Μετά από 18 μήνες θηλασμού ακόμη δεν έχω περίοδο

Μετά από 18 μήνες θηλασμού ακόμη δεν έχω περίοδο

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας,
γέννησα ακριβώς πριν δεκαοχτώ μήνες ένα υπέροχο κοριτσάκι το οποίο θηλάζω ακόμα. Γενικά δεν της έχω βάλει περιορισμούς στο θηλασμό και την θηλάζω όποτε το θελήσει, οπότε κάνω ακόμα αρκετούς θηλασμούς.

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχω αδιαθετήσει ακόμα και θα ήθελα να κάνω και ένα δεύτερο παιδάκι σύντομα. Επισκέφτηκα το γυναικολόγο μου και μου έδωσε να κάνω εξετάσεις θυρεοειδή και τεστ παπ. Οι εξετάσεις μου είναι καλές.

θέλω να σας ρωτήσω αν τελικά παίζει τόσο σημαντικό ρόλο ο θηλασμός στο να έρθει η περίοδος σε μια γυναίκα (δεδομένου ότι όλες μου οι φίλες που θηλάζουν και αυτές όπως εγώ έχουν αδιαθετήσει) και αν είναι γενικά ανησυχητικό το όλο θέμα.

Ως πότε πρέπει να περιμένω;
Φανή Κ., Ηράκλειο Κρήτης

Είναι φυσιολογικό να μην έχετε περίοδο ενώ θηλάζετε συχνά ένα παιδί. Το θέμα δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, αντίθετα αυτό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων καρκίνων όπως του στήθους, των ωοθηκών και πιθανότατα του ενδομητρίου.

Αν θέλετε να επαναφέρετε τη γονιμότητα σύντομα θα πρέπει να μειώσετε τους θηλασμούς. Αν δεν βιάζεστε, τότε περιμένετε τη φυσική εξέλιξη της διαδικασίας.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *