ΜΕΛΕΤΗ: Η υποκειμενική εμπειρία των γυναικών που θηλάζουν παράλληλα (tandem nursing)

ΜΕΛΕΤΗ: Η υποκειμενική εμπειρία των γυναικών που θηλάζουν παράλληλα (tandem nursing)

Παράλληλος θηλασμός (tandem nursing): μια περιγραφική ανάλυση της υποκειμενικής εμπειρίας των γυναικών

Tandem nursing: Εικόνα αρχείου από το Ημερολόγιο Θηλασμού 2013 του mitrikosthilasmos.com

Tις υποκειμενικές εμπειρίες των γυναικών που θηλάζουν παράλληλα/ταυτόχρονα τα παιδιά τους (tandem nursing) θέλησαν να αποκαλύψουν ερευνητές από το Λιθουανικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας.

Μέσα από έναν διερευνητικό, ποιοτικό ερευνητικό σχεδιασμό πραγματοποίησαν 11 ποιοτικές ημιδομημένες συνεντεύξεις προκειμένου να ληφθούν πλούσιες, σε βάθος πληροφορίες που απαιτούνται για την κατανόηση και την ερμηνεία των εμπειριών σε συνδυασμό με τον θηλασμό των μητέρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους υποδηλώνουν ότι η απόφαση να θηλάσουν παράλληλα (tandem nursing) λαμβάνεται συνήθως από τις γυναίκες ως φυσικό μέρος της μητρότητας και συχνά καθορίζεται από ανεπιτυχείς προσπάθειες αποθηλασμού ενός μεγαλύτερου παιδιού.

Επίσης φάνηκε ότι οι μητέρες τις πιο σχετικές πληροφορίες για τον παράλληλο θηλασμο τις βρίσκουν κυρίως μέσω σχετικών ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο ή από συμβούλους θηλασμού καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τους γιατρούς γενικά και τους γυναικολόγους ειδικότερα, τις ενθαρρύνουν να μην επιλέγουν τον παράλληλο θηλασμό, γιατί γίνεται αντιληπτός ως μακροχρόνιος και ανίκανος.

Η εμπειρία των γυναικών αποκάλυψε ότι ο παράλληλος θηλασμός θα βελτιωνόταν σημαντικά με τη βοήθεια των συγγενών του νοικοκυριού. Η αποστροφή για το θηλασμό και οι κοινοί μύθοι και στερεότυπα που αφορούσαν τον παράλληλο θηλασμό προσδιορίστηκαν ως οι πιο αρνητικές εμπειρίες. Το κύριο πλεονέκτημα του παράλληλου θηλασμού που εντόπισαν οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιών, καθώς και μεταξύ των ίδιων των παιδιών.

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *