Το μωρό αρνείται να πιει το αντλημένο μητρικό γάλα

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας!
Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για τη βοήθεια που μας προσφέρετε με τις συμβουλές σας!

Έχω την κόρη μου, 3½ μηνών, την οποία θηλάζω αποκλειστικά (εκτός από τη 2η εβδομάδα, όπου αναγκάστηκα να δώσω ξένο γάλα γιατί δεν είχε πάρει βάρος).

Τον τελευταίο μήνα πηγαίνω στην εργασία μου 2 φορές την εβδομάδα, λείπω 5 ώρες, οπότε αφήνω το μητρικό γάλα, το οποίο αντλώ με ηλεκτρικό θήλαστρο. Όμως, το μωρό δυστυχώς τις τελευταίες φορές αρνείται να πιει το μητρικό γάλα από το μπιμπερό, κλαίει, πίνει λίγα γραμμάρια με κλάμματα και πίεση και στο τέλος η μητέρα μου που το φορντίζει αναγκάζεται να δώσει ξένο γάλα, το οποίο το μωρό το πίνει.

Η κατάσταση που σας περιγράφω έχει συμβεί και με γάλα που έχω βγάλει το πρωί 09:00 η ώρα και έχει συντηρηθεί στη συντήρηση μέχρι τις 11:00 – 12:00, ώρα ταΐσματος του μωρού, αλλά και με γάλα που έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη για το πολύ 3-4 μέρες και έχει αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες σας.

Θα ήθελα να μου πείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Το μωρό έχει συνδέσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος με το στήθος;

Καθώς θα λείπω πλέον συστηματικά 2-3 φορές την εβδομάδα, δε θα ήθελα να δίνω από τώρα ξένο γάλα στο μωρό, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Κωνσταντίνα Κ., Αθήνα

Έχετε διαπιστώσει κάποια μεταλλική γεύση στο γάλα; Δοκιμάστε το και αν συμβαίνει αυτό ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία:

Μετά την άντληση ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να δείτε μικρές φουσκάλες στις άκρες του σκεύους (περίπου 82 βαθμοί Κελσίου). Δεν πρέπει να το αφήσετε να βράσει γιατί καταστρέφονται πολύτιμα συστατικά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, το μεταγγίζετε στο σκεύος που θέλετε να το αποθηκεύσετε και κρυώνετε το σκεύος όσο πιο γρήγορα γίνεται (πχ σε τρεχούμενο νερό). Το αποθηκεύετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Με τη διαδικασία αυτή αδρανοποιείται έναν ένζυμο, η λιπάση που κάνει το γάλα να έχει μεταλλική γεύση. Τα περισσότερα μωρά το πίνουν χωρίς πρόβλημα, όμως μερικά μωρά αντιδρούν στη γεύση αυτή.

Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, τότε θα αναγκαστείτε να δίνετε ξένο γάλα τις ώρες που απουσιάζετε και θα συνεχίσετε το θηλασμό τις υπόλοιπες.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

3 Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας,

  Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και αντλω αποκλειστικά το γάλα της ολο το διάστημα καθώς δεν μπόρεσα να την θηλασω. Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω την ποσότητα γαλακτος;

 2. Αγαπητή ομάδα του "Μητρικός Θηλασμός",

  Ερχομαι λίγο αργοπορημένα να σας εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου για τη βοήθεια σας στο πρόβλημα που σας έθεσα. Το γάλα μου πράγματι είχε μεταλλική γεύση και με τη διαδικασία που υποδείξατε, όλα καλά! Το μωρό μου πίνει το μητρικό γάλα όταν απουσιάζω.
  Προσφέρετε σπουδαίο έργο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα!
  Χίλια ευχαριστώ και πάλι!

  Με εκτίμηση,

  Κωνσταντίνα Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *