Μύθοι για το στήθος κατά το θηλασμό

γράφει η
Αγλαΐα Παπαδήμα

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

 

Όταν το στήθος δεν φαίνεται γεμάτο, έχει μόνο λίγο γάλα


Μύθος! Το στήθος δεν χρειάζεται να φαίνεται γεμάτο για να παράγει πολύ γάλα.

Είναι φυσιολογικό να μη φαίνεται γεμάτο το στήθος μιας μητέρας που έχει εδραιώσει τη γαλουχία και το στήθος της έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά και σχετικά νωρίς μετά τον τοκετό.

Το στήθος ποτέ δεν είναι “άδειο” και παράγει γάλα όσο το μωρό θηλάζει.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το στήθος δεν λειτουργεί σαν την ουροδόχο κύστη που γεμίζει και αδειάζει. Το στήθος αν και έχει έναν μικρό αποθηκευτικό ρόλο, δεν αποθηκεύει, κυρίως παράγει. Λειτουργεί όπως οι ιδρωτοποιοί αδένες, όταν υπάρχει το ερέθισμα (οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού) παράγεται γάλα.

Οι μητέρες με μικρό στήθος παράγουν λιγότερο γάλα από τις μητέρες με μεγάλο στήθος
Μύθος! Το μεγάλο στήθος περιέχει κυρίως λίπος, Το μέγεθος του αδένα επίσης δεν επηρεάζει την παραγωγικότητα του στήθους, η οποία είναι ανάλογη με το ερέθισμα που δέχεται, δηλαδή με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού! 

Η μητέρα πρέπει να πλένει τις θηλές κάθε φορά πριν το θηλασμό
Μύθος! Η διατροφή με τυποποιημένο γάλα απαιτεί μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα γιατί όχι μόνο δεν προστατεύει το μωρό από τις ασθένειες, αλλά επίσης ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μπορεί εύκολα να μολυνθεί.

Η καθαριότητα των θηλών πριν από κάθε γεύμα, κάνει το θηλασμό πολύπλοκο χωρίς λόγο και κυρίως απομακρύνει τη φυσική προστασία του δέρματος της θηλής με αποτέλεσμα αυτό να ερεθίζεται και να πληγώνεται πολύ πιο εύκολα.

Η μητέρα που έχει αιμορραγία στις θηλές δεν πρέπει να θηλάζει
Μύθος! Αν και το αίμα μπορεί να φαίνεται στις αναγωγές που κάνει το μωρό ή στα κακά του, αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσει το μωρό να θηλάζει.

Οι θηλές που πονάνε και αιμορραγούν δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτές που πονάνε και δεν αιμορραγούν.

Το πρόβλημα είναι ο πόνος της μητέρας και όχι η αιμορραγία.  Ο πόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την διόρθωση της στάσης του μωρού.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος διακοπής του θηλασμού. Η μητέρα είναι καλό να ζητήσει βοήθεια για να λύσει γρήγορα το πρόβλημά της.

Πηγή: maies
Photo: bestofbothworldsaz
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *