Τandem nursing ή αποθηλασμός;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας,
Θα ήθελα την γνώμη σας για το tandem nursering.

Έχω μια μικρή 16 μηνών , όπου θηλάζει αποκλειστικά. Τα  στέρεα γεύματα της αν και μικρά, είναι οπαδός του baby lead weaning, (δεν δέχεται κουτάλι από μωρό), περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφών ταυτόχρονα όμως συνεχίζει τον θηλασμό.

Αναλυτικά τα γεύματα με γάλα είναι , ένα το πρωί (που θα ξυπνήσουμε), ένα με δύο το μεσημέρι, μπορεί το απόγευμα, το βράδυ πριν κοιμηθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας 2-3.

Είχα στο νου μου να οδηγηθούμε σε ένα φυσικό αποθηλασμό όπου θα τον όριζε μόνη της η μικρή μου. Πριν λίγες ημέρες πήρα τα αποτελέσματα από το μικροβιολογικό εργαστήριο όπου έδειξαν κύηση 5 εβδομάδων. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι θα συνεχίσουμε με tandem θηλασμό. Ο γυναικολόγος μου όμως μου πρότεινε να οδηγήσω την μικρή σε σταδιακό αποθηλασμό, με την λογική πως έχει θηλάσει αρκετά και θα είναι καλύτερα για όλους…

Εχθές είχα και κάποια υγρά μη φυσιολογικού χρώματος, όχι κίτρινα άλλα όχι καφέ. Ο υπέρηχος  δεν έδειξε κάτι (ο γιατρός είπε αυτολεξεί απάλλασσε από αποκόλληση λόγο αμφιβολιών) παρόλα αυτά μου έκανε μια ένεση proluton 500mg.

Όπως συμπεραίνετε έχω απλά μπερδευτεί, δεν θέλω να αποθηλάσω έτσι βίαια την μικρή μου άλλα δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει πραγματικό θέμα να συνεχίσουμε με Tandem ή είναι θέμα άγνοιας ότι με προτρέπει ο γιατρός μου.

Παρακαλώ για την συμβουλή σας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Ιωάννα Λ., Αθήνα

19/07/2011

Το tandem nursing είναι διαδεδομένη πρακτική σε όλον τον κόσμο.

Το πρώτο παιδί συνεχίζει να οφελείται από τον θηλασμό, όπως και εσείς.

Αντένδειξη θα ήταν ιστορικό αιμορραγίας στο 1ο τρίμηνο και πρόωρων αποβολών. Θα ήταν καλό να προσέξετε την διατροφή σας γιατί οι ανάγκες σας είναι αυξημένες.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *