Αρνείται να φάει στερεές τροφές αλεσμένες. Να το πιέσω;

Αρνείται να φάει στερεές τροφές αλεσμένες. Να το πιέσω;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας,
χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση της εισαγωγής στέρεων τροφών.

Ο γιος μου είναι 7 μηνών και αρνείται να φάει στέρεες τροφές αλεσμένες θηλάζει αποκλειστικά από την αρχή και μάλιστα είναι 8,5 κιλά!

Εγώ δε θέλω να τον πιέσω αλλά η παιδίατρος μου είπε ότι μέχρι τον 8 πρέπει να απογαλακτιστεί με 2 γεύματα θηλασμού την ημέρα αλλιώς θα κόψουμε το γάλα μου και αγχώθηκα γιατί δεν τον βλέπω πρόθυμο και θέλω να θηλάσω κι άλλο.

Έχουμε δοκιμάσει όλες τις τροφές αλλά δε τρώει χωρίς κλάμα. Χάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά το μωρό μου που δεν τρώει; είναι τόσο σημαντικό να τον πιέσω;

Παρακαλώ τη γνώμη σας
Γεωργία Μ., Αθήνα

Στις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Unique needs or feeding behaviors of individual infants may indicate a need for introduction of complementary foods as early as 4 months of age, whereas other infants may not be ready to accept other foods until approximately 8 months of age.193

Από αυτά που γράφετε φαίνεται ότι η παιδίατρος αγνοεί τα στοιχειώδη για το θηλασμό και αδυνατεί να αξιολογήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Οι οδηγία που σας έδωσε για δύο γεύματα, απευθύνεται μόνο σε παιδιά που δεν θηλάζουν, τα οποία πρέπει να μειώνουν τα γεύματα γάλακτος γιατί αλλιώς κινδυνεύουν από αναιμία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μητρικό γάλα παραμένει η κύρια τροφή του βρέφους και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του και ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος μέρα και νύχτα. Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού και δεν τον αντικαθιστούν (στην αγγλική ορολογία αναφέρονται ως complementary foods). Ο θηλασμός είναι σημαντικός για την υγεία του παιδιού σας και τη δική σας και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να προτείνει κάτι που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και των δύο σας.

Επίσης, τα μωρά που έχουν ισχυρή προδιάθεση για τροφικές αλλεργίες, καθυστερούν την έναρξη των στερεών τροφών, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Το πώς θα θρέψετε το παιδί σας το αποφασίζετε εσείς και μόνο εσείς. Ο ρόλος των άλλων (ιατρών, διαιτολόγων, συμβούλων θηλασμού) είναι απλά συμβουλευτικός. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας πει αν θα συνεχίσετε ή θα διακόψετε το θηλασμό.

Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόπιστοι παιδίατροι στους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε και οι οποίοι σέβονται περισσότερο την υγεία και τις ανάγκες των μωρών που παρακολουθούν και θεωρούν αυτονόητο ότι τα μωρά αυτά μεγαλώνουν σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονιών τους και κυρίως σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν τα ίδια τα μωρά.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *