Πρώτος τοκετός εγκύου με κορωνοϊό στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Πρώτος τοκετός εγκύου με κορωνοϊό στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

ΕΛΛΑΔΑ: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα με κορωνοϊό και είναι υγιέστατο!

Νότα αισιοδοξίας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πλήττει και τη χώρα μας, η είδηση της γέννησης του πρώτου μωρού από μητέρα θετική στον ιό COVID-19, το οποίο είναι υγιέστατο!

Η 24χρονη επίτοκος που βρισκόταν στην 40η εβδομάδα κύησης και παρακολουθούνταν στο Θριάσιο νοσοκομείο διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό (όπως και ο σύζυγός της) και συστήθηκε να μεταβεί στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” στην Αθήνα, που ως Nοσοκομείο αναφοράς είχε όλη την απαραίτητη υποδομή για την περάτωση του τοκετού της με ασφάλεια.

Τοκετός εγκύου θετικής στον κορωνοϊό

Στον ειδικό χώρο του νοσοκομείου που έχει δημιουργηθεί για την διεκπεραίωση τοκετών (είτε φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή) σε γυναίκες με (+) COVID-19 και με το ενήμερο, σωστά εκπαιδευμένο και κατάλληλα προετοιμασμένο υγειονομικό προσωπικό που ακολούθησε πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος θετικού για κορωνοϊό, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου, παρά τις αντιξοότητες αυτής της πρωτοφανούς για όλους κατάστασης, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα (18/3/20) χωρίς επιπλοκές ο τοκετός που κρίθηκε αναγκαίο να γίνει με καισαρική και έτσι ήρθε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 4.140γρ, σκορπίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας!

Τοκετός εν μέσω κωρονοϊού
ATTIKON: Τοκετός υπό συνθήκες κορωνοϊού…

Στη συνέχεια η νεαρή μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση ενώ το νεογέννητο μεταφέρθηκε στην Μονάδα Νεογνών, για παρακολούθηση.

Δηλώσεις των ειδικών

Η διαδικασία τοκετού που ακολουθήθηκε όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο μαιευτήρας Γιώργος Χρέλιας που πραγματοποίησε την γέννα, ήταν ίδια όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, με τις δυσκολίες ωστόσο υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Μιλώντας για την ψυχολογία της επιτόκου ανέφερε «Στην αρχή ήρθε πολύ αγχωμένη, μόλις μας είδε έτσι με τις στολές… αλλά μετά την καθησυχάσαμε, κάναμε και πλάκα, οπότε ήταν ήρεμη!».

Τοκετός εγκύου θετικής στον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Η selfie της επιτόκου με το υγειονομικό προσωπικό, λίγο πριν τον τοκετό!

Περιγράφοντας την όλη κατάσταση και το πώς την βίωσε ο ίδιος, ο κ. Χρέλιας είπε: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, λίγο αγχώδης στην αρχή γιατί η στολή είναι λίγο περίεργη, είναι μια ολόσωμη στολή «σαν αστροναύτης», μετά βάζεις και τα αποστειρωμένα από πάνω, τρία γάντια, γυαλιά, θολώνουν όλα, ιδρώνεις μέσα… αλλά τελικά πήγαν όλα καλά! Η καισαρική κράτησε περίπου 1 ώρα, δεν είχε καμία επιπλοκή και το μωρό μετά από έλεγχο βγήκε αρνητικό στον ιό, οπότε όλα ήταν καλά!».

Σημείωσε επίσης «το πιο δύσκολο στην όλη υπόθεση και το πιο αγχώδες, ήταν πώς θα βγάλεις μετά την στολή, για να μην εκτεθείς σε κάποιο μικρόβιο που έχει πέσει πάνω…».

Η διευθύντρια της Γ’ μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ Σοφία Καλανταρίδου, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό που συνέβαλε για να γίνουν όλα σωστά και με ασφάλεια. «Είχε γίνει εκπαίδευση πριν από μέρες» δήλωσε. «Ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια» τόνισε, εξηγώντας πως η ομάδα της επιτροπής Λοιμώξεων έκανε επίδειξη της στολής που φόρεσε ο μαιευτήρας κυρίως για το πως θα αφαιρεθεί με ασφάλεια και χωρίς να μεταδοθεί ο κορωνοϊός στον ιατρό.

Η κλινική εικόνα τόσο της μαμάς όσο και του νεογέννητου σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ καλή, ενώ όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό που έγιναν στο νεογνό βγήκαν αρνητικά. Μητέρα και μωρό παραμένουν σε καραντίνα υπό παρακολούθηση.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *