Ψυχολογία θηλάζουσας και θηλασμός

Απαντά η Τερζίογλου Έλενα
Κλινική ψυχολόγος

Υπάρχει περίπτωση εάν η θηλάζουσα δεν αισθάνεται καλά ψυχολογικά να επηρεάσει το γάλα;

Επίσης, εάν την επηρεάζει αρνητικά ψυχολογικά η όλη διαδικασία θηλασμού και νιώθει ότι το κάνει επειδή πρέπει να το κάνει και όχι γιατί το θέλει, είναι προτιμότερο να σταματήσει;

Έλενα Δ., Αθήνα


Σε σχέση με το πρώτο σας ερώτημα ούτε η παραγωγή ούτε η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζονται από ψυχικούς παράγοντες.

Σε σχέση με τον θηλασμό δεν είμαι σίγουρη τι εννοείτε ακριβώς όταν λέτε «επειδή πρέπει να το κάνει και όχι γιατί το θέλει».

Ο θηλασμός αποτελεί επιλογή της μητέρας. Η μόνη της υποχρέωση είναι να ταΐσει το μωρό της με τον τρόπο που εκείνη
θα επιλέξει και να εξασφαλίσει για εκείνο ένα διευκολυντικό περιβάλλον, που αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για την ψυχονοητική του υγεία και την συναισθηματική του ανάπτυξη.

Η ποιότητα με την οποία φροντίζει η μητέρα το μωρό της, ο τρόπος που το κρατά -κυριολεκτικά και συμβολικά- είναι καίριας σημασίας, καθώς στην αρχή η ίδια η μητέρα συνιστά το διευκολυντικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί το παιδί (Winnicott, 1965).

Τα ψυχαναλυτικά κείμενα για την μητρότητα μελετούν ως επί το πλείστον τα πράγματα από την πλευρά του βρέφους κι έτσι πολλές από τις φαντασιώσεις και τα συναισθήματα τις μητέρας δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς και αποτελούν ακόμη μυστήριο (Halberstadt-Freud, 1993).

O θηλασμός είναι μια κατάσταση που εμπλέκει στον υπέρτατο βαθμό το σώμα καθώς και την ενδοψυχική ζωή της μητέρας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασυνείδητες συγκρούσεις και φαντασιώσεις που επηρεάζουν την μητέρα αναζωπυρώνονται μέσω της συνάντησης της με το βρέφος της, όπως για παράδειγμα θέματα που αφορούν στη σχέση της με την δική της μητέρα.

Επιπλέον, οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα φαντάζονται ότι ο ερχομός ενός μωρού θα είναι η πιο χαρμόσυνη εμπειρία της ζωής τους και επίσης ότι ο θηλασμός θα είναι κάτι φυσικό και εύκολο.

Αυτές οι φαντασιώσεις πολύ συχνά καταρρέουν όταν η πραγματικότητα αποδεικνύεται αρκετά διαφορετική, όπως για παράδειγμα όταν αισθάνονται και άλλα συναισθήματα πέραν της χαράς ή όταν το μωρό δεν συνεργάζεται στο στήθος, και πολλές μαμάδες τρομάζουν και ταράζονται στην αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων.

Η γέννηση ενός μωρού είναι ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός και γι’ αυτό τον λόγο η μητέρα βιώνει πολλά αρνητικά συναισθήματα, ματαίωση, εξάντληση και συχνά αισθάνεται ότι κατακλύζεται από τις επιτακτικές ανάγκες του μωρού της.

Γι’ αυτούς τους λόγους -όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερα
κείμενα- είναι βασικό να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον για τη νέα μητέρα. Ιδιαίτερα ο σύντροφος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει την μητέρα να επεξεργαστεί όλα αυτά τα άγχη.


Βιβλιογραφία:
– Halberstadt-Freud, Η. (1993). Postpartum Depression and Symbiotic Illusion. Psychoanalytic Psychology, 10, 407-423.
– Winnicott, D. W. (1965). The Maturational Processes and the Facilitating Environment: Studies in the Theory of Emotional Development. London: The International Psycho-Analytical Library.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *