Ανεπαρκής άντληση μητρικού γάλακτος

Ανεπαρκής άντληση μητρικού γάλακτος

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καταρχήν συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε και για τη βοήθεια που μας προσφέρετε!

Έχουμε ένα αγοράκι που στις 10/05/11 θα κλείσει τον 8ο μήνα. Θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τους 5.5 μήνες περίπου οπότε και αρχίσαμε να του δίνουμε μικρή ποσότητα φρουτόκρεμας (1/4 αχλάδι, 1/4 μπανάνα, 1/4 μήλο) για να δούμε πως θα τα πάει με το κουταλάκι (δε του δίναμε κάθε μέρα-αλλά κάθε δεύτερη ή τρίτη) και μετά θήλαζε κανονικά.

Τώρα το παιδί τρώει κατά τις 12 μια φρουτόκρεμα με μπανάνα, μήλο, αχλάδι και αβοκάντο, το μεσημέρι λαχανικά με κρέας/κοτόπουλο και τις τελευταίες μέρες και ψάρι, το απόγευμα τραχανά ή γιαούρτι με βρώμη ή με λίγο αχλάδι/μπανάνα.

Το απογευματινό μπορεί να μη το φάει κάθε μέρα γιατί με τα δύο άλλα γεύματα και το θηλασμό και δεδομένου ότι κοιμάται συνήθως στις 20.30 πολλές φορές δε «φτάνει» ο χρόνος για να φάει.

Θηλάζει μέσα στην ημέρα περίπου 3-4 φορές:

  • το πρωί κατά τις 8.30 συνήθως και από τα δύο στήθη
  • (κάποιες φορές) μεταξύ μεσημεριανού φαγητού και φρουτόκρεμας
  • Και το απόγευμα ίσως μια φορά (αναλόγως τι ώρα ξυπνήσει από το μεσημεριανό ύπνο και τι ώρα έχει φάει μεσημεριανό)

Μετά θηλάζει αμέσως μετά το μπάνιο (και από τα δύο στήθη) γύρω στις οκτώ και με οκτώμισι και μετά κοιμάται. Το βράδυ ξυπνάει κατά μέσο όρο 3 φορές (περίπου κάθε 3-3.30 ώρες) και θηλάζει.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:  Έχω νοικιάσει ένα θήλαστρο (μονής άντλησης) και προσπαθώ να βγάζω γάλα για να κάνω μια μικρή «αποθήκη γάλακτος».

Γενικά μου είναι δύσκολο να βρω χρόνο μέσα στην ημέρα να κάνω αντλήσεις και συνήθως προσπαθώ αφού κοιμηθεί ο μικρός το βραδάκι και κάποιες φορές (λίγες) και μέσα στην ημέρα.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορώ να βγάλω πάνω από 10ml γάλα!! (Να σημειώσω εδώ πως ο μικρός θηλάζει το πολύ 4 λεπτά από κάθε στήθος! Μετά από τις μαλάξεις που κάνει κατεβαίνει το γάλα σχετικά γρήγορα καταπίνει έντονα και γρήγορα ο μικρός και αυτό ήταν!)

Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τη συμβαίνει και δεν μπορώ να κάνει άντληση κάποιας σεβαστής ποσότητας γάλακτος και αν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ
Φωτεινή Π., Αθήνα, Καρέας

16/05/2011

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω στην ερώτησή σας. Η ερώτηση αφορά την διαδικασία άντλησης του γάλακτος.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια μητέρα που θηλάζει να έχει δυσκολίες να βγάλει με αντλία το γάλα της, ιδιαίτερα αν ο θηλασμός πήγαινε καλά για σχεδόν 8 μήνες. Το σώμα σας, κατά τους τελευταίους 8 μήνες, έχει μάθει να κατεβάζει το γάλα πολύ γρήγορα μόλις το μωρό πάει προς το στήθος.

Μετά από τους 6 μήνες η ανάγκη των περισσοτέρων μωρών για πιπίλισμα έχει μειωθεί, καθώς η διαδικασία της πέψης ενισχύεται περισσότερο από την αύξηση των κινήσεων του σώματος και εξαρτάται λιγότερο από το πιπίλισμα προκειμένου να κινηθούν τα έντερα και να βοηθήσουν την πέψη.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ αποτελεσματικός θηλασμός που διαρκεί λίγα λεπτά για κάθε γεύμα.  Ο οργανισμός σας δεν έχει ακόμη “οργανωθεί’’ για να κατεβάσει γάλα για την αντλία και η έλλειψη συναισθήματος όταν έρχεστε σε επαφή με την αντλία καθώς και οποιαδήποτε απογοήτευση που μπορεί να αισθανθείτε (λόγω της έλλειψης γάλακτος) μπορεί να μπλοκάρει πράγματι την ορμόνη oxytocin ώστε να αποδεσμεύσει την ροή του γάλακτος! Αυτό μπορεί να απαιτεί λίγη υπομονή, και επιμονή σε αυτό το στάδιο.

Προτείνω να βρείτε μια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι πιο βολικό για σας για να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο, και προσπαθήστε να βγάλετε γάλα με επιμονή την ίδια ώρα κάθε μέρα για 5-7 ημέρες. Στη συνέχεια να επαναξιολογήσετε την κατάσταση με βάση τα αποτελέσματα στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου.

Πολλές μητέρες αισθάνονται απογοήτευση και απόγνωση στην αρχή όταν συλλέγουν μικρές ποσότητες γάλακτος, αλλά ο οργανισμός σας χρειάζεται μερικές ημέρες επίμονης άντλησης πριν μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως.

Όταν βάζετε την αντλία στο στήθος σας, σκεφτείτε κάτι άλλο παρά εάν βγαίνει το γάλα. Ορισμένες μητέρες βρίσκουν υποβοηθητικό το να εστιάσουν τις σκέψεις τους σε χαλαρωτικές εικόνες ή μουσική. Μπορείτε επίσης να κοιτάζετε φωτογραφίες του μωρού σας και να δείτε πόσο μεγάλωσε και άλλαξε τους τελευταίους 8 μήνες.

Είναι πιο χρήσιμο, τουλάχιστον στην αρχή, να ΜΗΝ σας απασχολεί πόσο γάλα αντλείτε και να θυμάστε ότι κατά τις πρώτες ημέρες η χρήση της αντλίας γίνεται για να επιτευχθεί η διέγερση του συστήματος για την μελλοντική ροή του γάλακτος.

Είναι καλύτερα να επιλέξετε μια χρονική στιγμή για την χρήση της αντλίας τουλάχιστον 1 ώρα μετά από το προηγούμενο τάισμα.  Για πολλές μητέρες αυτή η στιγμή είναι περίπου μια ώρα μετά αφού το μωρό έχει κοιμηθεί τη νύχτα ή μια ώρα μετά τον πρώτο θηλασμό το πρωί.

Τοποθετήστε την αντλία στο κάθε στήθος για 10 λεπτά και στη συνέχεια επιστρέψετε και αντλήσετε το κάθε στήθος για άλλα 5-10 λεπτά ακόμη (αυτό σημαίνει στο σύνολο 15-20 λεπτά για κάθε στήθος, αλλά είναι σημαντική η εναλλαγή από στήθος σε στήθος).

Αν αυτές οι οδηγίες δεν σας βοηθήσουν για επίλυση του προβλήματος ή έχετε πρόσθετες απορίες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε μια πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *