Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.grΕίμαι μητέρα ενός βρέφους 2 μηνών που πρέπει να κάνει το 1ο του εμβόλιο. Εδώ και μια εβδομάδα όμως περνάω μία άσχημη γρίπη (τις πρώτες μέρες ανέβασα 39,5 πυρετό – τώρα είμαι καλά έχω απλά λίγο βήχα παίρνω όμως αντιβίωση κατόπιν συμβουλής γιατρού).
Δεδομένου ότι θηλάζω, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει άμεσα το εμβόλιο; Αν όντως είναι επικίνδυνο πόσος καιρός πρέπει να περάσει από τότε που πρωτοεμφάνισα τα συμπτώματα;
Το μωρό δε νόσησε αλλά θα το δει ούτως ή άλλως και ο παιδίατρος σύντομα.Αθηνά Δ., Σέρρες
Αγαπητή Αθηνά,
αντένδειξη να γίνει εμβολιασμός είναι το παιδί να έχει πυρετό πάνω από 38 ή να είναι σημαντικά αδιάθετο. Ο γιατρός σας θα κρίνει όταν το εξετάσει.
Πολλές φορές τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν κύτταρα άμυνας, ολιγοσακχαρίτες, λυσοζύμη και αντισώματα από το γάλα της μαμάς και προστατεύονται από τη γρίππη, άλλες φορές την περνούν πιο ελαφριά.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com