Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδί με προβλήματα λόγου-ομιλίας;

Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδί με προβλήματα λόγου-ομιλίας;


Γράφει η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου
Λογοθεραπεύτρια MSc SLT

Είναι γνωστό πως οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη γλωσσική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών τους.
Οι γονείς που έχουν παιδιά με προβλήματα λόγου – ομιλίας αναρωτιούνται με ποιον τρόπο πρέπει να συμπεριφέρονται και να μιλούν στα παιδιά τους.

 
Οι προτάσεις που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά μικρούς και μεγάλους: τους μικρούς να μιλήσουν καλύτερα και τους μεγάλους να ηρεμήσουν και να βοηθήσουν -με τον τρόπο τους- στη σωστή γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους.
 
Να αναμένετε λάθη. Όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες είναι φυσιολογικό να μιλούν και να κάνουν λάθη. Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν ολοκληρωμένα γύρω στα 7 με 8 έτη.
 
Να είστε ειλικρινείς. Να είστε ειλικρινείς όταν δεν καταλαβαίνετε τι σας λέει το παιδί σας. Ρωτήστε να σας πει ξανά ή ζητείστε να σας δείξει αυτό για το οποίο σας μιλάει. Μην προσποιείστε ότι καταλάβατε για τι σας μιλά λέγοντας -Ναι, αυτό είναι ωραίο ή οτιδήποτε άλλο. Δε θα ξεγελάσετε κανέναν. Το παιδί μπορεί να σταματήσει να σας μιλάει, να θυμώσει ή να βάλει τα κλάματα.
 
Να είστε καλοί ακροατές. Ακούστε τι θέλει να σας πει και μην δίνετε σημασία στο τρόπο με τον οποίο το λέει. Για να βελτιωθεί το παιδί σας πρέπει να συνεχίσει να μιλάει. Αν διαρκώς το διακόπτετε ή δεν δίνετε σημασία στα λεγόμενά του, τότε θα σταματήσει να επικοινωνεί και το πρόβλημα θα μεγαλώσει.
 
Αγνοείστε τα λάθη. Τα πειράγματα πληγώνουν τα αισθήματα του παιδιού και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου.
 
Δώστε καλό πρότυπο συμπεριφοράς. Χρησιμοποιείτε σωστό τρόπο ομιλίας προκειμένου να τον μιμηθεί το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν ακούγοντας. Όταν το παιδί κάνει λάθη επαναλάβετε το μήνυμα του παιδιού σωστά, αλλά μη ζητάτε από το παιδί να επαναλάβει μετά από εσάς. Να μιλάτε αργά και καθαρά.

Καταπολεμείστε τις μολύνσεις των αυτιών. Η σωστή ακοή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη φυσιολογική ανάπτυξη λόγου-ομιλίας. Οι μολύνσεις των αυτιών μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ακοής και προβλήματα σε λόγο – ομιλία.

Να είστε καλοί συνομιλητές. Ξοδέψτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο με το παιδί σας μιλώντας μαζί του. Γενικά φροντίστε όταν βρίσκεστε μαζί του να μιλάτε για διάφορα πράγματα, δίνοντάς του ένα καλό γλωσσικό πρότυπο άξιο προς μίμηση.

Photo: wickenden 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *