυμίας να θηλάσουν είναι  3-4 έτη.

Μετά από όλα αυτά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ακόμα ρωτάμε και ψάχνουμε το πόσο καιρό πρέπει η μητέρα να θηλάζει το μωρό της. Τα μόνα θέματα που τίθενται προς συζήτηση είναι:

  • Το πόσο καιρό θέλει και μπορεί (από ψυχολογικής απόψεως) η μητέρα να θηλάσει.
  • Τον τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνικής αποδοκιμασίας και ενοχοποίησης του θηλασμού σε τέτοιες ηλικίες, που αποδεδειγμένα είναι το πλέον φυσικό.
  • Αν το γάλα που έχει δεν επαρκεί. Ναι. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Σημαντικότητα και μοναδικότητα της σύστασης του μητρικού γάλακτος
Το γάλα της μητέρας τις πρώτες ημέρες είναι πιο αραιό και νερουλό. Ονομάζεται πρωτόγαλα και εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Περιέχει υδατάνθρακες όπως λακτόζη, πρωτεΐνες και μέταλλα. Κατόπιν γίνεται πιο πυκνό και κρεμώδες λόγω της αύξησης της περιεκτικότητας του σε λίπος.

Το μητρικό γάλα περιέχει:

  • Λακτοφερίνη ή οποία συνδεόμενη με το σίδηρο οξειδώνει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηριδίων οδηγώντας την σε κατάρρευση. Επίσης η παραπάνω ένωση στερεί θρεπτικά συστατικά από τα μη συμβιωτικά βακτήρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση λακτοφερίνης εντοπίζεται στο πρωτόγαλα.
    Τέλος οι δράσεις της λακτοφερίνης είναι πολλαπλές. Αντιική, αντικαρκινική, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνος, αντιπαρασιτική, ραδιοπροστατευτική.
  • Αντισώματα όπως ανοσοσφαιρίνη IgA η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη μη συμβιωτικών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα του βρέφους.
  • Rumenic acid (Cla). Μειώνει τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη μικρής πυκνότητας (LDL). Τέλος έχει βρεθεί να έχει αντικαρκινική δράση σε ποντίκια.
  • Palmitic acid.  
  • Oleic acid (omega 9 ολεϊκό οξύ).
  • Vaccenic acid (τράνς λιπαρό οξύ) το οποίο μετατρέπεται σε Cla. 
  • Λαουρικό οξύ (Lauric acid). Κορεσμένο λίπος που έχει βρεθεί να αυξάνει την χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας (HDL), επίσης έχει ισχυρή αντιμικροβιακή  και αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, τ-λεμφοκύτταρα.
  • Λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στην αναλογία που απαιτείται
  • Τέλος η σύνδεση α- λακταλβουμίνης με οξέα του στομάχου και με το oleic acid δημιουργεί το σύμπλεγμα Hamlet το οποίο έχει βρεθεί ότι σκοτώνει καρκινικά κύτταρα.

Επίδραση του μητρικού γάλακτος στην εντερική χλωρίδα του βρέφους
Το πεπτικό σύστημα αποτελεί ασπίδα προστασίας από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές ιών και μικροβίων καθώς επίσης τοξικών και αλλεργιογόνων ουσιών. Η αποτελεσματικότητα αυτής της ασπίδας εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τον βαθμό ευημερίας των συμβιωτικών οξεόφιλων βακτηρίων.

Υποστηρίζεται ότι τα οξεόφιλα συμβιωτικά βακτήρια αποτελούν το 70% της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατάραξη της εντερικής χλωρίδας οδηγεί αρχικά σε εξασθένηση του οργανισμού και τελικά εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Οι κύριοι λόγοι εξασθένησης είναι:

  • H υπέρμετρη αύξηση μη συμβιωτικών βακτηρίων μυκήτων λόγο τις εξασθένησης των συμβιωτικών. Τέτοια εξασθένηση συνήθως προκύπτει μετά από αυξημένη χρήση αντιβιώσεων και κακή διατροφή (αυξημένη πρόσληψη σακχάρων, έλλειψη θρεπτικών συστατικών)
  • Την σταδιακή εξασθένηση του εντερικού τοιχώματος έως συνέπεια των παραπάνω με αποτέλεσμα να εμφανίζει μειωμένη στεγανότητα. Τοξικές ουσίες, αλλεργιογόνα, ιοί μη συμβιωτική μύκητες και μικρόβια περνούν πλέον στο αίμα επιβαρύνοντας όλα τα ανθρώπινα όργανα και ιδιαίτερα το ήπαρ.

    Το αυξανόμενο στρες λόγω της διαρροής ανεπιθύμητων ουσιών και μικροβίων στο αίμα, οδηγεί σταδιακά σε υπερφόρτωση των οργάνων με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Για παράδειγμα η υπερφόρτωση του ήπατος προκειμένου να αποτοξινώσει το αίμα και να απομακρύνει τα διάφορα αλλεργιογόνα, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε φθορά και μείωση της απόδοσης του. Φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος κάνουν την εμφάνιση τους.

    Τέλος αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σοβαρές ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα  εκδηλώνονται.      

Εντερική χλωρίδα σε νεογέννητα

  • Η εντερική χλωρίδα στα νεογέννητα, αρχικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τα πρώτα συμβιωτικά οξεόφιλα βακτήρια αποικούν το πεπτικό σύστημα κατά τον τοκετό. Με την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού το πεπτικό σύστημα του μωρού δέχεται πολύ περισσότερα συμβιωτικά βακτήρια απ’ ότι με καισαρική τομή. Κατόπιν το μητρικό γάλα συνεχίζει να τροφοδοτεί με συμβιωτικά βακτήρια το πεπτικό σύστημα του μωρού. Επίσης οδηγεί σε:
  • Μεγιστοποίηση της αποίκησης και του ρυθμού αποίκησης του λεπτού εντέρου από οξεόφιλα συμβιωτικά βακτήρια. Η λακτόζη που είναι και ο κύριος υδατάνθρακας που περιέχεται στο μητρικό γάλα αποτελεί την κύρια τροφή για τα οξεόφιλα συμβιωτικά βακτήρια. Μέγιστη αποίκηση από συμβιωτικά βακτήρια, συνεπάγεται με αποτελεσματικότερο έλεγχο της ανάπτυξης μη συμβιωτικών βακτηρίων -ειδικά των πολύ επικίνδυνων e-coli (αρνητικό gram βακτήριο).

Σύνδρομο  αιφνίδιου θανάτου (ΣΑΘΒ)  και  θηλασμός
Μέχρι  στιγμής έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες και συσχετίσεις για τα αίτια που προκαλούν αιφνίδιους θανάτους σε βρέφη. Μερικές από αυτές είναι:

  • Το κάπνισμα κατά την κυοφορία. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται τριπλασιασμός των πιθανοτήτων για εκδήλωση ΣΑΘΒ
  • Πρόωρος τοκετός με χαμηλό βάρος γέννησης. Απλή συσχέτιση και όχι κύρια αιτία.
  • Ανωμαλίες σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα κέντρα αναπνοής και εγρήγορσης κατά τον ύπνο. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να προέρχονται από  έκθεση του εμβρύου σε τοξικές ουσίες πριν από τη γέννηση ή ακόμη στην έλλειψη πρόσληψης αναγκαίων ζωτικών ουσιών κατά την περίοδο αυτή.
  • Ουσίες που βρίσκονται στα στρώματα ύπνου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μούχλας (μυκήτων) λόγω υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας. Έχει βρεθεί ότι αρσενικό, αντιμόνιο και φώσφορος χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή στρωμάτων για μεγαλύτερη αντοχή και προστασία από ανάφλεξη.

    Οι παραπάνω ουσίες βρέθηκε επίσης ότι αποτελούν τροφή για την μούχλα. Τα αέρια που παράγονται από την μούχλα είναι τοξικά και ενοχοποιούνται πλέον για ΣΑΘΒ. Όταν το μωρό κοιμάται σε πρόσθια κατάκλιση δεν μπορεί να αποφύγει την εισπνοή αυτών των αερίων. Το γεγονός ότι τη χειμερινή περίοδο αυξάνονται οι θάνατοι μωρών  ενισχύουν τις υποψίες για την παραπάνω θεωρία.  Μειωμένος αερισμός και υγρασία αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας.

  • Ο μη θηλασμός του βρέφους. Σε συνδυασμό  με τον εμβολιασμό και την χορήγηση βρεφικής  φόρμουλας. Ο Μηχανισμός εκδήλωσης  ΣΑΘΒ λόγω των παραπάνω εξηγείται από την Hilary Butler κάπως έτσι:
  1. Τα βρέφη εμφανίζουν αυξημένη θερμοκρασία σε σχέση με τους ενήλικες κατά 1 βαθμό για περίπου 15 ημέρες μετά την γέννηση τους. Ο ύπνος σε πρόσθια κατάκλιση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θερμορύθμιση. Κατά των ύπνο σε πρόσθια κατάκλιση η  θερμοκρασία του βρέφους μπορεί να αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
  2. Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλες και δεν θηλάζουν εμφανίζουν αλκαλικό Ph στον πεπτικό σωλήνα,  μεγαλύτερη θερμοκρασία από τα μωρά που θηλάζουν και τέλος μέχρι και 1000 φορές περισσότερα e-coli στο πεπτικό τους. Τα e-coli  πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε αυξημένες θερμοκρασίες και αλκαλικό Ph.
  3. Επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη μη συμβιωτικών βακτηρίων και μυκήτων σε σχέση με τα βρέφη που θηλάζουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού τον e-coli.

Η απουσία των προστατευτικών ουσιών του μητρικού γάλακτος και παράλληλα η μειωμένη ικανότητα του βρεφικού ήπατος να αντιμετωπίσει την απειλή που προκύπτει από την υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των e-coli, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ενδοτοξικό σοκ και ξαφνικό θάνατο.

Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το μητρικό γάλα επιδρά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα μπορούμε να καταλάβουμε πλέον τον τρόπο με τον οποίο τα μωρά που έχουν θηλάσει επαρκώς εμφανίζουν πλεονέκτημα σε ανοσολογικά ζητήματα και χρόνιες παθήσεις. Η εναρμόνιση με την φύση μας αποτελεί την μοναδική οδό για ένα κόσμο με περισσότερη υγεία και λιγότερα φάρμακα.


Πηγές:

  1. A Natural Age of Weaning by Katherine Dettwyler, PhD. Department of Anthropology, Texas A and M University
  2. Achive Maximum Health. Colon flora. The missing link in immunity, health & longevity
  3. Young G, Krasner RI, Yodkofsky PL. Interactions of oral strains of Candida albicans and Lactobacilli. Journal o Bacteriology. 1956;74(4):526
  4. Thomas CL. Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary. 17th edition FA Davis Company, Philadelphia,1993
  5. Handbook of Nonprescription Drugs. 10th edition. American Pharmaceutical Association, Washigton, DC,1993
  6. Brody T. Nutritional Biochemistry. Academic Press, San Diego, CA 1994.
  7. Austin PR, Brine CJ, Castele JE, Zirkakiw JP. Chitin: New facets of researche. Science. May 15, 1981;212(4496):749-753.
  8. Morris GB, Porter RL, Meyer kF. The Bacteriologic Analysis of fecal flora of children with notew on the changes produced by a carbohydrate diet. The Journal of infectiouw Diseases. 1919;25:376
  9. http://www.whale.to/a/extended_breastfeeding.html
  10. http://www.westonaprice.org/childrens-health/312-successful-breastfeeding-and-successful-alternatives
  11. http://www.westonaprice.org/childrens-health/317-nourishing-a-growing-baby
  12. http://www.westonaprice.org/faq/320-faq-homemade-baby-formula
  13. http://www.westonaprice.org/soy-alert/736-tragedy-of-soy-formula
  14. http://www.westonaprice.org/childrens-health/318-feeding-babies
  15. http://www.whale.to/vaccines/kalokerinos.html
  16. http://www.whale.to/a/steinkraus.html
  17. http://www.whale.to/m/butler14.html
  18. http://www.whale.to/vaccine/butler.html
  19. http://www.whale.to/a/gut_flora_h.html
  20. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/03/21/Breastfeeding-Reduces-Risk-of-SIDS.aspx
  21. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/12/20/breastfeeding-ads.aspx
  22. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/08/10/breast-feeding-best-for-mothers-as-well-as-infants.aspx
  23. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/02/27/probiotics-part-three.aspx
  24. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/12/24/formula-influence-part-one.aspx
  25. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/05/28/breastfeeding-part-one.aspx
  26. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/10/13/yeast-infections-part-three.aspx
  27. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/05/19/breast-feeding-part-one.aspx
  28. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/01/12/soy-formula-part-six.aspx
  29. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/12/27/formula-influence-part-two.aspx

Δημοσίευση: 11/05/2011

3 Σχόλια

  1. Ότι ακριβώς χρειάζεται για να ενημερώνεται ο κόσμος ! Ευχαριστούμε παρα πολυ για την προσπάθεια σας. Πραγματικά επιτελειτε έργο σημαντικό και απαραίτητο για ένα καλύτερο μέλλον για στα παιδια μας.
    Παρακαλω συνεχίστε, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά…

  2. Ότι ακριβώς χρειάζεται για να ενημερώνεται ο κόσμος ! Ευχαριστούμε παρα πολυ για την προσπάθεια σας. Πραγματικά επιτελειτε έργο σημαντικό και απαραίτητο για ένα καλύτερο μέλλον για στα παιδια μας.
    Παρακαλω συνεχίστε, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά…

  3. Καταπληκτικό! Θα το εκτυπώσω και θα το δείχνω σε όλους όσους ρωτάνε… Ευχαριστούμε πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *